SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
15.7.2024
Když má někdo jídelníček založený na kapustě, ještě to automaticky neznamená, že je lepším člověkem než někdo jiný, kdo si dopřává steak. Menšina hlasitě se vyjadřujících z řad salátojedlíků je přesvědčena, že jejich ušlechtilý stravovací způsob, který ochraňuje zvířata a prostředí, z nich dělá nadřazené bytosti. Rovnost se zvířaty ji vede k nadřazenosti nad lidmi, kteří mají jiné životní přesvědčení. Během let, po které se veřejně vyjadřuji k výživě, jsem už zachytila mnoho hlášek o prozření a nadřazenosti. Proto zde zkouším výživovou nadřazenost uvést do reality.
Do života vstupujeme s nulovými znalostmi o výživě a nijak nás to netrápí. Jíme, čím jsme krmeni, a později si vybíráme, co nám chutná a co nám dělá dobře. Jednoho dne, zpravidla v době dospívání, zatoužíme vypadat skvěle i bez šatů, a tak začneme řešit, jak se zbavit nadbytečného tuku a jak co nejlépe vytvarovat křivky.
Někdy ve zmíněné době objevíme PRAVDU, kterou nestačí jen následovat, ale kterou nutkavě potřebujeme kázat, komu jen to lze. Sousedy budíme vysokofrekvenčním zvukem mixéru, kterým připravujeme své superfood snídaňové smoothie. Všechny virtuálně spojené lidi oblažujeme nejen fotkami našich fabulózních jídel a křivek, ale samozřejmě také FAKTY o výjimečnosti naší výživy.
S příchodem stálého partnera a rodiny si většina z nás nastuduje o výživě více informací. Pochopíme, že pravděpodobně nevíme všechno, co bychom potřebovali. Zklidníme se, opustíme výživový dogmatismus a pohodově dobře jíme.
Několik procent lidí změnou neprojde a ještě více se zradikalizuje, bohužel zpravidla s tím zintenzivní své kazatelství. Co dělají? Vytrvale zvěstují svoji pravdu a své prozření. Přiznávají svá někdejší pochybení, třeba ve formě občasného kousnutí do sýru. Říkají to nám, kteří jsme ještě PRAVDU nepochopili a klidně třeba zrovna sýry jíme denně. Zaplavují profily ostatních lidí na sociálních sítích svými moudry, nejlépe pod vyjádření odborníků k tématu výživy dodají fotky týraných zvířat, aby těm, kteří je potřebují nebo chtějí jíst, jídlo aspoň znechutili. Zpravidla přidají hned několik podobných komentářů, aby nebyli přehlédnuti, a smysluplnou diskuzi k příspěvku zvrátí a znemožní. Zahlédnou-li člověka, který pojídá sendvič, zhrozí se. Vždyť on jí gluten, průmyslově zpracovaný plátek masa a majonézu!
Vážení uvědomělí dogmatici, vaše rozhodnutí nejíst zvířata (nebo třikrát denně jíst jen kapustu, vyhýbat se lepku jako čert kříži, lepit na sladkosti lebku s hnáty, řešit vykořisťování včel odmítáním medu atd.) z vás nedělá morálnější lidi. Navrhnu vám jen pár podnětů k zamyšlení, než nás běžné smrtelníky budete poučovat o vašem prozření a kritizovat za naše ignorantství:
PS: Text jsem původně publikovala na blogosféře aktualne.cz, která však byla před pár měsíci uzavřena, snad kvůli nějakým novým pravidlům z EU. Proto blog oživuji, aktualizuji a dávám i sem na web.
Mezi mými texty a příspěvky na sítích jsou seriozní témata, ale baví mě také otevírat debaty na výbušná témata, jako třeba tento blog o morálnosti našich výživových voleb. Chápu, že ne každému musí takový typ textů a témat sedět. To je v pohodě, nečtěte jej a sledujte ty, kteří jsou vám bližší. Nemá také smysl se navzájem zdržovat komentáři, že mám psát jenom o mrkvi, že tomu nerozumím apod. Naopak konstruktivní doplnění jsou moc vítána! Debatujme.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Tento článek je útok na vegany nebo vegetariány, kteří nejsou tolerantní k ostatním? Ale to je ve společnosti skoro se vším. Většina je „normální“ a nikomu nic nevnucují. Záleží přeci jan na každém zvlášť jak si to srovná v hlavě.
