SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Jak vyléčit syndrom zvýšené propustnosti střev?

12.9.2014

Zpět na výpis článků

Syndrom zvýšené propustnosti střev je rychle se rozvíjející onemocnění, se kterým se potýkají miliony lidí, aniž by věděli proč. Podle názvu se může zdát, že syndrom postihuje výhradně trávicí ústrojí, avšak ve skutečnosti může v důsledku vést k celé řadě jiných zdravotních obtíží. Může být příčinou potravinových alergií, únavy, bolesti kloubů, autoimunitních onemocnění a zpomaleného metabolismu. V tomto článku se pokusím nastínit, jak lze vyléčit syndrom zvýšené propustnosti střev, a zbavit se tak i různých zdravotních obtíží, které vás sužují.

Co je syndrom zvýšené propustnosti střev?

Představte si sliznici vašeho trávicího ústrojí jako síť s velmi malými otvory, které propustí pouze určité látky. Sliznice tak funguje jako bariéra, která zabraňuje vniknutí větších částic, které by vaše tělo mohly poškodit. Pokud trpíte syndromem zvýšené propustnosti střev, znamená to, že došlo k narušení „sítě“ uvnitř vašeho trávicího ústrojí. Na vaší síti se tak vytvářejí větší oka, než je normální, a tak nyní propouští věci větší, než by měla. Najednou se tak skrz dostanou věci, jako je lepek, škodlivé bakterie nebo nestrávené části potravin. Stejně tak může docházet k pronikání toxického odpadu ze střev do krevního řečiště, což může spustit imunitní reakci.

Syndrom zvýšené propustnosti střev a jeho rozvoj

Syndrom rozšiřuje zánět po celém organismu a způsobuje příznaky, jako jsou: nadýmání, přecitlivělost na potraviny, onemocnění štítné žlázy, únava, bolest kloubů, bolest hlavy, akné, zažívací obtíže, tloustnutí a metabolický syndrom. Jedním z hlavních varovných příznaků, který může značit syndrom zvýšené propustnosti střev, je rozvoj přecitlivělosti na potraviny. Částečně stravitelné bílkoviny a tuky mohou procházet přes střevní sliznici a dostávat se do krevního řečiště, kde způsobují alergickou reakci.Tato alergická reakce však neznamená, že se vám po těle objeví vyrážka. Namísto toho se začnou projevovat výše uvedené stavy. Pokud se situací nezačnete něco dělat, mohou se projevit i podstatně závažnější obtíže, jako je zánětlivé onemocnění střev, artritida, ekzémy, lupenka, deprese, úzkost, migréna, bolesti svalů a chronická únava. Podle odborného časopisu Journal of Diabetes existují i důkazy o tom, že syndrom zvýšené propustnosti střev může být příčinou cukrovky 1. typu.  Dalším problémem, který způsobuje syndrom zvýšené propustnosti střev, je malabsorpce životně důležitých minerálních látek a živin, včetně zinku, železa a vitaminu B12.

Co způsobuje syndrom zvýšené propustnosti střev?

  • Špatná strava
  • Chronický stres
  • Zahlcení toxickými látkami
  • Mikrobiální nerovnováha

Mezi nejčastější složky potravin, které mohou poškodit vaši střevní sliznici, jsou bílkoviny nacházející se v nenaklíčených semenech, cukr, GMO a konvenční mléčné výrobky. Problém u nevyklíčených semen je, že obsahují velké množství blokátorů živin zvaných fytáty a lektiny. Lektiny jsou na cukry vázané bílkoviny, které působí jako přirozený obranný systém rostlin, který je chrání před vnějšími útočníky, jako jsou plísně a paraziti. To je dobrá zpráva pro rostliny, ale špatná zpráva pro lidské tělo. Sliznice vašeho trávicího ústrojí je pokryta buňkami obsahující cukry, které rozkládají potraviny. Lektiny se na tato místa zaměřují, a jakmile se na sliznici přichytí, začnou ji poškozovat a způsobovat rozvoj zánětu.

Příčiny zvýšené propustnosti střev

Lektiny se vyskytují v mnoha potravinách, nejen obilí, a pokud je konzumujete v menších množstvích, ničeho se bát nemusíte. Problematičtější jsou však potraviny s vysokým obsahem lektinů, jako je pšenice, rýže, špalda a sója. Klíčení a fermentace semen snižuje obsah fytátů a lektinů, a činí je tak snadněji stravitelné. Geneticky modifikované potraviny také obvykle obsahují vysoká množství lektinů, jelikož tak byly modifikovány pro boj se škůdci.

Stejné je to se semeny obsahující lepek. I ty vám poškodí sliznici a způsobí syndrom zvýšené propustnosti střev. Takže pokud pracujete na ozdravení těla, vyhýbejte se obilninám, zejména pak těm s obsahem lepku, jako je pšenice. Jakmile budou vaše střeva opět v pořádku, můžete tu a tam obiloviny (vyklíčené a fermentované) opět zahrnout do vašeho jídelníčku.

Běžné kravské mléko

Je další z potravin, které mohou způsobit syndrom zvýšené propustnosti střev. Složka obsažená v mléce a mléčných výrobcích, která může poškodit vaše trávicí ústrojí, je nazývána bílkovina A1 kasein. Také pasterizace může zničit životně důležité enzymy, což způsobí, že cukry, jako je laktóza, jsou jen velmi těžko stravitelné. Z tohoto důvodu doporučuji konzumovat pouze syrové mléčné výrobky.

Cukr

Cukr podporuje růst kvasinek a bakterií, které mohou přispět k poškození střev. Škodlivé bakterie produkují toxiny zvané exotoxiny, které poškozují zdravé buňky a mohou „vyžrat“ díru do střevní stěny.

Chronický stres

Dlouhotrvající stres postupně oslabuje imunitní systém, což ochromuje vaši schopnost odrážet útoky škodlivých bakterií a virů, které způsobují zánět a syndrom zvýšené propustnosti střev. Chcete-li snížit stres, doporučuji se pořádně vyspat, odreagovat se, jeden den v týdnu odpočívat a stýkat se pozitivními, povznášejícími lidmi.

Toxiny

Každý rok přijdeme do styku s více než 80.000 chemickými látkami a toxiny. Avšak těmi nejhoršími z nich, které navíc způsobují syndrom zvýšené propustnosti střev, jsou antibiotika, pesticidy, voda z vodovodu, aspirin a nesteroidní antiflogistika. Doporučuji zakoupit vysoce kvalitní vodní filtr pro odstranění chloru a fluoridu a využívat bylinné přípravky pro snížení zánětu v těle.

Dysbióza

A konečně, jednou z hlavních příčin syndromu zvýšené propustnosti střev je stav zvaný dysbióza, což znamená nerovnováhu mezi prospěšnými a škodlivými druhy bakterií ve střevech. U řady lidí tato nerovnováha vzniká již při narození z důvodu provedení císařského řezu nebo jednoduše proto, že matka sama neměla trávicí ústrojí v pořádku. Nadužívání antibiotik, konzumace vody z vodovodu obsahující chlór a fluorid a nedostatečný přísun potravin bohatých na probiotické látky přispívá ke vzniku nerovnováhy mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi.

Syndrom zvýšené propustnosti střev a mozek

Dalším tématem, o kterém se chci krátce zmínit, je to, jakým způsobem toto onemocnění ovlivňuje náš mozek. Pokud jste někdy viděli dítě s autismem, jak zažívá rychlé změny nálad, je možné, že příčinou je právě zvýšená střevní propustnost. Strava neobsahující lepek a kasein přinesla pozitivní výsledky u celé řady dětí postižených autismem, jelikož tyto bílkoviny nepronikaly ze střev do krve, kde neustále působily na mozek, stejně jako opiáty. To je také důvod, proč byla propustnost střev spojena s dalšími psychologickými poruchami, jako jsou úzkost, deprese a bipolární porucha. To tedy znamená, že v mnoha případech, kdy se podaří vyléčit syndrom zvýšené propustnosti střev, dojde i k ozdravení mozku.

Čtyři kroky k vyléčení

Dobrou zprávou je, že na syndrom zvýšené propustnosti střev existuje lék. Sestává ze čtyř kroků:

  1. ZBAVTE SE potravin a faktorů, které poškozují vaše trávicí ústrojí
  2. NAHRAĎTE  je zdravými potravinami
  3. OPRAVTE své trávicí ústrojí pomocí vhodných doplňků stravy
  4. NASTAVTE rovnováhu probiotik

Pamatujte si, že to hlavní, čeho se musíte zbavit, jsou cukry, obilniny, běžné maso a mléčné výrobky a geneticky modifikované potraviny. Hlavními zdroji intoxikace, které je nutné rovněž odstranit ze svého života, jsou kohoutková voda, pesticidy, nesteroidní antiflogistika a antibiotika. Tyto kroky však vždy konzultujte se svým lékařem.

Dieta a pět zdravých potravin

  1. Vývar z kostí – Obsahuje kolagen a aminokyseliny prolin a glycin, které mohou pomoci léčit poškozené buněčné stěny. Měl jsem řadu pacientů, kteří po třech dnech konzumace vývaru z kostí výrazně zlepšili stav svého syndromu zvýšené propustnosti střev.
  2. Probiotické mléčné výrobky – Obsahují jak probiotika, tak mastné kyseliny s krátkým řetězcem, čímž pomáhají léčit trávicí trakt. Kefír, jogurt, máslo nebo čerstvý sýr jsou jedny z nejlepších.
  3. Fermentovaná zelenina – Obsahuje organické kyseliny, které nastolují rovnováhu střevního pH a probiotik. Výborným zdrojem jsou zelí, Kimchi nebo kvas.
  4. Potraviny z kokosu – Všechny výrobky z kokosu jsou velice vhodné pro léčbu střev. Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem jsou snadněji stravitelné než jiné tuky, a tudíž jsou pro léčbu vhodnější. Kokosový kefír navíc obsahuje probiotika, která podporují trávicí ústrojí.
  5. Naklíčená semena – Chia semínka, lněná semínka a semena konopí, která byly naklíčená, jsou bohaté zdroje vlákniny, která napomáhá růstu prospěšných bakterií. Pokud však trpíte závažnou formou syndromu zvýšené propustnosti střev, je vhodnější, pokud vlákninu získáváte z dušené zeleniny a ovoce.

Konzumace potravin, které obsahují protizánětlivé Omega-3 mastné kyseliny, je také prospěšná. Těmi jsou například hovězí z volně chovaného skotu, jehněčí a volně žijící ryby (např. losos).

Pět nejlepších doplňků pro léčku syndromu zvýšené propustnosti střev

Existuje mnoho doplňků stravy, které podporují trávení. Podle mě jsou těmi nejlepší tyto: L-glutamin, probiotika, trávicí enzymy, aloe vera, kvercetin, N-acetylglukosamin a kořen lékořice.

  1. Probiotika jsou tím nejdůležitějším doplňkem, jelikož pomáhají doplnit dobré bakterie a odstranit ty špatné. Doporučuji si probiotika obstarat jak v přirozené, tak syntetické formě. Znám množství lidí, kteří tento postup dodržují jen částečně tím, že pouze ze svého jídelníčku odstraní dráždivé potraviny. Přitom ale zapomínají na to, že je nutné tělu dodat blahodárné bakterie, které ty špatné drží na uzdě. To znamená, že byste měli využívat oba tyto zdroje probiotik a denně si obstarat alespoň 50 milionů probiotik pomocí kvalitních, značkových doplňků.
  2. Trávicí enzymy (jedna nebo dvě tobolky před každým jídlem) zajistí, že potraviny budou zcela stráveny, což snižuje šanci, že nestrávené potraviny poškodí vaše střevní stěny.
  3. L-glutamin je rozhodující pro jakýkoli dietní program, který cílí na léčbu syndromu zvýšené propustnosti střev. Glutamin je esenciální aminokyselina, která působí protizánětlivě a která je nezbytná pro růst a obnovu střevní sliznice. L-glutamin chrání a obaluje buněčné stěny a odpuzuje dráždivé látky. Doporučuji 2 – 5 g 2x denně.
  4. Kořen lékořice (DGL) je adaptogenní bylina, která pomáhá vyrovnávat hladinu kortizolu a zlepšuje produkci kyseliny v žaludku. Lékořice podporuje přirozené procesy těla, které zachovávají sliznice žaludku a dvanáctníku. Tato bylina je zvláště vhodná v případech, kdy je syndrom zvýšené propustnosti střev způsoben emocionálním stresem. Doporučuji 500 mg 2x denně.
  5. Kvercetin zlepšuje funkci střevní bariéry tím, že utěsňuje střeva díky produkci speciálních bílkovin. Také stabilizuje žírné buňky a snižuje uvolňování histaminu, což je běžné u potravinové nesnášenlivosti. Nové studie také prokázaly jeho účinnost při léčbě ulcerózní kolitidy. Doporučuji 500 mg 3x denně s jídlem.

Pokud dodržíte výše uvedený postup, budete na dobré cestě zbavit se syndromu zvýšené propustnosti střev.

Autor: Dr. Age

Přeloženo z: http://draxe.com/4-steps-to-heal-leaky-gut-and-autoimmune-disease/

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

71 komentářů: “Jak vyléčit syndrom zvýšené propustnosti střev?”

  1. Jarda napsal:

    Paní doktorko,
    Opravdu vám nevadí, že tento článek obsahuje velké množství chyb, lží a výmyslů?
    Proč si aspoň nedáte tu práci a nezbavíte ho úplných nepravd?
    Dám drobný příklad.
    Žádným vývarem z kostí neobnovíte poškozenou buněčnou stěnu.
    Leda byste ji chtěla obnovovat u rostlin, hub nebo bakterií.
    To nevíte z čeho se skládá živočišná buňka?
    Jarda
    P.s. Vím ze to nebude uverejneno, ale v odborných kruzich se neuveritelne zesmesnujete.

  2. Dobrý den Jardo,
    děkuji za Vaše vyjádření, i když bych moc uvítala uvedení i těch chyb, lží a výmyslů. Jedná se o kompletně překladový článek od lékaře (pro jistotu přesně: doctor of natural medicine) a  klinického výživáře v jedné osobě, který píše na základě svých klinických zkušeností. Sama v praxi nemám klienty s uvedeným syndromem, proto nemohu polemizovat, ale naprosto vše doporučované vidím jako možnosti k vyzkoušení, které mohou jen prospět a to bez jakýchkoliv rizik. Margit

  3. Jarda napsal:

    Děkuji za odpověď,
    právě proto by bylo dobré, abyste si výroky a teze, které potom přebíráte a zveřejňujete, ověřovala.
    On už celý ten „syndrom zvýšené propustnosti střev“ je hodně polemickou záležitostí.
    Ovšem chápu to z pohledu snahy opět něčím zaujmout těžce laickou veřejnost.
    Alternativa totiž nejlépe léčí nemoci, které vlastně ani neexistují, že?
    Jarda

  4. Dobrý den, souhlasím s vámi, že „syndrom zvýšené propustnosti střev“ je polemickým zdravotním problémem. Jsem však pragmatik, a v okamžiku, kdy zde máme klienty, kteří popisu potíží sedí a kterým prospívájí uvedená neriziková doporučení jsem pro diakuzi nad problémem i zkoušení navržené terapie. Mýlíte se, že potřebuji zaujmout, cíleně reaguji na problémy se kterými se na mě klienti obracejí anebo témata ke kterým žádají vysvětlení mého postoje. Odpovídám zpravidla na základě profesních i osobních zkušeností a znalostí anebo, jako v tomto případě, předávám zkušenosti jiných profesionálů. V okamžiku, kdyby tyto nemoci – potíže neexistovaly, tak přeci neexistují klienti, kteří by na ně hledali pomoc. Margit

  5. Lucie napsal:

    Dobrý den,
    děkuji za článek. Jsem matkou autistického dítěte, které má evidentní „syndrom propustného střeva“ viz výše. Již 4 roky držíme bezlepkovou a bezmléčnou dietu. Poslední rok jsme drželi tzv. GAPS dietu, což je výše zmíněná dieta k léčbě propustného střeva. Myslím že díky bezlepkové dietě vidíme u malého značné zlepšení co se týče vnímání a zklidnění hyperaktivity. U těchto dětí má dieta přímo blahodárný vliv. Děkuji paní doktorko, že provádíte tuto osvětu, neboť rodiče takto postižených dětí si musí informace k tomuto tématu pracně hledat v angličtině na internetu a různých webech či diskusních fórech. Úžasnou knihu k tomuto tématu napsala Natasha Cambell. Bohužel strava a autismus se zde v ČR přílliš neřeší….Lucie

  6. Dobrý den Lucie, díky za zpětnou vazbu, práci Dr. Cambell také znám a ke GAPS dietě se vyjadřuji ve videu, které právě připravujeme k publikaci. Držím pěsti ať se daří stav čím lépe zvládat. Margit

  7. Zuzka napsal:

    Ja s vami suhlasim, moj syn ma ADHD, Celiakiu, PAS a poruchu glykosilacie a pomocou tejto diety sa vyrazne zlepšil jeho zdravotny stav, trvalo to ale roky, nie dni. Dokonca naposledy mu v SPC odobrali diagnozu ADHD a za posledny rok skočiv v raste z 25 do 50ho percentilu.
    Zuzana

  8. Petra napsal:

    Dobrý den Margit,
    děkuji za uveřejnění tohoto článku. Je to pro mě aktuální téma. Mám potravinové alergie (cca od 15), celiakii a histamin. intoleranci (obojí diagnostikované min. rok – tj. v mých 29 letech) a ačkoliv jím zdravě (dříve spíše makrobioticky, nyní Váš zdravý talíř, vysokonutriční strava dle dr.Fuhrmana) a vařím si témeř každé jídlo z čerstvých surovin, stále to není ono. Po každém jídle mě trápí velmi nafouklé břicho, plynatost, občas bolesti břicha, přestala jsem menstruovat. Jím pomalu, žvýkám dostatečně, nepřejídám se, sportuji. Nyní se snažím omezit obiloviny, soju jsem již vysadila, cukr ani jiná sladidla nepoužívám (pokud sladím,tak ovocem), maso a ryby jím pouze bio nebo z farmářských trhů cca 1x/14 dní, mléčné výrobky v min. míře – občas jogurt, kefír, máslo, doma si vyrábíme krátce kvašenou zeleninu. Nyní jsem začala s probiotiky a čajem z Tulsi.
    Ráda bych vyzkoušela doporučené preparáty, jestli by mi pomohli podpořit léčbu. Můžete mi prosím poradit, jestli nasadit naráz k probiotikům doporučenou lékořici, aloe vera, quercetin, trávicí enzymy atd.? Nebo to dávkovat postupně? Máte s nějakou značkou dobrou zkušenost? Ráda bych si pořídila quercetin, ale zatím jsem v ČR našla pouze quercetin spolu s vitaminem C (ve 2 kapslích pouze 250 mg) nebo quercetin komplex (ve 2 kapslích 500 mg). Budu ráda za doporučení, příp. tipy nejen na quercetin, ale třeba i na výběr trávicích enzymů.
    Děkuji moc a ať se Vám daří!
    Petra

  9. Dobrý den Petro,
    vzhledem k závažnoti Vašich potíží bych moc doporučovala hledat lékaře zabývajícího se i tradiční čínskou medicínou a pokračovala v hledání příčiny problémů. Všechny doplňky vyzkoušet můžete – doporučuji vždy po pár týdnech odděleně a sledovat, jak který ovlivňuje anebo neovlivňuje stav. Quercetin v kombinaci s vitamínen C je v pořádku, ale detailnější zkušenosti s jednotlivými preparáty nemám. Margit

  10. Jana napsal:

    Hezký podvečer Margit,

    ve všem musím dát zapravdu.. je mi 44let, v roce 2008 mě konečně byla diag. celiakie, dhuringova choroba a intolerance lakt., dietu jsem velice striktně dodržovala, ale snaha byla marná… měla jsem neustále bolesti břicha, průjmy, závratě kvůli kterým jsem nebyla schopna normálně žít.. také jsem prodělala hysterektomii dělohy v důsledku myomu a nález na děl.čípku. Musela jsem hledat dál cestičky, jak začít být schopná žít bez zdravotních komplikací, také před dvěma lety mě byla diag. histaminová intolerance. V současné době
    jsem na syrové stravě a jsem vegetariánka.. závratě jsou minulostí, bolesti břicha a ostatní
    doprovodné jevy jako je bolest kostí, neustálé bolesti plic a pocit zduřelého krku, vyrážky, leukopenie atd jsou také pryč. Co se týče quercetinu a ostatních životně důležitých prvků
    ..tak vše je obsaženo v obyčejné české cibulce atd. a pravidelné krevní testy, které si nechávám dělat pro zajímavost… jsou prý jak nemluvněte a ničeho nemám nedostatek. Je to odříkání, ale stojí to zato a musím upozornit, že náročná byla detoxikace org., ale díky takovým lidem jako jste Vy Margit zase žiji a mám energii. Přeji Vám hodně úspěchů a hodně uzdravených lidiček :) Jana

  11. Dobrý večer Jano, moc díky za sdílení vašeho úžasného příběhu. Držím pěsti ať se jen daří. Margit

  12. Radka napsal:

    Dobry den Margit,
    14.7. 2015 vam do komentaru napsala Lucie, ze posledni rok drzeli GAPS dietu. Neznam nikoho v CR, kdo by tuto dietu drzel a protoze na dietu budeme take najizdet (kvuli 2,5 letemu synovi), byla bych moc vdecna, kdybych se mohla s Lucii nejak spojit. Muzete ji prosim na me predat e-mail s prosbou, jestli by byla tak ochotna a ozvala se mi? Pripadne, pokud byste mi mohla dat na ni kontakt, treba pote, co se ni zeptate, samozrejme to uvitam.
    Moc vam dekuji, Radka

  13. Dobrý den Radko, omlouvám se, ale nejsme v kontaktu s odesílateli zpráv. Doporučuji spojit se s provozovateli webu o GAPS dietě. Margit

  14. Petr H. napsal:

    Dobrý den, Margit,
    děkuji za přínosný a velmi srozumitelný článek. Obávám se však, že tento problém se týká i mne, a chtěl se Vás tedy zeptat, zda se problém s vyšším množstvím lektinů týká i loupané rýže a extrudované pohanky, kterou konzumujeme doma prakticky denně, jelikož se snažíme vyhýbat především pšeničnému lepku. Také hodně doma konzumujeme špaldové těstoviny, fazole Adzuki, Tempeh, ořechy, semínka, které bohužel nenecháváme klíčit…atd.
    Čím více čtu články o výživě, tak tím více se dostávám k závěru, že není snad plodina nebo potravina, která by se jako hlavní příloha nebo snídaně, mohla bezpečně denně konzumovat.
    Děkuji, Petr.

  15. Dobrý de Petře, ano, máte pravdu, nedá se bez rizika nepřiměřeně konzumova jakoukoliv individuální potravinu. Lektiny se mohou týkat i uvedených potravin, ale exaktní data a studie sledující tyto možnosti v podstatě nejsou, takže s jistotou nemohu posuzovat, co a jak hodně je z důvodu lektinů riskantní. Margit

  16. Inez napsal:

    Dobrý den, Margit

    hezky popsaný článek. Já v posledním roce vedu boj. Začalo to problémy s páteři. Poté střevními potíží, kdy mi bylo řečeno, že zřejmě mám UC, ale nepotvrdila se. Začala jsem se opírat nejvíce o stravu, ale stále jsem z toho zmatená. Zjistili mi dle hodnot Iga a Igg podle závěru z gastra alergii na kravské mléko a sóju. Nyní začínám s touhle dietou a pijí Vilcacoru a beru probiotika. Uvažuji, jestli to střevo, ještě nějak více nepročistit, co byste mi doporučila. Vyřadit ze stravy úplně lepek? Nevím, jak začít. Poradíte mi? Děkuji, Inez

  17. Dobrý den Inez, doporučuji dietu postupně zlepšovat pomocí výsledků vlastního testování. Naprosté vynechání kravského mléka a soji a výrobků z nich je na první měsíce dostatek. Margit

  18. Eliška napsal:

    Dobrý den Margit,

    děkuji za tento článek, v jedné jeho části uvádíte „Nadužívání antibiotik, konzumace vody z vodovodu obsahující chlór a fluorid….přispívá ke vzniku nerovnováhy mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi.“ Zaujala mě ta část o vodě z vodovodu, neb my konkrétně máme hodně tvrdou vodu, varnou konvici musíme zbavovat vodního kamene téměř nepřetržitě. Jaké tato skutečnost může mít dopad na zdraví, pokud vodu z vodovodu pijeme? Přítel sice zároveň kupuje vodu balenou, ale já se domnívám, že to nemusí být ta nejlepší alternativa. Jaký máte názor na konvice typu Brita na filtraci pitné vody? Asi to není zrovna dotaz úzce související s tématem článku, ale budu ráda za Váš názor. Předem děkuji.

    Eliška

  19. Dobrý den Eliško, jen pro zpřesnění: fluorid se v EU už roky do vody nepřidává, tato část se týká USA, kde se zastavení doplňování fluiridy teprve řeší. Takto nemohu zodpovědně posuzovat individuální vliv na zdraví, ale souhlasáím s Vámi, že balená voda není zpravidla výhrou (na toto téma mám právě připravené video, které zveřejním v nejbližších týdnech). Filtr bych v případě takto tvrdé vody také doporučila. Margit

  20. Jiří Tým napsal:

    Dobrý večer paní Margit,
    dlohou dobu se potýkám s pravděpodobně přemnoženou candidou. Píši pravděpodobně proto, protože se u mě vyskytují všechny příznaky přemnožení kvasinek, a to nejenom ve střevech, ale i jinde, uvnitř i vně. Můj stav se stále zhoršuje a zhoršuje, ačkoliv se snažím s kvasinkami všemožně bojovat. Narazil jsem při mojí snaze se vyléčit, nebo alespoň si ulevit od obtíží, na mohutnou bariéru, a to jsou lékaři. Zatím všichni lékaři s kterými jsem přišel do styku o mém problému nechtějí ani slyšet, marně se snažím, aby u mě nechali provést nějaké cílené vyšetření.
    Dřive jsem se mohl alespoň drobet najíst, aniž bych měl nějaké větší problémy. Nyní už mohu jíst pouze některé potraviny. Potraviny obsahující cukry, mouku, kynuté výrobky a mnoho dalších podobných, na ty nesmím ani pomyslet. Seznam zakázaných znám. Poslední dobou už nesnesu ani mírně kořeněná jídla, nebo rakytníkové výrobky, musím s nimi opatrně. A už i ten česnek, který mi dříve hodně pomáhal, tak jej musím velmi opatrně přidávat. Mohu podle reakce mého organizmu předpokládat, že se jedná o syndrom zvýšené propustnosi střeva. Zkoušel jsem dietu GAPS, ale výsledek byl zvýšená hladina kyseliny močové, a dnavé záchvaty. Můj problém trvá už více než 20 let, a ještě mě to zatím psychicky úplně nezlomilo.
    Ale to bych se moc rozepsal, a to není důvod mého psaní. Jsem Plzeňák, téměř 70 let, a teď ten dotaz:
    Existuje prosím nějaký lékař, nebo odborník v Plzni, nebo blízkém okolí, který se takovými problémy vážně zabývá? Potřebuji konsultaci s někým, který by mě pomohl alespoň radou, co dělám špatně, a co dělám dobře? Někdo, který by měl ke mně důvěru a já důvěru k němu, a mohl bych si mnoho věcí ujasnit?
    Děkuji Vám paní Margit za případnou radu, a když nebude rada, tak alespoň za přečtení mého vyslání SOS. Jiří z Plzně.

  21. Dobrý den Jiří, to, že moderní medicína nevyšetřuje, nediagnostikuje a neléčí zvýšenou propustnost střeva ani kandidovou infekci mě nijak nepřekvapuje. Takovéto téma se na medicíně běžně neučí. Pro vyzkoušení zásadní změny stravy to však ani nepotřebujete. Doporučuji namísto GAPS stravu posunout k nízkosacharidové vysoce tukové, zde najdete detailní praktické zdroje:
    (A) Více praktických rad o LCHF „loukarb“ stravě a vaření:
    – Stručný přehled LCHF, http://www.vyuzeno.cz/lchf
    – Andreas Eenfeldt (švédský lékař), http://www.dietdoctor.com
    – 10tydenni Low Carb Program Diabetes.co.uk (zdarma), https://www.diabetes.co.uk/lowcarb/
    – Ketogenic Diet Resource (EN), http://www.ketogenic-diet-resource.com/
    – Public Health Collaboration UK (2016), https://phcuk.org/wp-content/uploads/
    – Diabetes.co.uk on low carb eating (EN), http://www.diabetes.co.uk/diet/low-ca
    – Ted Naiman (americký lékař), http://burnfatnotsugar.com/
    Margit

  22. Jiří Tým napsal:

    Dobrý den paní Margit,
    Děkuji Vám mnohokrát za cenné rady, zdá se, že metoda LCHF je u mě úspěšná, ale s hodnocením raději počkám na později, abych to nezakřikl. Takže jednoduše: je mi podstatně lépe.
    Škoda, že nerozumím anglickému slovu, jinak bych si ty videa pořádně proštudoval.
    Děkuji, Jiří Tým.

  23. Dobrý den Jiří, já děkuji za tuto bezva zpětnou vazbu, držím pěsti ať se i nadále daří a určitě opět napište. Margit

  24. Tomáš napsal:

    Dobrý den paní Margit,
    rozhodně s Vámi souhlasím co se týče propustnosti střev. Mám sám své zkušenosti a také bych poprosil o radu. Mám cca 5 let UK a od té doby mám nateklé břicho. Tedy tlusté střevo nefunguje správně. Vždy jsem měl atletickou postavu a bohužel od té doby se břicha nemohu zbavit! Celkem aktivně sportuji i když mám sedavé zaměstnání. Při mé výšce 187cm mám váhu 100kg a těžko se jí zbavují dolů. Když jsem trénoval na půl maraton, měl jsem cca 96kg a hned po tom zase nabral na 100kg. Tuky či utrobní tuky mám jen v břiše a opuchlý obličej. Všude jinde je to v pořádku. Stačí abych se najedl a břicho nateče tak, že musím povolit pásek a na váze to jde vidět též. Snažím se jíst syrovou stravu, či dušenou, téměř bez masa, méně lepku,ale i tak to prostě nejde dolů a břicho je stále nateklé. Je někde nějaká ordinace kde se takovou problematikou zabývají a nebo zda je nějaká alternativa? Budu rád za každou radu! S pozdravem Tomáš

  25. Tomáš napsal:

    Ješte chci připomenout, že chodím pravidelně na kompletní krevní testy a ty jsou v naprostém pořádku. Jak na UK, tak na štítnou žlázu, tak na diabetik. Jen mám zvýšený krevní tlak a to souvisí asi s tou nadváhou či špatným trávením. Tomáš

  26. Dobrý den Tomáši, moc doporučuji stav konzultovat s dalšími lékaři – specialisty gastroenterology, ale třeba zkusit i disgnostiku pomocí Tradiční čínské medicíny a následně její fytoterapie, podle zjištěných oslabení. Výživově mě napadá doporučit vyzkoušet alespoň na pár týdnů maximálně omezovat příjem sacharidů a navýšit příjem tuků – směrem k LCHF stravě, kterou vysvětluji třeba v posledních videích. Margit

  27. Petr napsal:

    Dobrý den Margit,
    Mohu přejít na stravu LCHF i v případě, že jsem extrémně štíhlý? Chtěl bych naopak přibrat, ale zároveň mám strach z diabetu, ke kterému mám i dědičné sklony, a proto bych chtel sacharidy omezit. Také mám podobné potíže jako ostatní přispivatelé, tedy velmi špatné trávení a plynatost, velkou únavu.
    Děkuji
    Petr

  28. Dobrý den Petře, LCHF stravu můžete zkusit, měla by pomoci řešit nadváhu a obezitu, ale ne vést k hubenosti. Margit

  29. Lucie Drbohlavová napsal:

    Dobrý den,
    Moc děkuji za článek, vyléčila jsem si diky němu během 2 týdnů úporný exém, který mne trápil 4 roky. Bohužel má zatím stále exem a seboreu (a problémy s trávením) moje půlroční dcera. Dosud je plně kojená, dostává probiotika, teď zvažuji zavedení příkrmů. Z mé stravy jsem několik měsíců vyloučila cukr (i ve formě ovoce) mléčné výrobky, lepek, vejce i další možné alergeny, bohužel bez výsledku. Napadlo mne, jestli by jí třeba vývar z kostí také nemohl pomoci, vím, že je na to v 6 měsících ještě malá, ale kdybych jí dávala třeba 1 lžičku denně – mohlo by jí to nějak ublížit? Předem děkuji za odpověď.

  30. Dobrý den Lucie, vývar v takto omezeném množství můžete podávat, ale začala byhc vývarem z masa až po něm se podává vývar z kostí. Detaily najdete v GAPS doporučenách. Margit

  31. Míša napsal:

    Dobrý den, Margit. Zajímal by mě Váš názor na nízkosacharidovou dietu v těhotenství? Lékařka mi ji nedoporučila s tím, že v těhotenství je třeba vyvážená strava.Děkuji.

  32. Dobrý den, určitě je možná, i když bych nevolila tu nejpřísnější pod 20g sacharidů, ale mírnější formy bez problémů, téma je detailně vysvětleno na novém webu, který můžete doporučit jakozdroj informací i paní doktorce: http://www.cukrpodkontrolou.cz
    Margit

  33. Karin napsal:

    Dobrý den Margit. Jsem ráda, že jste tento článek Dr. Axe přeložila pro českou veřejnost. Těch informací je stále nedostatek. V Americe je téma propustnosti střev velmi aktuální mezi lékaři, kteří praktikují funkční medicínu, a ačkoli to není oficiální diagnóza s vědecky ověřenou léčbou, tento problém skutečně existuje a dokáže způsobit spoustu nepříjemných problémů. Bohužel, často se stává, že jdete k lékaři, protože se cítíte pod psa, ale standardní krevní testy jsou v pořádku, takže člověku nezbyde nic jiného, než vyhledat alternativní způsob léčby. Moje jediná výtka funkční medicíně je, že nejde úplně k jádru problému, a velmi často doporučuje dietu „paleo“ stylu, která ne každému vyhovuje. Potraviny, které se doporučují vynechat, lidé jedli celá století bez problému. Myslím si, že jsou najednou problémem z několika důvodů. Jíme jich mnoho, často mimo jejich sezónu, jíme ve stresu a nepravidelně. Taky způsob, jakým se tyto potraviny produkují, není nejlepší a je mnohdy toxický. Ale jejich úplné vynechání taky není řešení, ač dočasně to může opravdu pomoci. Mám kamarádku, které našli sensitivitu na asi 25 potravin. To je pak obrovský stres, člověk si ještě nakonec z jídla vypěstuje fóbii. Osobně mi nejlogičtější a nejpřirozenější přijde přístup ayurvedy. (Jen pro zajímavost doporučuji články/videa Dr. Johna Douillarda, který je v USA považován za jednoho z předních expertů na ayurvedu. Jeho vysvětlení problematiky špatného zažívání mi dávalo opravdu smysl) Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vaší práci a mnoho uzdravených pacientů.

  34. Radka napsal:

    Dobry den, reaguji na predesly komentar od KARIN. Stejne jako jeji kamaradce, i me byla diagnostikovana sensitivita na strasne potravin. Zbylo nez zeli a to varene, cuketa, kvetak a brokolice. Z masa hovezi, kachni. Nutricne me jakz takz drzi kokosove mleko a vse od kokosu a par vlasskych a makadamovych orechu. Jinak netoleruji vubec nic. Lekari davaji ode mne ruce pryc, ze si vymyslim, protoze celkove krevni testy jsou v poradku. Mam pozitivni pouze prick test na brizu a lisku a s tim zrejme spojene krizene reakce. Nejhorsi je, ze mam nadvahu, a tak se ani nedivim, ze mi lekari neveri, ze jim, co jim. Zhubnout se mi nedari, zrejme telu chybi vyzivne latky. Ale kde je vzit, kdyz na vse reaguji? Reaguji i na bezne bylinky, takze ani alternativni lecba u mne nema sanci. Zkousela jsem Gaps, po mesici jsem myslela, ze umru, jak mi bylo zle. Zkousela jsem keto dietu, ano zhubla jsem, ale po roce se telo seklo a neslo dolu dalsi rok ani deko a jeste jsem si rozhodila i glykemii. Nevim, jak z toho ven… nici me to psychicky, nejen proto, ze nemuzeme nikam jet mimo domov, protoze ne kazdy hotel je mi ochotny varit extra kvetak…budu vdecna za kazdou radu nebo poznatek. Hezky den. Radka

