SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
6.9.2012
Je skvělé, že biopotraviny se dostávají do popředí zájmu čím dál více odborníků. Proto vítám i právě publikovanou studii vědců ze Standfordu, která se ptala, jestli jsou biopotraviny zdravější a bezpečnější, než ty konvenčně pěstované. Jde o další pokus dopátrat se pravdy ve velmi komplexní problematice a diskuzi o zdravotní prospěšnosti bio ani tato práce definitivně neuzavírá.
Celkové vyznění studie je vůči biopotravinám spíše rezervované, ale konkrétní uváděné závěry přitom zdravotní význam biopotravin potvrzují.
Práce je popisována jako doposud nejkomplexnější meta–analýza publikovaných studií srovnávající organické a konvenční potraviny, přesto studie pomíjí hned několik zásadních souvislostí.
Studie je zajímavým pokusem o vysvětlení prospěšnosti biopotravin, a je škoda, že její design nebyl detailněji navržen, tak aby mohla odpovědět mnohem více o zdravotních přínosech biopotravin. Detailnější hodnocení studie připravil Carles Benbrook z Centra pro udržitelné zemědělství Univerzity ve Washingtonu. Jako problematické také vidím situaci, kdy populární média zkreslila výsledky studie a vůbec se nezabývala jejími nedostatky.
Tento článek je publikován i na stránkách Ministerstva zemědělství.
2000 - 2025 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Diskuze