SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
28.9.2019
Propagaci lepšího jídla ve školách se věnuji už pár let. Opakovaně se mě ptáte, jak výživu ve školkách a školách zlepšit, a co se v posledních letech změnilo. Především díky tlaku rodičů a médií už došlo k určitému zlepšení, ale přesto by šlo ve školkách a školách jíst ještě mnohem lépe.
Výživa ve školách se dnes k dětem dostává dvěma způsoby. První z nich je tzv. doplňkový prodej, který je zpravidla nabízen ve školních bufetech a automatech. Druhou cestou jsou obědy vařené ve školních jídelnách. Prodeje v bufetech a automatech běželi pár let od revoluce bez jakéhokoliv omezení a nyní je jen omezeně reguluje Pamlsková vyhláška. Vaření ve školních jídelnách se dodnes řídí vyhláškou, která je stará víc než čtvrt století.
Ve školních jídelnách musí kuchařky vařit podle prehistorické, nelogické a překomplikované vyhlášky. Její základ je v rozdělení potravin do deseti skupin. Samostatnou skupinu tvoří třeba cukr, mléko, brambory a mléčné produkty. V každé skupině je pak předepsaný počet gramů potravin podle věku dítěte. U většiny skupin je nově i prostor k částečné úpravě, dolní limit u cukru byl nedávno zrušen. I přesto jsou na některých školách kuchařky napadány, že dávají cukru pod limit. Do spotřeby se navíc počítá jen cukr sypaný v kuchyni z cukřenky. Nezapočítává se cukr, který už obsahují hotové produkty typu mléčných dezertů nebo pečiva. Vyhláška také vůbec neřeší kvalitu potravin a obsažená aditiva, a tak je stále možné dochucovat stravu dětí umělými sladidly anebo zvýrazňovači chuti.
Jídelny, které chtějí nabízet zdravější stravu, mají naštěstí nově možnost vařit podle pravidel programu Zdravá školní jídelna. Program nabízí praktická doporučení, recepty a jídelníčky, jak v rámci povinné vyhlášky vařit co nejzdravěji. Je organizován Státním zdravotním ústavem a garantován ministerstvem zdravotnictví, je bezplatný, praktický a jeho doporučení vycházejí z aktuálních výživových znalostí.
Jenže není povinný pro všechny – na rozdíl od vyhlášky, jejíž pravidla žádné chutné a zdravé jídlo nezaručují. Zdraví prospěšný program je pouze dobrovolný. Zárukou plošného zdravého vaření je proto systémová změna, posun od vyhlášky k aktuálním doporučením, jaká předává program Zdravá školní jídelna anebo k systému nabídky normovaných vzorových receptů, jaký funguje na Slovensku, popřípadě ke kombinaci programu s recepty.
Se školními automaty se v devadesátých letech minulého století dostaly do školy nezdravé výrobky, aniž by si toho stát a jeho instituce či lékaři nějak zvlášť všímali. Na problém upozornili rodiče, nezávislí odborníci a média. Ministerstvo školství ještě pod vedením Kateřiny Valachové správně zareagovalo a dalo podnět k regulaci. V rámci ministerstva zdravotnictví vznikla odborná komise, která připravila vyhlášku. Je ale škoda, že k její tvorbě nebyli přizvání nezávislí odborníci. Výsledkem tak byla vyhláška, které je zbytečně komplikovaná, nepraktická a omezuje pouze ty nejhorší nezdravosti. Po nástupu ministra Plagy na ministerstvo školství se stav ještě zhoršil. Z ministerstva padl návrh vyhlášku zcela zrušit a vrátit nezdravosti do škol, a to ještě v době zkušebního běhu vyhlášky. Poté ministerstvo ustoupilo a vyhlášku nechalo pouze aktualizovat. Jenže opět bez nezávislých odborníků a směrem, který prosazovalyzájmové skupiny. Došlo tak například k navýšení dovoleného cukru.