  35. Dobrý den Radko, myslím si, že GAPS je skutečně vhodná a moc doporučuji zkoušet ji pod vedením poradce, který se přímo na GAPS specializuje. Ja druhé mě napadá doporučit zkusit terapii pomocí tradiční čínské medicíny, ale opět potřebujete zkušeného terapeuta. Margit

  36. Jan Omasta napsal:

    Tomáš, co mu napuchne břicho – Vy se vyléčíte, až začnete jíst tučné maso a vůbec živočišné tuky. Vaše vegetariánská strava má mnoho nebezpečí a nemocí jsou právě z nedostatku živočišných bílkovin a tuků. Protože škroby, neboli glykany se u některých lidí špatně tráví a působí to přemnožení škodlivých baktérií, jedním slovem dráždivý tračník. Testy, můžete mít v pořádku, já jsem lékař, ale nevím, co je UK, asi zase nějaká šarlatánská metoda.

    Podle popisu to vypadá na Cushingův syndrom, Jde o nadbytek stessového hormonu kortisolu. Bývá to doprovázeno nedostatkem testosteronu a zvýšením estradiolu. Jestliže si tyto 2 věci začnete léčit, vyhnete se cukrovce. Protistressových léků moc není, jen OH-DHEA a Relora. A pamatujte si, že žádný jeden lék na to není. Je třeba konzumovat alespoň 10 léků najednou.

    Pro Radka, co nemůže zhubnout – to tak mají všichni. Mátre si zapisovat, co vám dělá zle a co dobře a soustavně to dodržovat. V současnosti se objevil nový lék, co by vám mohl pomoci. Je to stopový prvek, který chybí, když pijete čistou vodu nebo držíte diety. Po jeho podávání se vám zklidní předrážděnost, záněty. Budete moci začít zase jíst běžné potraviny a svět vám bude připadat veselejší. Jmenuje se lithium orotate mikro tablety

  37. Věrka napsal:

    Dobrý den, chtěla bych radu jaký výživový směr zvolit v případě mých potíží:
    • Dlouhodobý boj z kvasinkami v gynekologikcé oblasti (+ častý vlčí hlad, chuť na sladké, zhoršená psychika, ……)
    • Autoimunita štítné žlázy (hypofunkce) – beru dlouhodobě imunex (vit D, shiitake., žampion) a občas přidám fungilen (na bacily, viry, houby a plísně)od výrobce duhove lixíry.cz (neberu jiné léky – např. Eutyrox) po dohodě s lékařem – jsem sledována, hormony št. Žl ze drží ale ze SONO št. Žl patrné její změnšení,i cysty). Aktuální hodnoty laboratorní: THS s, P 3,762 mU/mol, T4 volný S,P= 8,24 g/mol;AntiTPO S,P = 235,58 kU/l (dříve- rok 2015 přes 450); Anti TG S,P 52,58 kU/L)
    • Před 3 měsíci velká bolest břicha – přechod částečně na „makrobiotickou stravu“ dle Jíme jinak (pouze recepty ne filozofie – ráno kaše (nejvíce ovesné, pohankové) popř. zel. Vývary, oběd hodně zeleniny, luštěnin a obilnin,občas maso, večer celozrný chléb s pomazánkou, mezi tím hodně ovoce – to mi myslím poživilo kvasinky – snaha zbavit se průmyslového cukru, ale stále velká chuť na sladké)…po měsíci na této stravě se přidala Netolerance některých potravin – vypozorováno koření dráždivé (kurkuma, chili), rajčata, možná celer, sez. Semínko – po nich otoky rtů a plastická kopřivka (nyní beru Volnostin). Mezitím občas prohřešky na tradičním jídle. Při odběru na alergie v potr. Negativní – IGE celkové S – 143 kU/l (norma 0-150)
    • V nedávné době jsem přidala probiotika, ostropestřec, měsíček, zelený čaj, omega 3
    • Čekám na vyšetření stolice na parazity (v krevních testech zvýšen B eosinofil) a stěry v gynd. Na kvasinku

    Když čtu výživové doporučení tak – při proti kvas. Diet se nesmí to (bílá mouka, sacharidy) , při autoimunitě ono(např. soja, košťálová zelenina, vysadit lepek a kasin), při případné zvýšené propustnosti střev (dle netu na ni mám podezření) a přidané netoleranci některých potravin zase něco jiného (celozrné výrobky? Čím začít. Myslím že makrobiot. Str. jsem si „vyčistila střeva“od nánosů , ale při jejich perforaci se teď dostávají do krve i odpadní látky – nyní bych asi neměla celozrné výrobky a bych nepoškozovla střeva ale – co pseudoobilniny pohanka, kukuřice a jáhly, a fermentovaná zelenina? Jaký je váš názor. Zatím mi z toho všeho vypadá začít tak že omezim zásadně lepek a udzravit nejdříve střevo? Pak omezit ovoce a sladkou zeleninu – nechat košťaloviny? Co s mlékem (kasein). Přejít na dietu GAPS? Popř. LOW carb? Zajímal by mne váš názor. Děkuji Věra

  38. Dobrý den Věro, omlouváím se, ale váš dotaz použiji jako typický příklad, co skutečně nejde řešit v rámci takovýchto online odpovědí k textu. Denně dostávám přes stovku reakcí a žádostí, mohu vyřizovat ty obecné, pár řádkové, dotaz pro poradenství u takto komplikovaného stavu patří do osobní poradny, Margit

  39. Pavlina napsal:

    Dobrý den , Jaký je Váš názor na tzv. překyselení a zaplísnění organizmu.
    hezký den Pavlína

  40. Dobrý den Pavlíno, toto jsou zpravidla jen zjednodušená a zkreslená tvrzení léčitelů, třeba k „překyselení“ se vyjadřuji zde: https://www.margit.cz/nikdo-kysely/
    Margit

  41. dobroslava bártů napsal:

    dobrý den,prosím můžete mi poradit jaký dietní režim dodržovat při dráždivém tračníků a obezitě?A dále dysbioze,která ale souvisí už s dráždivým tračníkem.-děkuji Dobra

  42. Dobrý den, omlouvám se, ale na základě takovéhoto dotazu nemohu zodpovědně individuálně radit, Margit

  43. Eva elicharova napsal:

    Dobry den prosim o kontakt na Vas do poradny mam velke problemy s travenim a psychikou sice dodrzuji dietu ale jsem zoufala je mi moc zle dekuji eva

