SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
23.5.2023
Protože namísto výživově přínosného jídla do sebe jako závisláci cpeme návykové šmakulády potravinářského průmyslu.
Přejídání se není znakem poruchy charakteru člověka, ale biologickou reakcí na nepřirozeně koncentrované a dochucované potravinářské produkty. Potravinářský průmysl v laboratořích cíleně hledá tu nejlepší kombinaci cukru, tuků, soli, dochucovadel a křupavé konzistence, která zajistí blaženost a závislost na jejich produktu a potlačí schopnost kontrolovat množství konzumovaného jídla. Tyto produkty nejíme proto, že bychom je z výživového hlediska potřebovali. Jíme je, protože nejsme schopni přestat jíst.
Kombinaci, která blokuje přirozenou schopnost našeho organismu dosáhnout nasycení a včas zastavit nadbytečný příjem, průmysl posiluje také přídavkem tzv. food enhancers, jako jsou třeba glutamáty, které zvýrazňují chuť a usnadňují vybudování závislosti.Přestože ne každý konzument brambůrkových chipsů podlehne závislosti, tak narůstá počet lidí, kteří spoustu let bojují s jídlem a se strachem z něj.
Pojem „bod blaženosti“, anglicky „bliss point“ vymyslel Howard Moskowitz, experimentální psycholog, který studoval, jak složení produktů ovlivňuje naše chování. Pomáhal potravinářskému průmyslu s vývojem konzervovaných špaget, šumivých nápojů, polévek nebo salátových zálivek, které navodí blaženost a zajistí závislost na dalších dávkách.
Solené brambůrky, křupky, chipsy a hranolky s cukry, které pocházejí z oloupaných brambor nebo z mouky usmažené v oleji. Sladké pečivo a sušenky, kde je hladká pšeničná mouka (tedy cukr) dochucena cukrovo-tukovou náplní. Salátové zálivky a kečupy, kde je zpravidla rostlinný olej, cukr i sůl. A samozřejmě všechny běžné vysoce zpracované produkty, hotová jídla, náhražky skutečných potravin a jídel, a to včetně těch, které jsou propagovány jako prospěšné.
Co mají společného kokain, alkoholický koktejl, lajky na sociálních sítích nebo pocukrovaná kobliha? Podporují v mozku uvolnění nervového přenašeče dopaminu. Dopamin je také označován jako mediátor štěstí nebo neřesti a na aktivitách, které vedou k jeho uvolnění, může vznikat závislost. Ta pak způsobuje sníženou citlivost k dopaminu a potřebu ještě vyšších dávek návykové látky či chování. Tudíž budeme vyhledávat čím dál větší dávky dané substance – ať už je to nezdravé jídlo, drogy nebo čas na sociálních sítích.
Především bychom si měli užívat skutečné jídlo. Ignorujme vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty a dietní produkty, tvrzení průmyslu a jeho placených expertů. Jídlo není nepřítel, jídlo dodává živiny. Příprava jídla a jedení je příležitost, jak o sebe pečovat, podporovat své zdraví a udržovat zdravou hmotnost.
A pro úplnost doplňuji, že i přejídání se samozřejmě může mít další důvody vedle jídla. Někteří z nás jídlem mohou řešit své jiné potíže, někteří se nedokáží zklidnit a věnovat jídlu čas a pak i prostor na dostatečné uvolnění hormonů sytosti, někteří máme geneticky o něco bližší k rozvoji závislosti než jiní.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Je to krásně popsané a je to pravdivé. Ale já vařím od základu a nikdy nevím kdy mám dost a tak sním zbytečně hodně. To je asi proto, že zjistím, že mám dost třeba až za hodinu. Tak že, prostor a čas je velmi důležitý. Děkuji moc za tento článek.
Já jsem téměř celoživotně závislá na brambůrkách. A téměř celoživotně bojuji se svou hmotností. Dříve jsme neměli tolik informací o zdravém stravování, takže jsem se uchylovala k různým pochybným a hlavně neúčinným dietám. V dnešní době jsou informace tohoto typu snadno dostupné všem. Paradoxně vidím kolem sebe více silných mladých lidí a dětí.
Všechny Vaše články a videa sleduji a moc mě baví. Tento poslední text je naprosto výstižný. Opravdu bychom si měli my, kdo máme ve stravování rezervy, vzít Vaše slova k srdci. Děkuji za článek. Jarmila
Dobrý den a děkuji za tento článek. Kéž by se to takovými články jen hemžilo, aby se dostaly tyto informace více mezi lidi. Každý z nás je na určitém stupni uvědomění a od toho se odvíjí schopnost kontrolovat, co a kolik si toho strkáme do pusy. Každý má také jiné podmínky, za kterých vyrůstal a získával návyky, jak se stravovat. Já jsem asi průměrná klasika. Doma se vařilo klasicky česky, mamka na nás byla sama, takže levnějších sladkých jídel bylo víc než je zdrávo. V dospělosti mi začaly zdravotní problémy, ale tak nějak jsem tušila, že úpravou stravy mohu vše změnit a musím říct, že se mi podařilo zbavit se návyku na cigaretách, alkoholu, kávě a začala jsem vařit mnohem zdravěji a kvalitněji, než jsem bývala zvyklá z dětství. Jedna závislost mi však ještě přetrvává a to na cukrovinkách. Je to horší droga než cigarety a alkohol a káva dohromady. Ale já to nevzdám a jednou se zbavím i této závislosti. Jde o moje zdraví a můj život. A chci jen to nejlepší pro svoje děti a manžela. Přeji vám hodně spokojených a zdravých čtenářů.
I já děkuji za podobné články, tento zvlášť. Cukr jsem omezila, jak nejvíc to jde (banán, rozinka, datle, brusinka bez) ale ujíždím na sušenkách, sojovém suku, levných belgických pralinkách, českých kaštanech apod. A aby se tak pro zachování mého zdraví, hmotnosti, radosti nedělo, tak v tom mi VÝZNAMNĚ POMÁHAJÍ Vaše články a celá práce. Pokud vím, že na mě systematicky praktikují šlendrián pro jejich zisky, pomáhá mi to se od těch sajrajtů oprostit. Moc Vám držím pěsti v jednání s Harmonelem, nesmíte být na to sama, a v zájmu nás všech by mělo být odhalování jakéhokoliv šméčka na lidi. I jinak. Zdravím z TU, JM.
Dobrý den, moc děkuji za takovouto podporu a držím pěsti a’t se daří i sušenky a spol. zvládat, Margit
Margit, moc děkuji za krásné připomenutí podstatného. Jednou za týden si dělám půst. Většinou to vychází na pondělí. Je to skvělá dovolená pro tělo od trávení. Srovnání si priorit a myšlenek. A opravdu moc moc potvrzuji váš důraz na kvalitu. Hlavně ta kvalita v hlavě
Videla jsem i váš podcast v ženy s.r.o. máte nádhernou pestrou enegii a tu jste mi předala. Tak “jen” DĚKUJI za celkovou inspiraci, kterou světu dáváte
Přeji moc krásné dny. Evelína Hettnerová
Úžasné články a informace, díky vašim návodům jsem zhubla 13kg, a zbavila se některých zdravotních problémů. Byla jsem v šoku, když jsem zjistila, že lze žít bez pocitu hladu i při mnohem menším objemu jídla. Vzhledem k tomu, že mám nemocnou dceru, navštěvujeme lázně, kde jsme bohužel nuceni jíst jídlo, které tam je. Okamžitě se mi vrací závislosti, chutě, hlad a zánět dásní. Nejméně 3 měsíce se vždy dávám dohromady. Vždy mě to jen utvrdí v tom jak cenné rady dáváte a jak je to jednoduché. Velice mě mrzí, že ve školách a školkách je vůbec nezajímá Vaše doporučení. Jsem z malého města ve školce, která se pyšní tím, že má zdravé stravování nemají absolutně problém 3x denně pečivo , když štrůdl, tak samozřejmě pocukrovat. Je ohromná škoda, že váš projekt s ministerstvem zdravotnictví není pro školy a školky povinný. Školku jsem o něm informovala vzali na vědomí a nezměnilo nic. Děkujeme, jste snad jediná, kdo dělá takovouto osvětu zdarma. Ještě Rozum v troubě a Igor Bukovský. Je velmi smutné, že vláda ani lékaři problém stravy vůbec neřeší.
Dobrý den,vaříme doma z bio surovin,základy našeho jídelníčku jsou vejce,maso,vejce,zelenina,kvasena zelenina,ovoce,bezlepkove obiloviny,domácí brambory,kvaskove pečivo,luštěniny atd.mame velkou zahradu,takze i spousta vlastních plodu.v podstatě jime jen základní suroviny,z kterých vařím,pecu a kvasim.pecu i sladké,na pout koláče,buchtu na svačinu,jen výrazně ubírám nebo nahrazuji cukr.pijeme vodu nebo rooibos.deti mají každý den po oleji z trescich jater kousek hořké cokolady.na oslavách nebo návštěvě si deti daji i chipsy nebo dort.snažím se to udržet v mezích,aby nebyly ve společnosti ostatních deti “příliš divné” a zaroven,aby dostaly zdravy zaklad do budoucna.doma mluvíme o jidle jako o cestě ke zdravi (vahu,hubnutí atd. u nas vubec neresime).I tak si 9 leta dcera začala tajně kupovat sladkosti,přestože vi,ze to pro ni není dobre (mela jeden epi zachvat a léčí se).nutričně ji určitě nic nechybí,je i na tzv.horcikovem protokolu pro deti,kde je vse 100%prirodni a ze stravy,aby její nervové soustavě nic nechybělo.snažím se s ni domluvit na kompromisu,ze obcas koupíme bramburky nebo dostane cokoladu navic…ale ta lež mě vyděsila.přesně tohle totiž hodně s maminkami,které se snaží deti vést ke zdravé stravě,řešíme.ze jakmile se dite “dostane do světa” mezi vrstevníky,kteří se cpou každý den na svačinu pytlikem bonbonu (a u dcery je to fakt celá trida),začne dite tajne shánět “junk Food”.hrozne bych ocenila,kdybyste toto tema nějak zpracovala pro nas rodiče,co se fakt snažíme.co s tím?kdyz bude jist sladkého a pochutin více,vznikne závislost,kdyz ji budu více hlídat,vznikne odpor a vzdor a zatajovani…diky za tipy.
Dobrý den, u dospívajících dětí je zásadní prostředí doma – tedy doma jí to co je a pak už jen v klidu jako rodiče vydržet. Ne vše můžete ovlivnit a je celkem přirozené, že děti zkouší i zakázané. Detailněji vysvětluji ve svých knihách. Margit
Dobry den, mohu se zeptat na Vas nazor na psyllium, plantajnovou a tapiokovou mouku? Jsou vhodne pro deti (2 a 8 let), pripadne v jakem mnozstvi? Mam na mysli ve forme pridani do domaciho peciva, zeleninovych placicek, pripadne domacich dezertu.
Druhy dotaz, mate nejaky tip jak naucit male dite jist zeleninu. Syn 2 roky neji vařenou, pecenou ani syrovou, a to presto ze ji u me denne vidi na taliri (ja jsem na bezobilne strave z duvodu intolerance). Pokud ji vezme do pusy, okamzite ji plive. Jedine co sni je polevka, varim tedy denne, a zeleninove placicky ovsem pouze smazene (na ghi), coz mi tez nepripada idealni jidlo na denni bazi. Jakmile jsou placicky z trouby, tak je nechce.
Dekuji za rady
Jana
Je velká škoda, že na lidi, jako jste Vy ostatní výživoví odborníci nehledí a naopak na Vás posílají špínu a kritiku se slovy, že do všeho jen rejpete a máte na všechno nějaké komentáře. O to víc je to smutné, že to samé by mělo přeci platit o ostatní, kteří se věnují výživě, což nechápu.
Samotnou mě to jen utvrzuje v tom, že dokud nebudou ale odborníci stát při sobě a neustále si budou podkopávat nohy tím, že jeden doporučí to a druhý ono, tak se to opravdu nepodaří plošně, aby lidé konečně začali rozumět tomu, co je skutečné jídlo a strava. Viz. vaše edukační materiály, články a osvěta o obezitě přímo ostatním vadí a už jsem zaznamenala válku na Vás. Jenom nechápu proč. Proč nedokáží stát odborníci při sobě? Vždyt přeci všichni se snaží o to samé , jíst kvalitně a zdravě, tak ale proč vzápětí jdou proti tomu tvrzení? Viz. i to téma o křehkých extrudovaných výrobích, které Vy sama nepovažujete v pořádku a pan inženyr Havlíček, který mimochodem aktuálně asi dělá nějakou kampan či co s těmi jeho výstupy a videi pro Fitness007, tak tvrdí něco jiného.
To samé pak Vy píšete a neustále opakujete, jak se nedá přejídat zdravým jídlem a skutečnými potravinami a on v jeho poradně tvrdí opak, to samé o kaloriích atd..Upřímně moc nechápu, jak jste kdysi s ním mohla točit 2 videa o mýtech ve stravě, protože ten člověk je úplně jinde, než jste Vy, Margit.
Vy se snažíte pomáhat lidem a ostatní vám podkopávají nohy, proč? Jak mají pak lidi tedy věřit a hlavně čemu mají věřit? Pak přichází na scénu i hoši páni z Institutu moderní výživy, kteří všude metou jen evidence based studie, ale ti zase naprosto ale úplně o 360 stupnu otočí to, co řeknete Vy – viz. o mléce třeba a o tucích.
Je to jeden velký chaos a bordel a já bych už moc ráda konečně, aby se něco s tímto udělalo. Mám vaši knihu, sleduji všechny vaše články a blogy a rozhovory, protože snad jediná Vy máte opravdu znalosti, přitom se ale nepovažujete za Nutrčiní nebo výživovou specialistku. Moc ráda bych někdy zašla i na vaše školení, jenomže do večera to je pro mě absolutně nepřijatelné :(
Děkuji i tak a snad se to bude dařit dál. Jsem s vámi. Margit
Dobrý den,
přiznávám, že sama sleduji jen odborníky, kteří zvládají nejen profesionálně odborná témata, ale i profesionální chování. Není problém mít i jiné odborné názory, ale zásadní je stále schopnost slušně a konstruktivně je komunikovat. Osobní napadání za mě znamená, že chybí argumenty nebo schopnost je předat a experty, kteří napadají jednoduše nesleduji, od takovýchto se nemám co učit.
A právě zvažuji vypsat i nějaké školení dopoledne, tak s možná i potkáme, Margit
Dobrý den Jano, vše uvedené děti také v přiměřených množstvích mohou, jen to zrovna nejsou lokální potraviny. Se zeleninou je třeba trpělivě a klidu zkoušet dále, jak i vysvětluji v knihách, Margit
Dobrý den,
děkuji za odpověd Margit. Já chápu, ale my – běžní smrtelníci, kteří se snažíme orientovat, tak známe hlavně české specialisty a popravdě pana Havlíčka, případně Cajthamlovou zná nejvíc asi většina té starší generace jako ty hlavní. Já jsem na Vás také narazila až teprv nedávno a úplně jste mi otevřela oči, když jsem se začala stravovat podle Vašich doporučení a vařit i dle vaší knihy, ale popravdě jsem trošku v šoku, když pak jsem slyšela právě i diskuzi od Havlíčka o těch pufovaných extrudátech, nebo i modelu toho, že množství dělá jed, ale že není pravda, že je zdravé a nezdravé jídlo apod….
No, pokud bude školení někdy i v jiném čase, než je večer, tak určitě moc ráda přijedu Margit, moc ráda. Martina
Martino, děkuji, tak se budu těšit na setkání na školení a obecně mě by třeba stačilo zachytit, jak Dr. Cajthamlová propagovala pro Nestlé cereální snídaně, takovýmto profesním vyjádření pro mě púropfesuonoál končí, Margit
Margit, já také a popravdě právě proto jsem se zamyslela nad tím, že jste právě v minulosti natáčela se zmíněným Havlíčkem o mýtech a o stravě, když prakticky on nyní propaguje něco, co vy vyvracíte, ostatně si vzpomínám na velmi populární projekt Vím, co jím, jehož byl velkou ikonou a tváří pro margaríny, nyní je to zase asi fitness strava a doplnky, akorát nějak nechápu, proč někdy skutečné potraviny a pak vzápětí pufované výrobky apod jsou vlastně v pohodě a fermentovaná kvašená zelenina by se podle něj též jíst neměla pravidelně. Ach jo…
Paní Cajthamlová, hlavně sacharidy, to je její neustálé doporučování na min. 55-65 % ve stravě a při MS u žen jíst v pohodě sladkosti a půst v žádném případě, protože to vůbec nemá být. Přerušovaný půst je, podle paní doktorky, největší ptákovina. No, ještě že vás tady máme :))))