SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Kvasinková infekce

Příčinou kvasinkové infekce (candidosis) je přemnožení některého z druhů kvasinek. Lze ji popsat i jako nerovnováhu mezi mikroorganismy, které žijí v našem těle.

Pro detailnější info

Mykózy, které bývají označovány také jako kandidózy nebo plísňové infekce,jsou skupinou infekčních onemocnění, která jsou způsobena mikroorganismy. Botanicky se řadí mezi houby. Onemocnění může mít celou řadu projevů od povrchových kožních plísní nohou až po systémové narušení rovnováhy střevní mikroflóry a související oslabení imunitního systému.

Kandidové kvasinky se u lidí běžně vyskytují, jejich růst je ve zdravém organismu pod kontrolou imunitního systému a dalších mikroorganismů. Oslabený imunitní systém a některá metabolická onemocnění, na příklad diabetes, významně zvyšují riziko výskytu kandidové infekce. Do souvislosti s vyšším výskytem kvasinkových infekcí jsou dávána i antibiotika nebo perorální antikoncepce.

Kvasinková infekce může být lokální i systémová a projevovat se celou řadou nejrůznějších potíží. Běžně doprovází potravinovou alergii, která není léčena dietou, a chronické imunodeficitní stavy. Nejlepší výživou pro kvasinky jsou jednoduché cukry a nejlepší cestou k jejich redukci je dieta, která výrazně omezuje příjem jednoduchých cukrů, a to včetně nižšího příjmu všech polysacharidů v prvních fázích léčebné stravy.

Protiplísňová dieta by měla vést ke zlepšení stavu již po několika týdnech. V případě, že je přítomna potravinová alergie a kandidová infekce současně, je nezbytné, aby byla protiplísňová dieta kombinována s eliminační dietou.

Moje doporučení

  • Nastudujte možné příčiny a projevy kvasinkové infekce včetně nezbytných dietních opatření a vyzkoušejte několikatýdenní přísnou protiplísňovou dietu.
  • Je nezbytné pečlivě sledovat složení jídel a upřednostňovat přirozené potraviny bez přílišné úpravy a chemických doplňků.
  • Doporučuji na dobu několika týdnů striktně vyřadit všechny zdroje cukrů. Cukry jsou mimo jiné schovány na příklad v kečupech, salátových zálivkách, nakládané zelenině.
  • Vynechejte také zdroje kvasinek (droždí, kynuté pečivo) a houby.
  • Po určitou dobu je vhodné maximálně omezit i obiloviny (k těm vhodnějším, které klienti většinou mohou konzumovat, patří jáhly, pohanka, celozrnná rýže a quinoa). Rozhodně vynechte výrobky z bílé mouky.
  • Jídelníček se bude skládat především z kvalitních bílkovin (bílý jogurt, rybí anebo drůbeží maso, luštěniny) a zeleniny.
  • V případě, že se stav nelepší, je třeba se zamyslet i nad možností současně přítomné potravinové alergie a vyloučit podezřelou potravinu z jídelníčku.
  • Ideálními doplňky terapie kvasinkové infekce jsou probiotika a vitamín H (biotin).  Za osvědčený považuji také extrakt z grepových semínek, kyselinu kaprylovou nebo česnek a přípravky z něj.
  • Při opakovaných závažnějších mykózách je vhodná podpora terapie Wobenzymem.
  • Detailně zapisujte svůj jídelníček a aktuální zdravotní stav, aby bylo možné vysledovat souvislosti mezi jejich změnami.

Důležité upozornění: uvedená doporučení jsem připravila na základě mnohaletých zkušeností a odborného studia. Jsou určeny pro vyzkoušení terapie neakutních či méně závažných potíží. Jejich aplikace může napomoci v terapii daných potíží, zmírnit průběh onemocnění anebo alespoň omezit doprovodné projevy nemoci. Závažnější problémy vždy doporučuji konzultovat s lékařem.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem