SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
21.7.2015
Tvrzení, že je třeba se stravovat v souladu se svou krevní skupinou, úspěšně rozšířil Peter D’Adamo v roce 1996. V současnosti předávají uvedené tvrzení desítky poradců a nalezneme jej v mnoha publikacích. Je však zmíněná teorie vůbec nějak solidně potvrzená? Zastánci diety podle krevních skupin přísahají na její účinnost, moderní medicína ji odmítá. Jak dieta funguje a proč?
Krevní skupiny mají odlišné antigeny s osobitou chemickou strukturou. Krevní skupina A má na červených krvinkách antigen A, skupina B antigen B, skupina AB antigeny oba a skupina O nemá antigen žádný. V okamžiku, kdy do organismu vstoupí cizí antigen, se imunitní systém snaží vytvořit protilátky, které vetřelce navážou na sebe a umožní tak jeho destrukci. Popsaná reakce se nazývá aglutinace (shlukování). Když jsou buňky, viry nebo bakterie aglutinovány, lepí se dohromady a vytvářejí shluk, což usnadňuje jejich likvidaci. Dieta podle krevních skupin je zjednodušeně založena na tvrzení, že bílkoviny některých potravin se shlukují s bílkovinami na povrchu červených krvinek, a to v závislosti na jejich konkrétních antigenech, tedy na krevní skupině.
Autor diety, naturopat Dr. D’Adamo, tvrdí, že každá krevní skupina reprezentuje genetické stopy našich předchůdců. Historickým vývojem jsou podle něj různé typy stravy pro jednotlivé krevní skupiny různě prospěšné. Jak zní základní doporučení pro jednotlivé krevní skupiny?
Typ A – zemědělec, pěstitel
Nositelům krevní skupiny A má prospívat rostlinná strava, zároveň se podle D’Adama mají zcela vyhýbat “toxickému červenému masu”. Doporučení jsou blízká vegetariánské stravě.
Typ B – pastevec
Nomádi mohou jíst rostliny a většinu masa, pokud vyřadí kuřecí a vepřové maso. Mohou i trochu mléka a mléčných výrobků. Mají se však vyhýbat například pšenici, kukuřici, čočce a rajčatům.
Typ AB
Krevní skupina AB je kombinací mezi typem A a typem B. Lidé s touto krevní skupinou by údajně měli jíst mořské plody, tofu, mléčné výrobky, luštěniny a obiloviny. Měli by se vyhýbat fazolím, kukuřici, hovězímu a kuřecímu masu.
Typ O – lovec
Lovec by měl mít svůj jídelníček založen na vysoce proteinové stravě z masa, ryb a drůbeže, dále na některých druzích ovoce a zeleniny. Omezovat by měl obiloviny, luštěniny a mléčné výrobky. Doporučená strava se podobá paleo dietě.
Zjednodušeně můžeme říci, že doporučení pro typ krevní skupiny A jsou blízká vegetariánské stravě, zatímco doporučení pro typ O se blíží paleo dietě. Další dvě skupiny se nachází někde mezi těmito dvěma extrémy.
Základem teorie diety podle krevních skupin jsou bílkoviny z potravin, které se nazývají lektiny. Jedná se o různorodou skupinu bílkovin, které se vážou na molekuly cukrů. Lektiny jsou řazeny mezi antinutriční látky, které mohou poškozovat sliznici tenkého střeva. Podle tvrzení Dr. D’Adama některé lektiny cíleně zasahují nositele jednotlivých krevních skupin a konzumace nevhodných lektinů může vést k aglutinaci – shlukování červených krvinek. Ve skutečnosti je prokázáno riziko popsaného shlukování pouze u malého procenta lektinů ze syrových, tzn. nevařených luštěnin. Například lektiny nevařených fazolí lima reagují pouze s krví jednotlivců krevní skupiny A. V souhrnu však většina shlukujících se lektinů reaguje s krví nositelů všech antigenů ABO, tj. krevních skupin A, B a AB. Jinými slovy lektiny z potravin nereagují, kromě několika druhů syrových luštěnin, v závislosti na krevní skupině. Uvedené syrové luštěniny by reálně neměly mít valný význam, protože luštěniny konzumujeme po namáčení, slití vody a vaření. Během tohoto procesu se lektiny z významné části ničí.