Já Vás prostě miluju, nebojíte se říct svůj názor, tnout do živého a snažíte se neustále o osvětu! Krásně a výstižně shrnuto. Sama mám etické problémy skrz chov a porážku zvířat, ale v malé míře je jím, protože neumím dost dobře nahradit živočišné bálkoviny těmi rostlinými. Také jsem si prošla obdobím hlásání pravd do světa, když jsem jedla cukrfree, ale dnes už vím, že je to na každém z nás. Že si na to musí každý přijít sám a je zbytečné někomu něco nutit a zahlcovat ho mými pravdami a tunou informací. Děkuji za to co děláte!
Když někdo povýší své stravovací návyky nad všechno ostatní, tak jeho život zchudne na úroveň vegetativního přežívání, protože se mimo jídla nedokáže nadchnout pro nic jiného. Ztratí radost ze života a všichni okolo něho se stanou jeho nepřáteli. Dokonce i ostatní vegetariáni či vegani, kteří mají zase o něco jinačí stravování než onen fanatik. :-D
Moc hezky napsáno. Opravdu mě hodně unavuje poslouchat ty „jediné zdravé formy stravování „. Proč jist s nechutí a strachem? Jako hlavní vidím vděčnost za to, že mám co jíst. Nepřejídám se, jím pestrou stravu, raduji se ze života a totéž přeji i ostatním.
Aktivismus veganů vnímám z nadhledu. Nejsem zastánce nátlaku, ale přesto vnímám aktivismus veganů jako informaci pro společnost. To že se tento aktivismus děje, má nějaké důvody a příčiny, před kterými bychom neměli zavírat oči, ale přemýšlet nad nimi. Pod pokličkou bublá něco, co asi není v pořádku, protože drtivá většina lidí se nevědomě podílí na událostech, které škodí jiným tvorům, jim samotným i dalším generacím. Aktivismus veganů představuje výbuchy tohoto tlaku. Jelikož se aktivismus veganů reálně děje, asi na tom něco bude…
Dnes jsem se připojila k Vašemu webu a děkuji za článek, který jsem si právě přečetla. Uvědomuji si kdo jsem, co chci a že s tím svým současným stavem hodlám něco skutečně dělat. Chci pracovat se svou přirozeností a maximálně využívat svou energii na obnovu sebe sama. Hodnotit, posuzovat či odsuzovat něco nebo někoho je záležitost ega a ztráta času. Mým cílem je jít svou cestu a s radostí žít svůj život. Naštěstí, každý máme mraky možností a svobodnou volbu!
Konečně jsem po letech hledání našla rozumnou tolerantní bytost, která má hluboké znalosti z oblasti výživy a dokáźe je srozumitelným způsobem nezištně předat ostatním, co tyto znalosti nemají …. Děkuji za váš blog a ostatní aktivity paní doktorko
Milá paní Margit,
děkuji. Žij a nech žít. Táhni k sobě. To pro mě představuje tento článek. Děkuji :)
Krásný článek, děkuji. K tématu bych řekla: náš veterinář říká, že člověk má různé trávicí enzymy a měl by jíst podle toho, jaké má ty enzymy. A já postupem času zjišťuju, že z jedení masa a vajec a podobného mi nebylo špatně nikdy.
Milá Margit, nejím maso a divila byste se, jak tento prostý fakt lidí rozčiluje. Jakmile nejím na návštěvě klobásu, tak musím poslouchat nevyžádané názory na vegetariánství. Lidé žádají vysvětlení „proč nejíš maso“, což je únavné. Pořád nerozumím, proč mám tak často obhajovat to, že nejím maso. Já se lidi neptám, proč maso jedí, a uvítala bych, aby mě masojedlíci také nechali na pokoji. A nejvtipnější je častá otázka „a co teda jíš“? Jako by se lidé dříve bez ledniček a supermarketů ládovali každý den uzeninami a masem. Takže jako vegetarián mám opačné zážitky, lidé mě považují za podivína.
Dobrý den,
děkuji za přínosný článek. Před 4 lety jsem přestala jíst maso a uzeniny. Ryby jím, ty mám opravdu ráda. Svůj přístup k masu nikomu nevnucuji, a když přijde den, že maso budu chtít jíst, udělám to. Zkusila jsem jíst i podle ájurvédy, ale má váha šla rychle dolů (vždy jsem byla hubená), a tak se vracím k běžné kombinaci pokrmů. Došla jsem k bodu poznání, že to nejlepší co člověk může udělat je, používat zdravý rozum, jíst ve chvíli, kdy má hlad, ne chuť. Vybírat kvalitní a sezónní suroviny a jídlo si vychutnat a jíst v klidu bez knihy, mobilu a TV. Vám, paní doktorko, děkuji za informace a inspirace, které nám předáváte.