SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
10.9.2015
Husté, krémové polévky jsou už roky u nás doma populární. Zpravidla je jíme s kváskovým chlebem s máslem od farmáře a takto nám nahradí hlavní jídlo. Postup jde shrnout do pár kroků, ve kterých lze obměňovat suroviny, a tak získat desítky druhů polévek.
Naprosto skvělé polévky připravuje i Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu – autorka už druhé bestsellerové kuchařské knihy s podtitulem Zahrada na talíři. Eva Francová, na rozdíl ode mě umí jídla i přepsat do receptu a krásně vyfotit. Proto jsem Evu požádala o přípravu těch nejlepších polévek na podzim a zde předávám její doporučení.
Krémové podzimní polévky jsou zdravé, rychlé, snadno je připravíte a děti je milují. Uvedené polévky mají stejnou nebo velmi podobnou základní přípravu, obměňujeme pouze hlavní surovinu, případně koření a bylinky. Do hotové horké polévky můžeme vmíchat i sýr. Pokud přidáváme vývar, vždy dáme přednost domácímu. Můžeme si jej uvařit do zásoby a zamrazit.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku a lžičku čerstvého zázvorového kořene, na jemno nastrouhaného. Přidáme půl kila na kostičky nakrájeného patizonu, který jsme předem oloupali a zbavili vnitřku se semínky. Okořeníme oblíbenými bylinkami, oreganem, bazalkou nebo majoránkou, můžeme přidat mletý pepř nebo červenou papriku, podle vlastní chuti. Chvíli společně opékáme a potom zalijeme 700 ml vody, můžeme použít dobrý zeleninový vývar. Vaříme do změknutí, netrvá to déle než půl hodiny. Rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme 150 ml rostlinné smetany (ovesné, mandlové nebo sojové) a dosolíme. Na talíři zdobíme bylinkami nebo nasucho opraženými semínky. Podáváme s tmavým kváskovým chlebem jako chutnou a sytou večeři.
Koncem léta máme většinou možnost zpracovat větší množství domácích rajčat, tahle rajská polévka je velmi jednoduchá, svěží a vyžaduje jen krátkou dobu přípravy.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce panenského olivového oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli a stroužek česneku. Přidáme půl lžičky pomletého nového koření a chvíli společně opékáme. V mixéru rozmixujeme 1 kg pokrájených rajčat a vlijeme do hrnce. Osolíme a přivedeme k varu. Polévku odstavíme, osladíme medem a zjemníme 150 ml rostlinné smetany. Na talíři zdobíme bazalkou.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidáme 500 g na kolečka pokrájeného pórku a 200 g brambor nakrájených na kostičky. Okořeníme špetkou muškátového květu a chvíli společně mícháme. Osolíme, zalijeme 1 l zeleninového vývaru nebo vody a vaříme 20 minut doměkka. Rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme 250 ml rostlinné smetany. Na talíři zdobíme kolečky syrového pórku.
Podzim je obdobím kořenové zeleniny a tou nejoblíbenější je právě mrkev. Na dvou lžících oleje osmahneme zlehka pokrájenou cibuli a malý kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru. Okořeníme půl lžičkou tlučeného římského kmínu a půl lžičkou mleté kurkumy. Půl kila mrkve nakrájíme na kolečka a vložíme ji do hrnce. Chvíli společně restujeme, osolíme a zalijeme 750 l zeleninového vývaru nebo vody. Vaříme dvacet minut do změknutí, rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme 200 ml kokosové smetany a ochutíme citrónovou šťávou. Nakonec vmícháme sekanou petrželku nebo koriandrovou nať a na talíři zdobíme sezamovým semínkem.
Dýňová polévka prostě k podzimu patří a není snad nikoho, kdo by ji neznal.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku a lžičku čerstvého zázvorového kořene, na jemno nastrouhaného. Přidáme půl kila dýně hokaido nakrájené na kostičky, dýně hokaido se nemusí loupat. Zalijeme 600 ml zeleninového vývaru, osolíme a vaříme půl hodiny do změknutí. Rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme 200 ml rostlinné smetany. Na talíři zdobíme nasucho opraženými dýňovými semínky.
Červená řepa je velice zdravá a málo doceňovaná zelenina. Má obrovské možnosti použití, od sladkých moučníků, přes saláty, zeleninová ragú až po vynikající polévky – a nemusí jít vždy jen o boršč.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku a lžičku strouhaného čerstvého zázvorového kořene. Přidáme 600 g na hranolky nakrájené oloupané červené řepy, zalijeme 750 l zeleninového vývaru, osolíme a vaříme 30 – 40 minut do změknutí. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme 150 ml rostlinné smetany a dochutíme citrónovou šťávou. Na talíři zdobíme posekaným koprem.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Miluju tyhle polévky – jedna základní surovina (nejčastěji dýně/cuketa/květák/pórek/mrkev/čočka/hrách), pikantní koření (k červeným polévkám kari/kurkuma/zázvor, k bílým polévkám muškátový květ) nechat rozvonět, pak zalít, zahustit bramborou, rozmixovat, zjemnit smetanou/mlékem/kokosovým mlékem. Dělám celý rok. Jednoduché a zasytí. Dokonce i můj malý synek, který do 14měsíců zarputile odmítal odmítal prakticky cokoli jiného než mateřinu, tak se rozjedl – v den, kdy dostal poprvé tuto „dospěláckou“ polévku. Mají šmak, kterému nikdo neodolá :-) Díky za tip, obohatím jídelníček o polévku z řepy a rajčat.
Já děkuji za přidání dalších bezva doporučení! Margit
S dovolení přidá pár mých receptů :)
Květáková polévka s lososem https://www.toprecepty.cz/recept/46205-kvetakova-polevka-s-lososem/
Čočkovo-špenátová s kurkumou https://www.toprecepty.cz/recept/45793-cockovo-spenatova-polevka-s-kurkumou/
Polévka z pečené mrkve https://www.toprecepty.cz/recept/45706-polevka-z-pecene-mrkve/
Mrkvová s červenou čočkou a tvarohem https://www.toprecepty.cz/recept/45920-mrkvova-polevka-s-cervenou-cockou-a-tvarohem/
Hustá zeleninová s kuskusem a pestem z medvědího česneku https://www.toprecepty.cz/recept/48226-husta-zeleninova-polevka-s-kuskusem-a-pestem-z-medvediho-cesneku/
Dobrý den,
v jednom z Vašich videí jste zmínila polévky třeba na večeři, a to kyselo s fazolemi a vydatnou s čočkou, a také často připravujete indickou kuchyni. Mohla by jste prosím napsat konkrétnější recepty? Moc děkuji za ochotu a Váš čas.
S pozdravem Martina
Dobrý den Martino, hledejte prosím v blogu v kategorii recepty, pár jich tam ještě najdete a jinak moc doporučuji knihy Hanky Zemanové a Evy Francové. Margit
Super inspirace! Ráda bych se jen zeptala, zda sójová smetana je vhodná pro děti. Měla jsem za to, že nejzdravější forma sóji jsou její fermentované produkty (tempeh, miso atd.), ale naopak sójové jogurty, mléko apod. není úplně dobrá volba. Jak je to tedy, prosím, s tou smetanou. Moc děkuji.
Dáša
Dobrý den Dášo, smetana možná je, ale souhlasím s Vámi, že k pravidelné konzumaci bych ji taky nedoporučovala. Není však problém ji v receptech nahradit smetanou z kravského mléka. Margit