SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Jak se projevuje alergie na mléko?

30.3.2016

Zpět na výpis článků

Alergie na mléko je nejčastější potravinová alergie malých dětí. Jak se může projevovat a co můžeme v rámci prevence a léčby udělat?

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

4 komentáře: “Jak se projevuje alergie na mléko?”

  1. Roman Pospíil napsal:

    Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na názor, že mléko je extrémně rakovinotvorné. Vychází z úvahy, že růstové hormnoy v něm obsažené jsou v pořádku jen pr oorganismus ve vývinu. Jakmile člověk přestane růst, je jedinou možnou formou růstu nádor (neboť jde o nezdravé bujení jinak zdravých buněk). Přijde mi to divné, jestliže mléko lidstvo spotřebovává staletí, možná tisíciletí a v minuosti nemělo problém s epidemií rakoviny. Nicméně tento názor zastává například i Ruediger Dahlke – pravda především psychosomatik a psychoterapeut, ale poměrně respektovaná osobnost. Vyjadřuje se k tomu především v knize Strava pro klid v duši, která je dostupná i online file:///C:/Users/Roman%20Posp%C3%AD%C5%A1il/Desktop/Strava%20pro%20klid%20v%20du C5%A1i%20-%20Ruediger%20Dahlke%20-%20Knihy%20Google.html

    Existují i jiné zdroje (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24615266) ale i studie, které tvrdí pravý opak. Protože fermentované mléčné výrobky jsou u nás doma ve velké popularitě jako zdravé a chutné, dost mě to zarazilo. Stejně tak konzumejeme mléko z domácího chovu, jen krátcepasterizované (pro jistotu) v hrnci u nás doma.

    Omlouvám se obsáhlý dotaz a předem děkuji za odpověď

    Rop

  2. Dobrý den, mléko není esenciální potravinou, tedy není nezbytné jíst a určitě neprospívá lidem s alergií na mléčné bílkoviny anbeo intolerancí na mléčný cukr. Na druhé straně jsou národy, které pravidělně konzumují mléko a výrobky z něj a moohou být perfektně zdraví. Takže za mě to není ani jeden extrém. Zejména zakysané a od farmáře koupení mléčné výrobky také pravidělně jíme. Margit

  3. Lucie Švejdová napsal:

    Milá paní Slimáková,

    velmi se zajímám o zdravou výživu a při mém poznávání různých výživových stylů jsem narazila na obří studii, na které se podíleli 3 university (cornellská a oxfordská universita a čínská akademie preventivní medicíny), a její výsledky shrnul T. Colin Campbell,PhD. do knihy nazvané Čínská studie. Hlavním závěrem studie je, že kravské mléko nebo spíše méčný protein kasein (a nakonec veškeré živočišné zdroje potravy) jsou touto studií potvrzené karcinogeny pro lidský organismus. Dokonce se tam i píše, že cholesterol, vitamín A a D nejsou esenciální, protože si je tělo dokáže samo vyrobit v množství, které je pro něj dostatečné. Proto zásadně prosazuje veganskou stravu. Vy ale naopak doporučujete mimojiné jíst fermentované mléčné produkty a vejce pro zajištění těchto látek. Na základě této studie jsem na několik měsíců kompletně vyřadila vše mléčné, vejce i maso. A popravdě jsem před nedávnem opět zařadila vejce (denně) a alespoň jeden jogurt týdně, protože jsem se začala cítit hodně unaveně. A také proto, že jsem se začala obávat, abych měla dostatek živin pro našeho syna (současně pomalé zavádění příkrmů, jinak plné kojení 7 měsíčního syna).
    Ráda bych se Vás tedy zeptala, co si o Čínské studii myslíte.
    Dále mě také zajímá, zda i ovčí a kozí mléka a produkty z nich jsou stejné potravinové alergeny jako mléko kravské, protože zatím jsem všude narazila jen na problém s kravským mlékem.

    Děkuji za odpověď.

    Lucie

  4. Dobrý den Lucie, zkreslení Čínské studie detailně vysvětluji zde: https://www.margit.cz/cinska-studie/
    Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem