SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
21.9.2017
Každoročně se v milionových obratech prodávají zázraky, které slibují zpomalit naše stárnutí. Přitom v těle máme vlastní bojovníky proti stárnutí, jen je potřebujeme dostatečně podporovat. Jmenují se mitochondrie, jsou nezbytné pro zajištění energie na vše, co děláme, od dýchání až po pohyb a učení. Jejich omezená výkonnost znamená nedostatek energie, únavu, poruchy paměti a zrychlení stárnutí. Ve zkratce řekněme, že mitochondrie zajišťují v těle energii pro všechny probíhající procesy, ale pro svou obnovu a výkonnost potřebují zdravě vyživovat a chránit před poškozením. Jak na to?
Mitochondrie přeměňují jídlo, které sníme, a kyslík, který dýcháme, na energii. Energie se jmenuje adenosin trifosfát (ve zkratce ATP) a používá ji celý organismus pro zajištění všech svých funkcí. Většina lidských buněk obsahuje stovky mitochondrií a největší počty (až tisíce mitochondrií) jsou v aktivních a po energii věčně hladových orgánech a tkáních, jako jsou srdce, mozek a svaly. V těle tak celkově máme tisíce miliard mitochondrií. Porucha jejich funkce je spojována s mnoha zdravotními potížemi včetně neurologické a svalové degenerace, nemocemi srdce a cév, obezitou, cukrovkou a zrychlením stárnutí.
Zdravé prostředí. Níže uvádím základní požadavky:
Mitochondriím škodí junk food, vysoce průmyslově upravované potraviny, jakékoliv toxiny, alkohol a zánětlivé prostředí, které je především způsobeno nezdravým jídlem. Z jídla jmenujme hlavně prozánětlivé omega-6 mastné kyseliny a sacharidy (do uvedených skupin patří nejběžnější rostlinné oleje a pečivo). Specialitou mezi škůdci mitochondrií jsou statiny – léky snižující krevní cholesterol. Jejich hlavním vedlejším účinkem je totiž snížení množství koenzymu Q10, který je zásadní živinou pro mitochondrie.
Stárnutí je nevyhnutelné. Každý si jím procházíme už od samého počátku života. Přesto můžeme mnohé z jeho procesů regulovat. Náš vzhled a funkčnost těla totiž nezávisí pouze na počtu roků strávených na zemi, ale z velké míry i na zdraví mitochondrií. Každý z nás denně realizujeme spoustu rozhodnutí, které mohou zásadně prospívat anebo škodit našemu tělu, jeho orgánům a organelám v jeho buňkách, včetně mitochondrií.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Dobrý den paní Slimáková,
děkuji za podnětný článek, mám dotaz, pokud si budu zeleninu nebo maso restovat např. na řepkovém oleji, tak tím ten pozitivní vliv zabiju smažením? Jaký na to prosím máte názor?
Děkuji, M.
Dobrý den, šetrné orestování zeleniny – nejlépe na kokosovém tuku, přepuštěném másle anebo olivovém oleji – ji nepoškozuje a určitě má také význam ji takto konzumovat. Margit
Dobrý den, slyšela jsem, že na olivovém oleji se restovat nemá. Prý vznikají transmastné kyseliny. Je to pravda? A jaký máte názor na restování na rýžovém oleji?
Děkuji za odpověď. JM
Dobrý den, transmastné kyseliny vznikají hydrogenací, ne smažením. Detailně se k tukům vyjadřuji zde: https://www.margit.cz/mazani-a-smazeni/.
Margit
Dobrý den, paní Slimáková,
v článku píšete o vyrovnaném hormonálním systému… přestože se snažím jíst vcelku zdravě, vařím ze skutečných potravin, stále (dva roky po porodu) nemám vyrovnanou hormonální hladinu, mohla byste mi, prosím Vás, poradit, jak na to? (nebo odkázat na nějakou Vámi doporučenou literaturu?
Mockrát děkuji, s pozdravem Petra
Dobrý den Petro, doporučuji zkusit diagnostiku potíží podle TČM a pak i čínskou fytoterapii. Zde najdete vysvětlení: https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm.
Margit
Dobrý den paní Slimáková,
chtěla jsem se zeptat na Váš názor ohledně užívání léků na snížení hladiny cholesterolu.
Měla jsem hladinu cholesterolu 6.3 a bylo mi doporučeno brát Torvacard 10mg jednou denně.
Jsem si vědoma vedlejších účinků ,jím myslím zdravě, jsem vegetarián a mám zeleninu z vlastní zahrady. Byly byste tak hodná a sdělila mi svůj názor, jestli je v tomto případě nutné brát Torvacard. Obvodní lékař mi jasně řekl, že ano.
Děkuji za odpověď.
Alena
Dobrý den Aleno, doporučuji zkusit vyhledat dalšího lékaře specialistu, který bude ochotný řešit stav i nemedikamentózně. Souhlasím s tím, že statiny mají celou řadu nežádoucích účinků a jejich předepisování by nemělo být takto automatické. Také doporučuji detailnější rozbory. Samotná hladina cholesterolu má malou vypovídající hodnotu – souvislost se zdravotním rizikem. Navíc doporučuji stanovit hladinu homocysteinu a vitamínu B12.
Margit
Díky za odpověď. Nerada Vás ještě obtěžuji, ale jen chci podotknout že vzhledem k tomu, že jsem vegetarián a nechci nic riskovat, užívám doplňky stravy pro vegany – VEG 1 ,kde je obsažen vitamín B12. Myslíte, že bych si přesto měla dát zjistit hladinu homocysteinu a vitamínu B12 ?
Jsem vegetarián 3 roky a je mi 65 let.
Moc děkuji za odpověď
Alena
Aleno, ano, jednou za pár let si je raději nechte vyšetřit. Margit
Dobry den, někde jsem se dočetl, že omega 3 se do těla nevstřebávají z rostliného původu, je nutno je navázat na tuky, prosim o info jak to je. Děkuji
Dobry den,muzete mi prosim napsat, jak je na tom ryzovy olej,na co se hodi a zda se da na nem smazit?
Dekuji za odpoved
Marketa
Dobrý den, využitelnost omega 3 mastných kyselin z rostlinných zdrojů je skutečně omezená a individuální. Nejspolehlivějším zdrojem jsou živočišné potraviny, zejména ryby. Margit
Dobrý den Markéto, k tukům a olejům se detailně vyjadřuji zde: https://www.margit.cz/mazani-a-smazeni/ a ještě detailněji v knize Hanky Zemanové Bioabecedář, kde je i tabulka s jednotlivými oleji. Margit
Dobrý den, ve svých článcích dpoporučujete kokosový olej jako jednu z nejlepších alternativ. Ovšem v článku „Pravda o kokosovém oleji“ zde: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/428682-pravda-o-kokosovem-oleji.html, ve kterém se odvolávají na různé studie a výživové odborníky, uvádějí, že neexistuje žádný důkaz o prospěšnosti kokosového oleje. Kdo se v tom má vyznat?
Dobrý den, nesouhlasím s tvrzeními expertů z textu, zde můj odkaz na nezávislé vyjádření s mnoha odkazy na kvalitní studie:
Už roky doporučuji kokosový olej jako jeden z nejlepších tuků, přesto mě mnozí stále dokola žádáte o ujištění, že kokosový tuk můžete jíst, poté, co zachytíte jeho kritiku od našich tukofobních expertů, pro které je děsivě nasycený.
Shrnutí výsledků odborných studií od nezávislého zahraničního odborníka: Kokosový olej patří mezi několik málo druhů potravin, které s klidným srdcem můžeme označit slovem superpotravina. Má řadu kladných účinků na vaše zdraví. Mimo jiné například pomáhá při hubnutí, zabíjí škodlivé mikroorganismy, snižuje pocit hladu, zlepšuje fungování mozku nebo zdraví kůže.
http://bit.ly/LecivyKokos
A zde můj shrnující text:
Světem už týden létají děsivé zprávy o nebezpečnosti kokosového tuku. Spojuje se s infarktem a mrtvicí, zkrátka nás má zabíjet. Ve skutečnosti však kokos prokazatelně zabije jen toho, komu spadne na hlavu. Takových lidí je přibližně 150 ročně.
http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=29465
Margit
Dobrý den, podávám tip na superpotravinu- olej Sahca inchi, http://zdravizperu.cz/sacha-inchi .
Poměr omega kyselin je:
Omega 3 – 48,6%
Omega 6 – 36,8%
Omega 9 – 8,3%
Beru lžíci denně jako doplněk stravy.
Znáte?
Dobrý den, neznám a sama bych upřednostnila přípravky obsahující jen omega 3 mastné kyseliny, protože omega 6 a 9 máme zpravidla dostatek. Margit
Dobrý den,
prosím, co znamená „přerušovaný půst“?
Děkuji.
Dobrý den, vysvětluji zde: https://www.margit.cz/posteni-vs-dietovani/ Margit
Výborný článek, ostatně jako vždy. děkuji za Váš čas a energi. Respekt!
Robert
Dobrý den přeji, jsem rád že paní doktorka tento článek zveřejnila, a tím doplnila většinou scházející vyústění všech výživových doporučení od skvělých autorů, kterých si velmi vážím – zejména Dr. Vlada Svatoše a prof. Michaila Tombaka, ale samozřejmě také autorky samotné. Málokde se totiž člověk dočte, co se vlastně děje poté, když se člověk opravdu odhodlá, a:
1) opravdu důkladně si vyčistí svůj organizmus, za což mu poděkuje především tlusté střevo, které obratem začne dodávat nepostradatelný stavební materiál pro tvorbu nových buněk (namísto toxinů, když mu v zaneseném stavu holt nic jiného nezbývá), ale také třeba játra nebo ledviny, ve kterých si s sebou nosíme pěknou hromádku větších či menších „šutrů“, aniž bychom o tom měli tušení. A navíc tento čistý stav hodlá také nadále udržovat…
2) skutečně začne do svého jídelníčku zařazovat čerstvé šťávy, ale také syrovou zeleninu i ovoce, pít čistou vodu apod.
3) popř. začne i cvičit nebo se alespoň denně více pohybovat (např. ignorovat výtah). ;-)
Článek stručně a jasně doplňuje (a dotahuje) význam a smysl autory doporučovaných výživných látek pro organizmus, zejména pak „hodných“ tuků a vůbec nízkosacharidové stravy. Děkuji Vám!
Dobrý den,
Chtěla bych se vás zeptat jestli rostlinná strava zatěžuje trávení více než živočišná, a co jíst, aby mě trávení nebralo tolik energie?
Asi před 3/4 rokem jsem začala jíst trochu jinak. Bohužel v honbě za dokonalostí jsem se dostala časem až k orthorexii, ze které už jsem snad venku. Přesto úbytek na váze, který jsem během té doby ziskala nedokážu stále nabrat s společně s ním ani získat zpátky menstruaci. Nechci se vracet ke konvenční stravě a příčí se mi jíst maso (hlavně to supermarketové, protože u nás se jiné ani sehnat nedá) které mi lidé v mém okolí neustále cpou. Teď jím hlavně jídla ze základních potravin (občas dokonce i z kvalitnějších zdrojů než jsou supermarkety – např. Zelenina ze zahrady. Ne vždy je to ale možné, že.) S tím, že živočišné produkty a maso moc nejím až na ryby a vajíčka (kterých jím relativně dost) poměrně často zařazuji i bílé jogurty, někdy máslo a pokud se výjimečně zadaří tak i sýr od farmáře. Jím opravdu hodně, abych trochu nabrala (a taky protože mi chutná). Snažím se dodávat tělu více tuků (avokádo, ořechy, oleje -kokosový, olivový). Ale menstruace stále nikde. Prý protože na ni mé tělo nemá energii, kterou mu mám dodat živočišným tukem např. Slaninou (dá se sehnat jen v supermarketu) a tučným masem. Napadlo mě jestli málo energie nemám i kvůli tomu, že tělo zatěžuji trávení z důvodu konzumace velkého množství vlákniny. A jestli by místo zvýšené konzumace masa nebylo účinější jíst jen trochu méně vlákniny (ovšem nevím úplně jaké potraviny jíst abych to udělala)
Možná jsem jen moc nedočkavá, protože nabrat se snažím teprve 2,5 měsíce. Ke gynekoložce jít nechci, protože nemám dobrý názor na hormonální antikoncepci, kterou by mi předepsala.
Předem moc děkuji za odpověď. Už si opravdu nevím rady.
Dobrý den, základem pro vás je nyní kvalitní stravou – včetně kvalitních živočišných potravin, získat zdravou hmotnost a cyklus. Nic jiného nemá smysl řešit a moc doporučuji zkusit najít a jíst i ty kvalitní živočišné potraviny včetně masa. Zpravidla jsou mnohem výživnější než čistě rostlinná strava. Držím pěsti ať zvládnete, Margit
Dobry den. Je moc fajn, ze o mitochondriich pisete. Udelal jsem si vlastni cviceni, kdy komunikuji s mitochondriemi, davam jim radost a laskave je povzbuzuji je k cinnosti. No a samozrejme taky resim tu stravu, omega3…..apod. :), i kdyz takove uzene koleno….
Dobrý večer, paní doktorko. Chtěl bych se zeptat jestli je teoreticky možné, že věda jednou prokáže, že Vaše názory a rady byly mylné? Co by to zdravotně znamenalo pro lidi, kteří se dnes řídí Vašimi radami?
Dobrý den, samozřejmě se i já někdy mohu mýlit, jen je fakt, že moje základní doporučení jako třeba jíst skutečné jídlo, respektovat své tělo, hýbat se a spát, být v pohodě, předávám přes 30 let, nepotřebovala jsem měnit a nedokáži si představit, že by mohly škodit, Margit