SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Hubnout jídlem jako Ozempicem

28.12.2024

Zpět na výpis článků

Ozempic funguje. Předepisuje se v léčbě cukrovky 2. typu a podporuje redukci hmotnosti. A to není vše. Nedávný přehledový článek publikovaný v časopise Science pojednával o dalších možnostech jeho využití, včetně kardiovaskulárních onemocnění, onemocnění jater, duševních a neurologických poruch. A jsou autoři, kteří jej dokonce propagují už i pro prevenci Alzheimerovy demence, neplodnosti nebo závislosti na nakupování. Jak funguje? Napodobuje funkci přirozeně se vyskytujícího hormonu GLP-1, ale má taky i dost nežádoucích vedlejších účinků a stojí nás spoustu peněz. K tomu je třeba si jej týdně píchat. Což takhle na řešení nadváhy namísto drahého léku s riziky zkusit podpořit přímo náš přirozený hormon? Je to možné? Je, a ještě k tomu chutná skvěle.

Hubnoucí hormon

GLP-1 – glukagon-like peptide (zjednodušeně navrhuji nazývat jej zde hormonem zasycení nebo hubnoucím hormonem) vzniká v tenkém střevě jako reakce na jídlo. Tento přirozený hormon podporuje redukci hmotnosti tím, že zpomaluje trávení v žaludku a zajišťuje pocit sytosti v mozku. K tomu snižuje i glykémii interakcí s hormony inzulinem a glukagonem a omezuje zánětlivost. Výsledkem jeho působení je zlepšení glykémie a kontroly hmotnosti. Lék Ozempic napodobuje tento hormon – obsazuje jeho receptory. Tedy přesvědčí tělo, že v něm je více hormonu GLP-1, než ve skutečnosti je. Hubnoucí hormon si přitom naše těla přirozeně vyrábějí sama. Jediné, co potřebují, jsou správné signály. Tyto signály jsou jednoduché, přirozené a mohou být i chutné.

GLP-1. Glucagon-like peptide-1 for Appetite regulation, weight loss and Treatment of diabetes. peptide hormone Functions and effects on Human internal organs. vector diagram

Co podporuje hubnoucí hormon?

Strava zásadně přirozeně podporuje tvorbu hubnoucího hormonu. Které složky potravin jej podporují, jak to funguje a jak ho prakticky můžete využívat?

  1. Vláknina, kterou mikrobi ve střevech přeměňují na mastné kyseliny krátkého řetězce, a tyto molekuly posílají signály k podpoře uvolnění hubnoucího hormonu ze střevních buněk.
  2. Bílkoviny (a ideálně i se zdrojem vápníku) po rozložení na aminokyseliny signalizují uvolnění GLP-1.
  3. Fermentované potraviny, jako jsou třeba jogurt, kysané zelí nebo kimchi, podporují prospěšné střevní mikroby, které jsou zásadní pro uvolnění GLP-1.
  4. Polyfenoly, což jsou barevné pigmenty rostlin a bohatě obsažené v bobulovitém ovoci a barevné zelenině, které podporují uvolnění GLP-1.
  5. Zdravé tuky, jako jsou v ořeších, avokádu nebo tučných rybách, podporují uvolnění žluči a ta stimuluje tvorbu GLP-1.
  6. Rezistentní škroby, které vznikají zchlazením některých sacharidových potravin, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny, krmí zdravé bakterie ve střevě, podporují uvolnění GLP-1 a prodlužují zasycení.

Příklady prospěšných jídel

  • Snídaně, nebo když ji vynecháváte, třeba odpolední svačinka, může být bílý plnotučný jogurt s bobulovitým ovocem. Jogurt je fermentovaný a obsahuje bílkoviny a vápník, probiotika z jogurtu a probiotika z ovoce podporují střevní mikrobiom, a ten následně tvorbu GLP-1. Studie dokládají, že denní konzumace fermentovaných produktů, jako jsou třeba jogurt a sýry, podporuje tvorbu hormonu zasycení. Bílkoviny spouští tvorbu GLP-1 dodáním aminokyselin a vápník zde hraje podpůrnou roli. Kombinace bílkoviny s vápníkem má synergický efekt a můžete ji zajišťovat mnoha cestami. