SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
17.3.2025
Šest let jsem v Česku organizovala projekt pilotního testování zlepšení nemocniční stravy, který zaštítil i tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podařilo se nám jednoznačně prokázat, že i v nemocnicích jde vařit skvěle, ze skutečných potravin a většina pacientů může spolurozhodovat o svém výběru. Výsledky projektu včetně detailního návodu pro všechny ostatní nemocnice a zdravotnická zařízení jsou volně dostupné na webu nemocniční strava.cz. Na nedávném jednání s panem ministrem Válkem bylo rozhodnuto, že metodika se má dostat do Věstníku ministerstva zdravotnictví, i když po pár dnech čekání není jasné, jestli se panu ministrovi to, co jednoznačně rozhodl, podaří i prosadit, jestli na ministerstvu zdravotnictví nejsou úředníci a pracovní skupiny prosazující své zájmy.
Jako další podporu nemocnic, které chtějí zlepšovat svoji nemocniční stravu, nabízíme i tento detailní popis jednoho dne. Prezentuji zde ty nejlepší, a to je aktuálně v Česku Nemocnice Havířov a z nemocničních kuchařů Nikolas Kratěna, který vařil v Nemocnici Nymburk a nyní privátně pomáhá ostatním nemocnicím.
Výživu v nemocnici vede Bc. Pavlína Vránová, která je vedoucí stravovacího provozu i nutričních terapeutů. Skvělá jídla ze skutečných potravin a možnost spolurozhodovat o svém výběru nabízejí už pár let. V porodnici si maminky vybírají snídaně z rautu. Všichni ostatní pacienti mohou vybírat ze tří jídel k snídani i obědu. Večeři si pacienti opět vybírají, tentokrát z pojízdného vozíku a v nabídce jsou potraviny jako sýr, šunka, různé druhy pečiva, tuňák či jogurt a zelenina.
Snídaně
Oběd
Svačina
Večeře
Celodenní kalkulace
Zde doplňuji, že stravovací jednotku, tedy cenu za celodenní stravu si určuje každá nemocnice.
Označuje finanční částku přidělenou na stravování jednoho pacienta za den včetně DPH. Tvoří průměrné náklady na nákup surovin pro přípravu celodenní stravy pro jednoho pacienta a jedná se o průměr ze všech diet. Tato jednotka zahrnuje náklady na všechny denní porce jídla, které pacient obdrží. Stravovací jednotka se může lišit mezi nemocnicemi v závislosti na jejich velikosti, regionu nebo způsobu zajištění stravování. Hradí ji zdravotní pojišťovny jako součást komplexní zdravotní péče, která zahrnuje ubytování, léčbu i stravu. Stravovací jednotka se v roce 2022 v českých nemocnicích podle našeho dotazníkového šetření pohybovala mezi 65–150 Kč na den, přičemž v průměru vycházela na 92 Kč. Letošní stravovací jednotka 98 Kč v Nemocnici Havířov je tedy zhruba v průměru mezi nemocnicemi a jednoznačně dokládá, že i za běžnou cenu jde v nemocnici vařit skvěle. Nepochopitelné zde je, jak mnohé nemocnice dokonce za více peněz vaří nechutně a výživově nedostatečně.
Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.
Nemocnice Nymburk je městská nemocnice, která díky paní ředitelce Nele Kvačkové (aktuálně už vede nemocnici v Karlových Varech a výživu zlepšuje i tam) a šéfkukaři Nikolasu Kratěnovi zásadně zlepšila stravu. S Nelou jsme o vedení nemocnice a nemocniční stravě natočily podcast.
#042 O vedení nemocnice s Nelou Kvačkovou (audio)
Nikolas Kratěna je bývalý šéfkuchař luxusních restaurací Ambiente a Kobe, který v pandemii začal vařit v nymburské nemocnici, a stejně skvěle jako ve špičkových hotelích. Nyní přešel do Fairmont Golden Prague, ale nemocniční stravu plánuje i nadále zlepšovat.
Jídelníček, který zde sdílí, je příkladem jednoho dne. Je to standardní strava, která by měla být asi do 100 Kč. Stravovací jednotka v Nymburce na podzim loňského roku byla 107 kč. Pacienti si mohou připlatit i za nadstandard, který je na ostatních odděleních stejný jako v porodnici a stojí 450 Kč za celý den. V porodnici je v ceně nadstandardního pokoje zahrnuta i nadstandardní strava. Pacientka si doplácí za nadstandardní stravu jen v případě, že je na klasickém pokoji a má zájem.
Výběrová strava v Nemocnici Nymburk (PDF)
Snídaně
Ovesná kaše vařená v mléce s ovocem a ořechy
Dopolední svačina
Jogurt s müsli a sezónním ovocem
Oběd
Celerový steak s koprovou omáčkou a pečenými bramborami
Odpolední svačina
Ovocné smoothie a celozrnný chléb s tvarohem
Večeře
Kuřecí horní stehno cacciatore s celozrnným kuskusem
Stravovací jednotka byla 107 Kč.
Technologický postup (10 porcí)
Kalkulace (10 porcí)
Surovina | Množství | Cena za kg/l | Cena celkem |
---|---|---|---|
Ovesné vločky | 500 g | 50 Kč/kg/l | 25.00 Kč |
Plnotučné mléko | 2 l | 20 Kč/kg/l | 40.00 Kč |
Sůl | 5 g | 10 Kč/kg/l | 0.05 Kč |
Med | 100 g | 200 Kč/kg/l | 20.00 Kč |
Banány | 500 g | 40 Kč/kg/l | 20.00 Kč |
Borůvky | 300 g | 150 Kč/kg/l | 45.00 Kč |
Vlašské ořechy | 100 g | 300 Kč/kg/l | 30.00 Kč |
**Celková cena surovin na 10 porcí:** 180,05 Kč
Technologický postup (10 porcí)
Kalkulace (10 porcí)
Surovina | Množství | Cena za kg/l | Cena celkem |
---|---|---|---|
Nízkotučný jogurt | 2 l | 30 Kč/kg/l | 60.00 Kč |
Celozrnné müsli | 500 g | 80 Kč/kg/l | 40.00 Kč |
Banány | 500 g | 40 Kč/kg/l | 20.00 Kč |
Jablka | 500 g | 30 Kč/kg/l | 15.00 Kč |
Med | 50 g | 200 Kč/kg/l | 10.00 Kč |
Lněná semínka | 50 g | 100 Kč/kg/l | 5.00 Kč |
**Celková cena surovin na 10 porcí:** 150,00 Kč
Technologický postup (10 porcí)
Pečený celerový steak
Koprová omáčka (bešamelový základ)
Pečené brambory ve slupce
Koprový olej
Kalkulace (10 porcí)
Surovina | Množství | Cena za kg/l | Cena celkem |
---|---|---|---|
Celer | 1,5 kg | 30 Kč/kg/l | 45.00 Kč |
Uzená sůl | 10 g | 200 Kč/kg/l | 2.00 Kč |
Kikkoman sójová omáčka | 50 g | 120 Kč/kg/l | 6.00 Kč |
Máslo | 50 g | 180 Kč/kg/l | 9.00 Kč |
Řepkový olej | 150 g | 50 Kč/kg/l | 7.50 Kč |
Hladká mouka | 50 g | 20 Kč/kg/l | 1.00 Kč |
Mléko | 1 l | 20 Kč/kg/l | 20.00 Kč |
Smetana 30 % | 200 ml | 50 Kč/kg/l | 10.00 Kč |
Sůl | 30 g | 10 Kč/kg/l | 0.30 Kč |
Cukr | 20 g | 20 Kč/kg/l | 0.40 Kč |
Technologický postup (10 porcí)
Ovocné smoothie
Celozrnný chléb s tvarohem
Kalkulace (10 porcí)
Surovina | Množství | Cena za kg/l | Cena celkem |
---|---|---|---|
Banány | 500 g | 40 Kč/kg/l | 20.00 Kč |
Jablka | 500 g | 30 Kč/kg/l | 15.00 Kč |
Čerstvý špenát | 100 g | 100 Kč/kg/l | 10.00 Kč |
Citronová šťáva | 50 ml | 60 Kč/kg/l | 3.00 Kč |
Voda | 500 ml | 5 Kč/kg/l | 2.50 Kč |
Celozrnný chléb | 10 ks | 50 Kč/kg/l | 25.00 Kč |
Tvaroh | 500 g | 80 Kč/kg/l | 40.00 Kč |
Pažitka | 20 g | 200 Kč/kg/l | 4.00 Kč |
Kopr | 10 g | 200 Kč/kg/l | 2.00 Kč |
Sůl | 5 g | 10 Kč/kg/l | 0.05 Kč |
**Celková cena surovin na 10 porcí:** 121,55 Kč
Technologický postup (10 porcí)
Rajčatová omáčka
Kuřecí horní stehno (dušené v omáčce)
Finální dochucení omáčky
Celozrnný kuskus s bylinkami
Kalkulace (10 porcí)
Surovina | Množství | Cena za kg/l | Cena celkem |
---|---|---|---|
Kuřecí horní stehna | 1,5 kg | 120 Kč/kg/l | 180.00 Kč |
Cibule | 300 g | 20 Kč/kg/l | 6.00 Kč |
Mrkev | 200 g | 15 Kč/kg/l | 3.00 Kč |
Řapíkatý celer | 150 g | 50 Kč/kg/l | 7.50 Kč |
Česnek | 30 g | 100 Kč/kg/l | 3.00 Kč |
Rajčatový protlak | 100 g | 40 Kč/kg/l | 4.00 Kč |
Drcená rajčata | 1 kg | 30 Kč/kg/l | 30.00 Kč |
Drůbeží vývar | 500 ml | 15 Kč/kg/l | 7.50 Kč |
Olivový olej | 100 g | 120 Kč/kg/l | 12.00 Kč |
Sůl | 20 g | 10 Kč/kg/l | 0.20 Kč |
Pepř | 5 g | 200 Kč/kg/l | 1.00 Kč |
Bobkový list | 10 g | 150 Kč/kg/l | 1.50 Kč |
Tymián | 5 g | 200 Kč/kg/l | 1.00 Kč |
Černé olivy | 100 g | 150 Kč/kg/l | 15.00 Kč |
Kapary | 50 g | 200 Kč/kg/l | 10.00 Kč |
Sušená rajčata | 50 g | 200 Kč/kg/l | 10.00 Kč |
Čerstvá bazalka | 20 g | 200 Kč/kg/l | 4.00 Kč |
Celozrnný kuskus | 500 g | 50 Kč/kg/l | 25.00 Kč |
Drůbeží vývar na kuskus | 750 ml | 15 Kč/kg/l | 11.25 Kč |
Čerstvá petrželka | 20 g | 200 Kč/kg/l | 4.00 Kč |
**Celková cena surovin na 10 porcí:** 335,95 Kč
Inspiraci! Argumentaci pro všechny, kteří vám budou tvrdit, že v nemocnici nejde vařit a jíst skvěle, že to stojí více než ceny, za které se v nemocnicích běžně vaří. Výživově přínosná, chutná a atraktivně vypadající strava je mnohem více než o penězích o schopnostech a zájmu dělat to skvěle. Chápat lze, že po letech nějakého zaběhlého režimu ne každý ví, jak na to, a i proto už zde je metodika, která detailně vysvětluje, jak jednotlivá jídla v nemocnicích zlepšovat, co a jak nahrazovat. Prosím, přeposílejte na vedení nemocnic, jehož podpora pro nutriční terapeuty a vedoucí stravovacích provozů je pro změny nezbytná.
2000 - 2025 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Diskuze