SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
2.9.2013
Doba mastných majonézových chlebíčků, unaveného ovoce a několika kousků ovadlé zeleniny na pracovních společenských událostech je už za námi. Občerstvení na pracovních setkáních je už i u nás lákavé a zdravé.
Velké firmy si díky dostatku prostředků mohou dovolit profesionální cateringové služby, které zdravou výživu většinou pohodově zvládají. V obtížnější situaci mohou být menší firmy a firmy s omezenými prostředky. Proto jsem se rozhodla pro inspiraci předat příběh, jak se nám podařilo významně vylepšit občerstvení na neziskových schůzkách.
Loňské léto mě oslovil Martin Perlík, zakladatel pražských Volnonožců – klubu profesionálů pracujících na volné noze. Volnonožci se jeden večer v měsíci scházejí
na tematická moderovaná setkání pro podnikatele a nezávislé profesionály. Martin mě požádal o ozdravění drobného občerstvení na těchto setkáních.
Výchozí situace byla většinou zdravému stravovacímu způsobu velmi vzdálená. Na stolech se nabízelo několik misek se solenými brambůrky nebo arašídy, tedy s čímkoliv, jak mi Martin upřesnil, co se dalo v nejbližším obchůdku rychle koupit. Jednotliví účastníci občas přidali ke společnému hodování gumové medvídky, někdo si nosil vlastní večeři. K pití se většinou vařila káva.
Setkávání Volnonožců je nezisková akce, při které se peníze ze vstupného rozdělí na pronájem místnosti, platbu vystupujícímu a občerstvení. Úkolem pořadatelů je nabídnout lehčí občerstvení pro asi pětadvacet účastníků v celkové ceně okolo tisíce korun. Bylo mi jasné, že cenové možnosti jsou nedostatečné pro zaplacení cateringové firmy, a proto jsem navrhla spoluúčast pořadatelů ve formě přípravy jídla vlastníma rukama.
Při hledání dodavatele jsem se nejdříve pokoušela objednat bedýnku biopotravin, ze kterých bychom si občerstvení na místě připravili. Neuspěla jsem. Ani jeden z bedýnkových systémů nedokázal přislíbit odpovídající bedýnku na určitý den v měsíci, a už vůbec ne za uvedenou cenu.
Proto jsem navrhla nákupy na farmářských trzích. Asi půl roku jsme se střídali v nákupech, někdo z pořadatelů vždy nakoupil na nejbližším farmářském trhu. První občerstvení jsem zajistila nákupem na trhu a v prodejně zdravé výživy. Pro inspiraci ostatním jsem sestavila níže uvedený doporučený nákupní list a předala tipy na nakupování i přípravu.
V průběhu zimy se možnosti nákupu na farmářských trzích značně omezily, a proto jsem domluvila přípravu „biobedýnky“ pro setkání v mé oblíbené prodejně biopotravin Rozmarýna. Majitelce Evě Semotánové vždy týden dopředu zavolám a ona pro nás objednané potraviny připraví do tašky, kterou si hodinku před setkáním vyzvedneme. Občerstvení připravujeme opět na místě. Vždy bereme kváskové chlebíky, bio máslo, zeleninu a pomazánku. Podle aktuální nabídky obchodu a naší cenové hranice nám potom Eva k základu přidává nějaké oříšky, sušené ovoce, čerstvé ovoce nebo sušenky.
Naše nové zdravé občerstvení slavilo okamžitě obrovský úspěch, nákupy na farmářských trzích se osvědčily a mnozí účastníci začali chodit dříve, aby mohly v kuchyňce pomáhat a ochutnávat ještě před setkáním. Několik účastníků začalo nakupovat i vlastní potraviny na farmářských trzích anebo si objednávat biobedýnky.
Dnes za sebou máme přesně rok, kdy Volnonožci jedí na svých setkáních občerstvení v kvalitě bio. Pokus se skvěle vydařil, jídlo chutná a objednávkový systém funguje. Nejvíce mne těší, že pravidelnými odběry podporujeme prodejnu zdravé výživy a pěstitele nakupovaných potravin, protože zajištění pravidelných odběrů po celý rok je pro podnikání menších zemědělců zásadní.
„Původně jsme na setkáních Volnonožců servírovali různé narychlo koupené „dobrůtky“ jako chipsy či slané tyčky. Takové občerstvení (i když se asi jedná o protimluv) bylo bez nápadu a leželo na stole spíše ze společenské nutnosti, tedy „aby na stole něco bylo“. Vše se změnilo po příchodu Margit, která nám ukázala, že to jde i jinak. A tak jsme napříště mlsali zeleninu, oříšky, kváskový chléb. Nejenže takové jídlo výborně chutná, ale na stolech i hezky vypadá. Krom toho plní svoji nejdůležitější funkci – na rozdíl od mastných přesolených brambůrek opravdu občerstvuje a pomáhá udržovat pozornost. Příprava sice zabere trochu času navíc, ale rozhodně to stojí za to!“
Mgr. Adéla Moravcová, ilustrátorka a členka realizačního týmu Volnonožců, www.ilustratorka.cz
Pohoštění od Margit na Volnonožcích je vždy skvělé a vlastně je to jedna z věcí, kvůli které se na každé setkání těším. Sám už několik let jím (téměř) jen zdravou, lehkou a bezmasou stravu a tak mi to, co připravuje Margit skvěle zapadá do konceptu. :-)
Pavel Milan Černý, spolumajitel eko-eshopu Econea, www.econea.cz
„Jsem moc ráda, že můžu Margit pomáhat s přípravou občerstvení na setkáních Volnonožců. Díky tomu dostávám tipy, kde zdravě nakupovat, a inspiruji se, jak rychle a efektivně připravit biodobroty i doma. Mé dcery jednoduchá příprava moc baví, nejvíce je zaujalo zdobení chlebíčků kytičkami. Vždy nás překvapí úplně jiná chuť oproti stejným potravinám, které jsou k dostání v běžných řetězcích.“
Olga Rochowanská, stylistka a poradkyně s odíváním, http://www.rochowanska.cz/
„Ano, nějaké to „zobání“ k setkávání jednoduše patří. Řadil jsem se k těm, kteří na jelly (http://workatjelly.com/) tradičně přicházeli s jelly bears (gumovými medvídky). Nahradit je zeleninou u mě nadšení zrovna nevzbuzovalo.
Pokud je ovšem zdravý snack připraven tak jako na volnonožcích, pak si to s radostí nechám líbit. V poslední době mini chléb mazaný bio máslem nebo mrkvové krekry z talířků podezřele rychle mizí.“
Pavel Švec, systémový specialista, www.pavelsvec.cz
„S občerstvením na setkáních klubu Volnonožců jsem velice spokojená. Je vždy velmi pestré, chutné a lehké. Navíc zásadně ovlivnilo i náš domácí jídelníček. Začala jsem mnohem více přemýšlet o potravinách, které nakupuji a dávám svým blízkým. Omezila jsem nákupy ve velkých řetězcích a začala se soustředit na nákupy u soukromých výrobců, pěstitelů a chovatelů na farmářských trzích i mimo ně.“
Andrea Novotná, interiérový designer, www.andreanovotna.cz
Čerstvá zelenina
Pečivo
Máslo
Sušené ovoce a zelenina
Krekry
Dezert
Nápoje
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké čaje doporučujete dětem (pokud je doporučujete) v zimních měsících na běžné pití. díky. dita
Dobrý den, dětem podáváme celý rok čaje (v léte i po vychladnutí) a vybíráme mezi nejrůznějšími bylinkovými a ovocnými (vlastní sběr i koupené, jednotlivé směsi). Druhy kupujeme v nejlepší kvalitě (většinou firma Sluneční brána – Sonnentor) a střídáme. Čaje vůbec nesladíme a připravujeme spíše jemnější – slabší výluhy. Margit
Podívejte se i na termické účinky jednotlivých čajů. Např. zázvorový čaj se skořicí zahřeje více než zelený…
Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím. Zelený čaj dokonce nezahřívá vůbec, ale podle TČM je ochlazující.
Dobrý den paní Margit, chtěla bych se zeptat na tuky. Je pravda, že všechny mají stejné množství energie, ale jejich metabolismus je velmi rozdílný a tak stejné množství např. transtuků způsobí obezitu jako stejné množství olivového oleje? Je tedy lepší používat raději pomazánky s máslem nebo oliv. olejem než levné margaríny? Děkuji!
Dobrý den Evo, máte pravdu, že každý gram tuků má stejnou energii, ale jednotlivé druhy mohou mít v těle zásadně rozdílné metabolické cesty a tak i prospívat anebo škodit. zcela obecně mnohem více než tuky vedou k obezitě koncentrované cukry. Margaríny nedoporučuji vůbec a kvalitní máslo i olejový olej patří k nejvhodnějším tukům. Margit