Dnes už je doloženo, že nositelé určitých krevních skupin mohou mít vyšší anebo nižší riziko některých onemocnění. Například nositelé krevní skupiny O mají nižší riziko nemocí srdce a cév a vyšší riziko žaludečních vředů. Neexistují však studie, které by prokázaly, že by rizika byla ovlivněna jakoukoliv dietou. V rozsáhlé přehledové studii, která sledovala data tisíce odborných prací, nebyla nalezena ani jediná kvalitně navržená práce, která by podporovala tvrzení diety podle krevních skupin. Výsledkem studie bylo prohlášení, že v současnosti neexistuje evidence opodstatňující zdravotní význam diety podle krevních skupin. Jedna ze sledovaných prací, která našla vztah mezi potravinami a krevní skupinou, dokonce odporovala doporučení diety podle krevních skupin.
Ano, ale její prospěšnost nemusí mít žádnou souvislost s vaší krevní skupinou, tj. nepotvrzuje správnost teorie.
Uvedená doporučení mohou prospět většině lidí jakékoliv krevní skupiny. Všechny čtyři popsané diety jsou totiž založeny na konzumaci skutečných potravin, jsou opakem běžné stravy, která je složena z vysoce průmyslově upravovaných jídel. Proto zlepšení na dietě ještě neznamená, že funguje na principech, na kterých je založena. Při dodržování jejích pravidel budete s vysokou pravděpodobností jíst zdravěji, než běžně jíte.
Dieta může prospívat také proto, že se její doporučení náhodně shodují s vašimi aktuálními zdravotními potřebami. Lidí, kteří by měli omezit nebo vynechat některé potraviny ze svého jídelníčku v důsledku laktózové intolerance, celiakie nebo dalších problémů, je překvapivě mnoho.
Jestliže vám dieta podle krevních skupin prospívá, klidně v ní pokračujte. Jestliže vám prospívá vaše jakákoliv aktuální strava, není důvod ji měnit. Z odborného hlediska je evidence, jež by prokazovala tvrzení diety podle krevních skupin, zanedbatelná.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Myslím si, že nějaký klíč k tomu, proč někomu maso prospívá a jinému ubližuje musí existovat. Naši předci se řídili chudobou, svou stravu měli částečně řízenou tradicemi a náboženstvím. A jedli základní potraviny, nepřejídali se. Dieta podle krevních skupin mě připadá taky logická, i tím, že lze z moči testem poznat, když dotyčná osoba konzumuje nevhodnou stravu. V knížce jsou pro mě spíš nelogické názvy některých surovin. Např. fazol měsíční, fazol obecný…prostě Amerika má jiné druhy potravin, více GMO potravin, proto by tento výzkum mohl vypadat jinak v Evropě. Rozhodně je dobré nad stravou se zamýšlet. I nad masem, odkud pochází, jak bylo zvíře živeno….
Také jsem tuto teorii brala vždy s rezervou, i když jsem áčko a sběrač na mě platí hodně.
Spíš mi vrtá hlavou :Když se říká, že tělo samo ví, co potřebuje, proč mi tedy chutnají potraviny, které mi pak při trávení nedělají dobře. Jako třeba některé druhy zeleniny.
Toužím po nich, chutnají mi, ale tělo pak není v pohodě. Koho poslechnout – mozek nebo žaludek? :-)
Dobrý den, podle mne nezdravé chutě nejvíce hrozí při nevyrovnané stravě. Čím lépe a déle se jedinec zdravě stravuje, tím ojedinělé jsou nezdravé chutě. Margit
Dobrý den,
mám 0 neg a maso mi nechutná. Takže dietě podle skupin nevěřím.
Dobrý den !
Diéta Dr.Adama o krvných skupinách mi vobec nevyhovovala,kedze som A a dobre mi robí mäso,samozrejme len bio alebo divina.Preto som bola velmi milo prekvapená novou teóriou o výzive od Dr.Adama tzv. podla genotypu:
http://dadamo.cz/clanky/.
Podla výsledku testov som BADATEL.Chcela som o tom vediet viac,preto som si kúpila jeho knihu:
http://www.amazon.de/GenoType-Diet-Genetic-Healthiest-Possible/dp/B006EF1PYU/ref=sr_1_sc_2?ie=UTF8&qid=1438507798&sr=8-2-spell&keywords=genotyp+di%C3%A4t
a tam som videla ako vsetko,co popisuje o type BADATEL na mna sedí.vsetky moje zdravotné problémy ,reakcie na lieky,na pliesne a pod..V tabulke potravín mojmu typu odporúca jahnacinu,morcacinu…potraviny.ktoré sú pre mna lahodkou.Skoda,ze zatial kniha vysla len v anglictine,ale ked clovek chce,tak najdolezitejsie clánky zvádne aj s prekladacom.
Velmi túto teóriu o stravovaní odporúcam.
Tu je o tom o trochu viac v nemcine:
http://www.institut-ernaehrung-gesundheit.com/genotypernaehrung-t-62.html
Vždy když se začne probírat specifický problém veřejně, objeví se komentáře čtenářů, kdy mnohé z nich jsou pouze subjektivní. Doporučuji vždy když dotyčný „hodnotí“ problém, aby hovořil o vlastní zkušenosti, nikoliv o „názoru“ – jde o to, že osobní názor je velmi subjektivní a nemá nic společného s odborným „posudkem“. Výživa a krevní skupiny jsou mimířádně kontroverzním tématem, protože tato“teorie“ nevyhovuje oficiální medicínské doktríně. Na netu je k dispozici mnoho velmi podrobných informací přímo na stránkách dr.D´Adamo. Včetně diskuze. Přestože se tímto fenoménem zabývám (jako součástí celého problému individuálně vhodné výživy), neumím formulovat vlastní ODBORNÝ názor tak, aby byl ryze objektivní. Jisté je, že jako mnoho ne-li většina dalších „teorií“ je i tato stále 100% neprokázaná. Nicméně – díky vlastní intenzivní praxi s použitím Komplexní nutriční typologie (KNT) jsem shromáždil doslova obrovské množství informací o tom, jak souvisí krevní skupina se zdravotním stavem a způsobem stravování – a to nyní již v případě minimálně 8 tisíc klientů! Bohužel nemám čas tyto materiály vyhodnotit – zatím tedy archivuji. Přesto vám mohu sdělit, že existují jasné souvislosti jak mezi výživou, tak mezi zdravotním stavem a výskytem onemocnění a krevní skupinou. Fakt, proč tento vztah není absolutní je dán existencí celé řady vbějších i vnitřních vlivů. Proto také NIKDY nebude možné kategoricky prohlásit, že vzrah výživy a krevní skupiny je vědecky oprávněný. A také NIKDY nebude možné s naprostou jistotou říci konkreétnímu člověku – ty jsi tato krevní skupina – proto musíš jíst tak a ne jinak. dr.P.F.
Jsem moc ráda, že dr. Petr Fořt přispěl vlastní zkušeností. Jinak to, že něco dosud nebylo vědecky prokázáno, přece neznamená, že to neplatí. Ale mám zato, že člověk se při stravování má řídit především vlastními pocity a zkušenostmi.
Souhlasím s Petrem Fořtem. Mimochodem přečetla jsem téměř všechny jeho knihy, podle kterých se stravuji, beru vitamínové doplňky, cvičím, no prostě jeho radami se řídím. Jsem zdravá, štíhlá a cítím se ve svém těle dobře (ač už nejsem nejmladší). Mám krevní skupinu 0 a také musím říci, že stravování, které se nulkám doporučuje, mi vyhovuje.
U mě i mých známých to naprosto sedí. Dostala se mi do ruky kniha, kde byli jednotlivé skupiny popsány a já jsem krevní skupina A a už nějakou dobu (ještě než jsem si to přečetla) nejím maso, ani mi nechutná a je mi po něm těžko. Naopak kamarádka je typický masožrout,bez masa se necítí dobře a hádejte- ano má 0.
Děkuji za sdílení vašich osobních zkušeností, jen si dovolím upozornit, že individuální zkušenosti se v medicíně řadí do tzv. anekdotální evidence, která teorii neprokazuje ani na jejím základě nelze doporučovat všeobecná stravovací pravidla. Jen pro doplnění, sama mám krevní skupinu nula a jsem téměř 30 let skvěle prospívající vegetarián, takovýchto a opačných zkušeností jsou hromady, co není je studie propazující platnost teorie na vysokých počtech účastníků, a o tom je můj text. Margit
Také jsem skupina 0 (+) a 16 let jsem vegetarián. Nejíst maso mi dělá velmi dobře, a nedokážu si to představit jinak. Z tohoto důvodu nemohu říct, že by na mě uvedený popis seděl.
Přečetla jsem jen několik málo komentářů k textu a zbytek nedočetla. Jen…už když se mluví o dietě podle krevních skupin, je tam někde doporučena ??tatarka, uzené, chipsy, cola??? NE. :-) je to vlastně doporučení sestavené za základních potravin (mléko, maso, luštěniny…) a tak vlastně navedou strávníky na lepší jídelníček. Řekla bych, že v tom je úspěch autora, nic víc.
Mám krevní skupinu O a maso už od dětství nemusím….zakázané potraviny pro skupinu O mám ráda a potíže mi nedělají, tak nevím, uvedený popis na mě nesedí…
Dobrý den, ale já píšu, že ta dieta je nesmysl a nedoporučuji ji následovat. Margit
Až teď jsem se chtěla něco dovědět o dietě podle „krevní skupiny“ a jsem nadšena!
Kdybych nebyla líná – což bohužel jsem – vrhla bych dietu podle „původní barvy vlasů“.
Milá Margit, děkuji za článek.
Dobrý den,
s touto doloženou teorii naprosto souhlasím, jíž od mala vím svoji krevní skupinu a snažím se tím z větší části řídit. I přes občasné výkyvy ze životosprávy jsem se vždy na tuto notu naladil a doporučuji ji všem lidem. Co jím a nejím zde udávat nebudu, ale mohu vám též říct nepřejídejte se. Je to impulz ve vaší hlavě, že chcete jíst… a pokud hodně jíte, tak jednoduše hodně sportujte nebo se choďte procházet. Dřív žádné automobily nebyly a lidé všude museli chodit, čili jejich metabolický řetezec fungoval stále a nezastavil se, dodržovali pravidelnou stolici a i stolici během nebo po sportu. Někteří se tomu možná smějí, ale je to tak, vylučujete z těla pohybem všechno špatné a i váš stres. V práci se vám třeba tolik nedaří a tak běžte si zasportovat projít se a vyčistíte si hlavu. Náš žaludek je pro 2 litry stravy, pak už jej jen roztahujeme a říká si já jsem prázdnej chci jíst, ale není to tak. Vy jej potřebujete jeho roztažnost trochu zarazit.
Dobrý den, článek mě opravdu zaujal a určitě se tím budu nějak držet od teď.. hledala jsem si o krevních skupinách něco více a našla jsem tento článek https://tajemstvizdravi.cz/krevni-skupiny/ kde se píše o stravě podobně, ale ještě mě zaujalo to s nemocemi.. Je to pravda, že jsme náchylnější k nějakým onemocněním podle krevní skupiny? Případně jakým? Budu ráda za každou odpověď, děkuji.
Dobrý den, některé omezené prácě souvislost krevních skupin a určitých nemocí potvrzují, ale nejedná se o nijak významný vztah, Margit
Dobrý den!
Výživa podle krevní skupiny mi byla doporučena. Myslím, že mnohé sedí. Překlad knihy P.J.Adama podle mě není 100% správný, ale hodně věcí může být v pořádku. Některé z potravin, které bych si vybrala v obchodě, že jen na ně mám chuť, jsou pro mě podle Adama velmi vhodné. Když se náhodou stane a povede se mi jíst podle krevní skupiny, je mi mnohem líp a tělo lépe spaluje. Mnoho věcí, mne přesvědčuje, že krevní skupiny mají vliv na naše zdraví i trávení. To, že se někomu nepodařilo teorii potvrdit, ještě neznamená, že je to nesmysl. Je mnoho dalších faktorů, které ovlivňují fungování člověka. .. Doporučuji si mimo jiné přečíst knížku od Michio Kushi – Makrobiotika a přírodní léčení. Také když přibývá měsíc a snažíte se zhubnout podle krevní skupiny, po 14 dnech zjistíte, že „teorie je naprosto mylná“ jen proto, že nevíte, že hubnete v období, kdy tělo ukládá živiny. A v tomto období prostě výrazně zhubnout nelze. .. Dále se může někomu zdát, že když jedl žitný chléb, že by měl být v pohodě a on je žitný třeba jen zčásti. Naštěstí se dnes už zlepšuje dostupnost informací o složení výrobků. .. Každopádně, pokud člověk jí potraviny a říká si, že mu neprospívají, je to velmi nevhodné. Raději snězte buřta s radostí, než zrní s odporem.
PS: že je Země kulatá se také dlouho nedařilo potvrdit, … mnoho věcí je tak, jak je a mnoho věcí, se ještě může změnit. Ostatně i krevní skupiny se mění.
S pozdravem a přáním mnoha úspěchů v hledání radosti ze života
Magda C.
PS: Omlouvám se, ale psala jsem velmi narychlo, před odchodem z práce, autor knihy je samozřejmě P. D’Adamo, ne P.J’Adamo.
M.C.
PS: Aha, tak dneska se chystám na műsli, (samozřejmě podle krevních skupin) a koukám, že jsem to napsala vlastně málem správně,.. Autor se jmenuje Peter J. D’Adamo, tak se omlouvám ještě jednou :) … Ještě jsem nad celou věcí přemýšlela a chtěla bych těm, co chtějí opravdu udělat něco pro své zdraví říct, že autor knihy píše sám, že není dobré dodržovat dietu úplně striktně,.. že mnoho lidí má tendenci vrhnout se do diety tak extrémně, že jí jen potraviny pro ně podle skupiny velmi vhodné,.. což mívá za následek přílišné zhubnutí, a nezdravý vzhled, díky omezenému zdroji živin, že je mnohem lepší, soustředit se na vynechání pouze většiny surovin nevhodných a zařadit do své stravy kromě surovin velmi vhodných i suroviny neutrální, aby jejich jídelníček byl pestrý.
Pročetla jsem od včerejška ještě mnoho článků paní doktorky a myslím, že i když není zastáncem výživy podle krevních skupin, že její myšlenka zdravého stravování a přístup k nemocem z jiného úhlu, je mi v mnoha věcech sympatická a že jí držím palce, aby se jí její snaha dařila. Je málo lidí, kteří se pouští do takových projektů a chce to mnoho odvahy a času. Držím palce a přeju mnoho štěstí.
S pozdravem Magdalena Cetkovská
Jsem 0 a uz deset let nejim zvirata ani ryby. Vetsina lidi, co znam a jsou vegetariani jsou prekvapive take 0.
Tahle teorie o vyzive z hlediska krevnich skupin je zajimava. Krevni skupina 0 je geneticky nejstarsi, z toho teorie o lovcich a „prospechu“ konzumace masa.
Z meho pohledu, jelikoz 0 patri k nejtarsim obyvatelum Planety uz nasbirali hodne zkusenosti a mentalne dozravaji k vedomemu rozhodnuti nejist maso casteji nez prislusnici jinych krevnich skupin.
Kdo píše o své konkrétní skupině, měl by si nechat zjistit ještě rh faktor. Ať masožroutská, tak vegetariánská skupina, obě vyjadřují extrém neochotný ke kompromisu, který mě u nulky moc nepřekvapuje.
Já obecně sním vše, ale teprve po skoro čtyřiceti letech obecného stravování musím říci, že nelze srovnávat „chutná mi“, „cítím se“ a prokazatelnou situaci v organismu, která bývá mnohdy zcela jiná, než co si připouštíme.
Změny v jídelníčku kromě redukce váhy nelze hodnotit příliš brzy a taky dieta, zaměřená pouze na redukci není dlouhodobě vhodná.
Dieta pro nulku by mi vyhovovala, až bych skály lámal, jen musím přihlédnout k rodové genetice, která má problémy se dnou až artritidou, což je u mě právě ta okolnost, která mě drží zpět ve stravovacím průměru.
Takže se mi zdá, že dieta podle krevních skupin na zcela zdravého jedince sedí velmi dobře, jen je třeba vědět více o vlastním organismu, kdy začnou vylézat jednotlivé výjimky
Případne mi to jako rozdělení cholerik, melancholik…vědecký nepodložené, ale v praxi funguje. Pro mě je to užitečné.
No kdo ví možná je to pravdivé možná zase jen rádoby odborný výživový systém :-) Mám O- a pravdou je že maso mi chutná velice už od mala a především pak zvěřina ale i skopové,vepřové,hovězí,drůbež a hodně můžu ryby :-) k tomu zeleninu,oříšky i semínka,nějakou tu bramboru,ale pečivo i těstoviny už méně,postupem času dávám přednost když už musím pohance a jáhlám.To by mi tak zhruba sedělo na krevní skupinu jenže stejně tak mám rád sýry,zakysané mléčné výrobky,luštěniny ty miluji :-) Zdravotní potíže nijak hrozné když nepočítám zrasované záda,nijak nemocný nebývám,běžné nachlazení s rýmou co do týdene odezní,chřipka i angína tak jednou co se pamatuji,spíš trochu ten žaludek sedí při oslavách nesmím vše míchat asi se tlučou škroby s tuky :-) Mno posledních 5-6 let jsem stravu zanedbal a teď potřebuji s vahou dolů tak si osvěžuji teorii než začnu v praxi a bude to boj :-)
Vážení,
chtěla bych jen napsat něco z vlastní zkušenosti. Můj přítel ročník 44 měl problémy se zdravím, zvláště se střevy. Od roku 98 striktně dodržuje dietu pro 0. A dnes se cítí zdráv, je v pohodě, pracuje a sportuje. Musela jsem změnit styl vaření – žádné vepřové, žádné zelí a pod. Do restaurací chodíme, kuchaře (řky)¨známe a vaří příteli podle jeho přání. Ostatně není to tak těžké.