Vyjádření lékařů z think tanku Globopol k aktualizaci:
„Předkládaný návrh aktualizace vyhlášky považujeme za nevhodný a doporučujeme jeho zamítnutí. Původní vyhláška měla být doplněna metodikou s praktickými tipy na vhodný sortiment a zdravé svačiny, po které bylo od začátku voláno, protože z čísel se nikdo nenají. Místo toho byl předložen návrh s upravenými číselnými limity ve prospěch výrobců a v neprospěch zdraví školáků, který vrací do školních automatů a bufetů více cukru.
Po medializaci a rozjetí petice bylo Globopolu nabídnuto zúčastnit se připomínkového řízení. Neproběhlo žádné přímé jednání. Všechny naše písemné připomínky byly zamítnuty a náš návrh aktualizace ignorován. Zde najdete detailnější vysvětlení, které změny aktualizace prosadila, naše zhodnocení aktualizace a náš vlastní návrh, který podporuje a usnadňuje přípravu čerstvých svačinek ze skutečných potravin a omezuje vysoce průmyslově upravované produkty.“
Dalším nešvarem některých pedagogů je odměňování sladkostmi. Jsou školky, kde děti dostávají bonbon za to, že přišly, že spaly, že jedly nebo že poslouchaly. Budování zlozvyku očekávat sladkost jako odměnu je samozřejmě špatné, nepochopitelné a bylo podnětem k přípravě odborného vyjádření lékařů, které je volně dostupné na webu Globopolu a určené k použití při komunikaci se školkou, školou a učiteli:
„Jako lékaři denně v ordinacích vidíme důsledky nezdravé výživy, proto nám vadí, že k tomuto trendu již od dětství přispívají i vzdělávací zařízení. Od rodičů víme, že jsou děti v mnoha školkách a školách stále běžně a pravidelně odměňovány sladkostmi. Nedoporučujeme cukr takto podávat z následujících důvodů…“
Řešení jsou snadná. Mnohem víc než o výživové dilema jde o zasekanost systému a myšlení, sílu zájmových skupin a moc těch, kterým stav z nejrůznějších důvodů vyhovuje. Co doporučuji?
Podle studie MZ ČR, vedené prof. Ruprichech ze Státního zdravotního ústavu např. rodiče v Česku ročně zaplatí 2,5 miliardy korun za školní obědy (pro skupinu dětí 7-10 roků). Jeden školní oběd stojí v rozmezí 16 až 32 Kč, průměrně asi 24 Kč. Běžný plat zaměstnance školní jídelny je asi 13 000 Kč.
Ve studii, která sledovala, co skutečně žáci dostávají na talíři, zjistil, že největším problémem jsou malé porce. Nejde přitom ani tak o to, že by děti byly nutně hladové, ale jde o zásadní rozpor mezi tím, co by měly dostat, resp. co je nakoupeno a co dostanou na talíři. Podle výsledků výjimečného a rozsáhlého sledování je ztráta mezi nákupem a talířem až 17 % potravin, v penězích to dělá až 420 milionů za “zmizelé” potraviny ročně.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Langoš, topinky s masovou směsí, bramborák, hamburger, přesolené polévky – i toto je skutečnost v naší školní jídelně……!!!! A na dotaz proč? Dětem to přece chutná….. ŠJ Opava
Mam stejnou zkušenost. I část učitelů mužů si to pochváuje, hranolky, smazené nugetky, ostrá jídla. Kuchařky vaří jako v hospodě, dochucuje silná kuracka a ta to má tak rada. Bohužel učím na střední a rodičům je to jedno, učitele si opakovaně stěžují, ale pan ředitel to nechce řešit.
Dobrý den,
jak se díváte na doporučení programu „Zdravá školní jídelna“ (ZŠJ) zařazovat do jídelního lístku mezi pokrmy sejtan, robi a sojové výrobky. Program ZŠJ na jedné straně propaguje vaření z čerstvých surovin, na straně druhé se v doporučených potravinách objeví průmyslově zpracovaná pšeničná bílkovina. Konzumace sóji dětmi je při nejmenším také sporná. Existuje něco jako seznam zakázaných potravin/surovin pro školní stravování, když opomenu alkohol (jde mi v první řadě o MŠ)? V programu ZŠJ jsou pouze nedoporučené potraviny.
Dobrý den, tímto dopoiručrním se snaží vyjít vstříct volání i po bezmasých jídlech, sama nevidím u zdravých se seitanem a ferentovanými sojovými produkty problém, beru to jako zpestření. Přímo seznam zakázaných potravin pro školy není. Margit
Dobrý den Margit, své děti od narození s manželem vedeme ke správnému stravování. Syn půjde za rok do školky a ještě nikdy neměl cukr. Nevíme jak to chodí, ale je možné si do školky nosit vlastní svačinu a pití? A nevíte jestli dětem dávají pít vodu nebo cukřenku? Jsou vůbec možnosti jak dětem to jídlo dodat na vlastní zodpovědnost? Děkuji za vaši odpověď Kristýna
Dobrý den Kristýno, do školky si z hygienických důvodů zpravidla nejde nosit vlastní jídlo a kvalita jídla školek je velmi rozdílná. Jsou takové, kde stále nabízejí jen slazené čaje i takové, kde už dávají jen neslazené nápoje, je třeba na místě zjistit, Margit
Dobrý den Margit,ke školním obědům, bohužel jsme se byli nuceni smířit s tím, že v naší školní jídelně objednáváme tak asi jen 2 jídla za týden, syn už je na druhém stupni a vypráví jak se sejdou tak nevhodně kombinovaná jídla, pachově i chuťově v jeden den, že vidí prázdnou jídelnu.Tzv. klasická strava.Škoda že není vůle ze strany ředitelky školy, mluvila jsem s vedoucí š. jídelny připravují dle norem.Říkala jsem si jak by bylo zajímavé určitý monitoring počítání došlých strávníků za jeden den, týden, měsíc,a to i kolik vrácených nedojedených talířů se vrací, s jakým množstvím zbytků. Taková kamera na místě vrácení by snad nebyla v rozporu s nějakým nařízením?Ráda bych znala na to Váš názor, děkuji
Dobrý den, omlouvám se, ale vůbec nevím a sama si ani nejsem jistá, jestli to je ta nejvhodnější forma pro zlepšení stravy. Jsem pro vstup do programu zdravá školní jídelna a v jeho rámci pracovat na inspiraci, nadchnout děti, vzdělávat paní kuchařky…. Margit
Dobrý den, Margit,
Článek jsem si se zájmem přečetla, nicméně stále mám pocit, že se školní jídelny nikomu nezodpovidaji, co vaří nebo kam mizí penize, které rodiče zaplati za obědy… Pokud ředitel školy odmítá cokoliv řešit, zapojit školu do programu zdravá jídelna,tak já jako rodič nemám šanci cokoliv změnit nebo si někde stěžovat, i kdyby dětem servírovali kostky cukru polite máslem, co?☹
Děkuji
Dobrý den, je fakt, že jeden stěžující rodič asi nehne ředitelem pro kterého není výživ prioritou. Je na vás jestli se vám podaří získat více rodičů a ideálně i podporu lokálního lékaře, novináře…. Margit
já vidím taky hodně v tom že pro koho je dnes vysněným povoláním být kuchařem v školní jídelně?
Paní Margit ve školkách je např. zakázané uzené maso
Dobrý den,dnes byla dcera s kamarádkami navštívit poprvé školní bufet na ZŠ a hned mi hlásila,že tam jsou sladkosti.Bonbonky mentolové nejmenované značky-95g cukru na 100g,sušenky nejmenované značky 26g cukru na 100g atd.Já jsem měla za to,že i po aktualizaci pamlskové vyhlášky můžou prodávané výrobky ve školním bufetu obsahovat max.10gpridaneho cukru na 100g (vyjma jemného pečiva).nebo se mýlím?Jak prosím postupovat?Kontaktovat krajskou hygienu s podnětem ke kontrole?Obávám se, že ředitelství školy s tím nic dělat nebude, vedení školy je v této oblasti značně pozadu♀️Děkuji.J.K.
Dobrý den, doporučuji obrátit se s dotazem / podnětem, kontrolu na zřizovatele školy, na SZU, koordinátorku projektu Zdravá školní jídelna: https://www.zdravaskolnijidelna.cz/o-projektu/tym a na MŠMT, budu ráda, když dáte vědět, jak dopadlo, držím pěsti, Margit