  44. Dobrý den, nabídka poradenství je přímo zde na webu: https://www.margit.cz/sluzby/
    Margit

  45. Klára napsal:

    Dobrý den, Margit, děkuji za Vaši pozornost, se kterou odepisujete na dotazy. Chtěla jsem přidat jeden svůj. Před 3 lety jsem radikálně nastoupila na GAPS dietu (důvod: migrény, únava, slabost, psychické problémy, neschopnost se soustředit, permanentně nemocná, problémy s trávením, malátnost…), našla potřebné informace (žel, často přejatých z USA, takže místy trochu exotických) a koupila si knížku (Natasha Campbell). Řídila se instrukcemi k úvodní dietě. Byla jsem hodně slabá, ani po 14 dnech se mi (možná?) nenastartoval příjem energie z tuků. Pak to bylo lepší, ale tato dieta mě zcela vyřadila ze společenských událostí (pořád jsem řešila, co kde kdy budu jíst, co si nachystat a tak…, časem jsem se zautomatizovala, udělala si v hlavě seznam kompromisních ale nekonfliktních potravin, které seženu v nouzi v každé večerce nebo nádražním obchodě) Tehdy jsem na tom byla zdravotně tak špatně, že mi to ale jako dočasné řešení nevadilo. Mám ale pocit, že jsem zhubla až moc a také, že si tělo bralo energii ze svalů, myslím svalovou hmotu, namísto z tuků. Kvůli zácpě jsem pak asi po půl roce zařadila přílolhy (na bezlepku jsem už zůstala), žádný cukr, tedy ani sušené ovoce, jsem si nedala ještě asi rok.
    Teď se ale po asi 2 letech cítím zase strašně (o mnoho lepší to nebylo ani před tím, i když se mi výrazně snížil počet migrén-musela jsem s těžkým srdcem nakonec vyřadit i domácí kefíry) a začala jsem zvolna cestou LFCH. Už nechci příliš radikální=striktní řešení, myslím, že jsem si jich už užila dost (GAPS nebyl první zátah) chtěla bych dlouhodobě žitelný způsob stravování, a také ne tak zátěžový pro tělo. Momentálně se nemůžu zbavit průjmů (4. den na dietě), nevyřadila jsem zatím „předepsaný „podíl sacharidů – přílohy, jen výrazně snížila. Je prosím možné fungovat na mírnější formě LCHF nebo GAPS (tzn nechat složité sacharidy v omezené míře), a přitom svému tělu pomoct? (jinak, mám za to, že mi prostě nesedí mléčné, žel, ani kysané, které mám opravdu ráda). Jinak, mám autoimunitní tyreoiditidu (tak nějak), a ráda bych uklidnila imunitní systém, na BZL bych ráda zůstala. Obecně, nefandím procesovaným potravinám. Co dělat, nebo co dělám špatně? Děkuji Vám!

  46. Dobrý den, omlouvám se, ale takto dlouhodobý komplikovaný vztah k jídlu není možné řešit v rámci webového dotazu, to by bylo ode mne nezodpovědné, Margit

  47. Klára napsal:

    dobrý den, chápu, děkuji. zvážím poradnu . )
    ještě prosím, jaký máte názor na diagnostiku z dechu – myslím, že to funguje na bázi radioizotopu vodíku, určitě je k dispozici v nemocnicích v olomouci, ale určitě i v dalších… děkuji.

  48. Dobrý den, nemám zkušenosti, Margit

  49. Karla napsal:

    Trpěla jsem také velmi dlouhou dobu na syndrom zvýšené propustnosti střeva a s tím spojené problémy jako brain fog, deprese, únava, bolesti kloubů, padání vlasů atd. Vyléčila jsem se jen bezlpekovou dietou a k tomu mi byla doporučena transplantace střevní mikroflóry kapslovou metodou, což obnášelo polknutí 10 kapslí velikosti 0 naplněných dárcovkou mikroflórou jednou týdně po dobu tří měsíců.

  50. Míla napsal:

    Dobrý den, paní doktorko, mám problémy s tenkým střevem. Jedná se o častou plynatost (snažím se rozkousat stravu, což je první předpoklad, ale nepomáhá to) hned po jídle. Ráno snídám snad „zdravě“ bujon s miso kostky a vlasových nudlí k tomu naklíčená semínka + kaše z jáhel, vloček nebo pohanky (střídám) se sezamovými, konopnými a chia semínky, rozemletými vlašskými ořechy, rozinkami a nakrájeným ovocem (banán nebo jablko nebo hrozny). Po dvou hodinách svačina nejčastěji žitný chléb. Oběd v „závodní“ jídelně, kde vaří velmi dobře. Odpoledne také podobná svačina jako dopoledne a večeře (těstoviny, rizota) apod. Doslechl jsem se, že u problémů s tenkým střevem se dává přednost „bílému pečivu“ – to jsem úplně vypustil (rohlíky) a údajně se ani nemají používat naklíčená semínka? Jsem z toho poněkud zmatený a nevím jestli mám dát přednost raději „tmavému“ nebo „bílému“ pečivu a zda vynechat klíčená semínka apod. Děkuji Vám předem.

  51. Dobrý den, u potíží se střevy není třeba jíst žádné pečivo. Zkuste stav konzultovat s lékařem a sám vyzkoušet přísnější eliminační dietu, kdy začnete od nejjednodušších dobře stravitelných potravin a budete detailně zapisovat jak jídlo souvisí s potížemi, Margit

  52. Michala napsal:

    Dobrý den. Prosím mohu se zeptat, jakými způsoby a kde si mohu nechat zjistit diagnózu propustnosti střeva?? Mnoho lékařu tuto diagnózu nezná a nepracuje s ní. Děkuji

  53. Dobrý den, doporučuji konzultovat v: https://www.iscare.cz/ibd
    Margit

  54. Týna napsal:

    Dobrý den. Moc vám děkuji za tento článek, uvítám jakékoliv informace. Časem jsem se dopracovala k samodiagnóze, věřím, že vyšetření, která mě tento rok čekají, ji potvrdí. Příznaky naprosto sedí (malabsorpce živin, intolerance někt.potravin, bolesti břicha, opakované záněty močových cest i pánevní záněty), jen jsem dlouho pátrala, než jsem našla něco, co by to vyléčilo. Nejhorší pro mě bude zbavit se lepku a mléka, ale co bych pro své zdraví neudělala. Více takových lékařů jako vy:-)
    Přeji hezký den,
    Týna

  55. Stanislava napsal:

    Dobrý deň prajem, rada by som sa opýtala na Váš názor na probiotiká na mieru…dá sa pomocou takto presne navrhnutých probiotík vyliečiť zvýšená priepustnosť čreva?

  56. Dobrý den, probiotika na míru jsou určitě jednou z velmi slibných cest moderní medicíny, jen předpokládám, že než bude běžnou terapií ještě nějaký rok to bude trvat. Zatím je nabízejí jen privátní zařízení a nejsem schopná posuzovat efektivitu. V každém případě určitě lepší možnost než náhodné užívání běžných probiti, Margit

  57. Roman napsal:

    Dobrý den, poslední cca měsíc a půl se mi vrací pobolívání některých míst levého podbřišku. V nemocnici mi diagnostikovali divertikulitidu a po antibioticích mi doporučili více vlákniny. Jím docela hodně ovoce, maso vůbec, mléčné výrobky jen jogutry a nízkotučné sýry, alkohol a smažené také vůbec. Z těch méně zdravých věcí piju 2 kávy denně a menší množství sladkého (piškoty nebo sladká přesnídávka). Rád bych se zeptal, zda divertikulitida může souviset s vyšší propustností střeva a zde při jejím rozvoji může hrát roli nějaká specifická skladba potravy (i v případě dietního dietního režimu, který dodržuji) či třeba také špatné držení těla – v práci hodně sedím a někdy nevědovky jsem dlouho shrbený, čímž vlastně vzniká i větší tlak na břicho, na které mohou tlačit i stažené kalhoty kolem pasu…Děkuji.

  58. Dobrý den, omlouvám se, ale takto na dálku bych jen hádala. Obecně za mě maso do zdravé stravy patří a nechápu nízkotučné sýry, Margit

  59. Monika Nemcova napsal:

    Dobry den, Margit. Dekuji za skvely clanek. V clanku je uvedeno, ze je potreba vyhnout se obilninam. Tyka se to i tech bezlepkovych jako jsou jahly, pohanka, quinoa ci bezlepkove ovesne vlocky a dalsi?

  60. Dobrý den, ano, v první fázi všech, Margti

  61. Dana Tyšerová napsal:

    Dobrý den, méla jsem nemocnou štitnou žlázu a moc dékuji za tento článek. Vše co je tam napsane je pravdivé. Sama jsem se snažila prijit na to proč mi před 2 lety nebylo dobře a nejdrív mi štitná žlaza zacla pracovat moc – padally mi vlasy , potila se v noci ale tak že jsem se vzbudila a nemohla jsem v posteli už spat jak byla mokrá, přibýrala jsem na vaze, deprese. Doktor zjistil že mi pracuje moc ale upozornil mé že časem nebude pracovat vůbec. Behem roku mi opravdu přestala fungovat tak jak má a doktor nasadil léky. Mám autoimunitní onemocnení štitne žlazy z důvodu stressu a nákeho zánetu v tele. Behem tnemoci me půl roku bolely 2 zuby, doktor mi je lečil a vytahl nervy a nakonec mi musel vytahnout moudrak. Ty zuby co me bolely v činske medicine byly propojeny s štitnou zlazou jestli tomu rozumíte ? Před 2 lety jsem vazila 68 kg po 2 letech 86 kg . Proste chci rict , poslouchejte své télo, mejte se rádi a jezte hodne zeleniny, ovoce , bylinne caje, vodu z lesa kde je pramen, vyvary jsou super ale varte 2 hodiny a pak nechte jeste 4 hodiny v hrnci – v papinaku. Atd ,- chodte na masáže – ale opravdu k tém co to umí a toxiny jdou z vašeho téla ven. Je toho moc ale začnete o sebe pecovat. Pani doktorko dekuji mooc . Už neberu leky , málo jim a na štitnou žlazu jim 3 denné pohanku umixovanou s vlasákama a medem.

  62. Dana Tyšerová napsal:

    Zapomnéla jsem napsat, že každé rano piji vodu se šťávou z 1/2 citronu.

  63. Julie napsal:

    Dobrý den,
    přečetla jsem si skoro všechny příspěvky i přeložený článek. Pokud někomu tyhle diety nepomáhají, tak ať se podívají na dietu PLANT PARADOX DIET nebo dieta bez lektinů, kde se kompletně vyřadí všechny LEKTINY včetně chia semínek a všech mléčných výrobků. (může se jen ovčí a kozí). I ovoce se může jen úplně minimálně a jen sezónní. Lektiny jsou i v pohance, ovsi, rýži, v bílých bramborech, a ve spoustě jiných potravinách, které si myslíme, že jsou zdravé. Zelenina, jako jsou rajčata, papriky, cuketa, okurka, dýně obsahují také lektiny…atd. Pokud se chcete opravdu uzdravit, tak si to nastudujte a věřím, že to spoustě lidem s autoimunní poruchou pomůže. Dieta není napořád a dá se to zvládnout. A než budete skeptičtí, tak to nejdřív vyzkoušejte, přeji všem hodně štěstí.

  64. Dobrý den, děkuji za doplnění, i když sama zrovna tu knihu vidím kritičtěji, zde na blogu aktualne.cz moje detailní vyjádření k ní: https://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=33678
    Margit

  65. Ella napsal:

    Dobry den, Margit. Komentáře jsem po komentářích Jardy radeji už dál nečetla. Z vlastní zkušenosti vím, co propustné střevo dokáže a DĚKUJI VÁM z celého srdce, že jsou lidé jako Vy a Jana Dell Plotnarkova. Informace, které zde uvádíte jsou, jako byste psala o mě. Díky za GAPS protokol, za suplementy, protože ze západní medicíny už je mi zle. Téměř 15let mám potíže a nabalovaly se další a další, přesně dle Vašeho scénáře tady… Takže bych všem rejpalům přála aspoň půl roku trápení s tímto onemocněním. Hodně zdraví a vše dobré. Díky za Vaši osvětu

  66. Monika Kuthanová napsal:

    Moc Vás zdravím. Můžete mi, prosím, poradit ohledně složení jídelníčku s minimem sacharidů a mléčných výrobků, když jsem vegetarián? Píšete, že je potřeba zvýšit tuky a vynechat sacharidy… jaké bezmasé tuky to mohou být? Děkuji moc za zpětnou vazbu. Monika

  67. Dobrý den Moniko, inspiraci najdete třeba zde: https://www.margit.cz/jak-na-veganskou-ketogenni-stravu/
    Margit

  68. Karla Vladíková napsal:

    Dobrý den,milá paní Margit!Právě jsem dočetla članek Vam přeložený i všechny komentáře. K němu i k Vám.Tleskám Vám.Hodně podnétnych informací je tam uvedeno .Já, jakožto horlivá babička ,se pídím nyní po vhodné stravě pro jedenactiletého vnuka, u který má lupěnku,nyní lu v dost velkem rozsahu,včetné vlasové části hlavy Nastudovala jsem skvělou knihu J Pagana Lěčení lupénky:přírodní cesta.Tam.jsem se poprvé setkala s pojmem nepropustnost strevní stěny .Řada informací od Vas se kryje i s informacemi autora Některé se však zcela rozcházejí Bohužel jsem u nás nenašla jediného odborníka na řeseni stravy těch,u kterých se té úporně fungující lupénce zalíbilo… Vy pro mě predstavujete jistou naději.GAPS už cástečné realizujeme několilměsíců, ale určitě je třeba důslednosti .Nezmiňujete se o škodlivosti brambor např.A neznate odpověď ,zda lze konzumovat chléb z žitné mouky,prosím?A nevíte,prosím, třeba Vy,milá Margit,kde bychom mohli najít jídelníček vztahující se k psoriaze?Každopadně velké díky za šíření osvěty v této oblasti,kterou klasická medicína docela přehlíží….Zdraví Vás,dobré zdraví a  krásné dny adventu Vám ráda přeje Karla

  69. Dobrý den Karlo, děkuji za milá slova a musím přiznat, že neexistuje jedna jednoznačná strava při autoimunitním onemocněních, je více režimů a mohou být mezi nimi i rozdíly. Obecně se v první nejpřísnější fázi nedoporučuji ani chléb ani brambory (žádná lilkovitá zelenina). Kdybyste hledali nějakou detailněji popsanou dietu – včetně jídelníčku a receptů mohu doporučit vyzkoušet třeba program: https://www.melvil.cz/kniha-whole30/
    Margit

  70. Petra napsal:

    Dobrý den, mám histaminovou intolerancí, laktózovou a celiakii.Snažím se o zaléčeni střeva,ale moc mi to nejde.Stále netolerují spoustu potravin.Třeba vývar,fermentované potraviny,zakysané ml.vyrobky vůbec nemohu.Dále jsem zkoušela glutamin po něm velké zhoršení a probiotika mohu také jen velmi omezeně,některé kmeny vůbec s hit nesmím.Zvladnu pouze quercetin. Co byste mi doporučila ?

  71. Dobrý den, doporučila bych vyzkoušet autoimunitní protokol s vynecháním fermentovaných potravin a po přísné eliminační fázi opatrně testovat co budete zvládat, Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem