SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Aliasy: shoyu
Tamari a shoyu jsou fermentované sójové výrobky. V podstatě se jedná o sójové omáčky, které ovšem, na rozdíl od těch ostatních, jež jsou běžně dostupné v supermarketech, neobsahují žádné zvýrazňovače chutí, barviva, či dokonce sladidla.
Liší se ale i vzájemně: tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty, zatímco shoyu se vyrábí samostatně, a to fermentací ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Tamari oproti shoyu je navíc omáčka přirozeně bezlepková, je hustší a má výraznější barvu i chuť.
Použít je ale můžeme bez rozdílů. Díky jejich zemité chuti se skvěle doplňují s houbami, tempehem a jsou nepostradatelnými pomocníky při přípravě asijských pokrmů. Skvělou službu vykonají i jako součást salátových zálivek. Při použití v teplé kuchyni je ale vhodné je přidat až v závěru vaření, aby si zachovaly svou plnou chuť. Přestože jsou slané, obsahují méně sodíku než klasická kuchyňská sůl.
Díky fermentaci navíc v takových omáčkách můžeme najít vitamín B12, je ale třeba mít na paměti, že ne všechny rostlinné zdroje můžeme považovat za spolehlivé zdroje tohoto vitamínu (často totiž obsahují jen jeho analoga). V případě vegetariánů je tedy třeba zvážit užívání vitamínu B12 ve formě doplňků stravy, vegani by měli suplementovat B12 rozhodně.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos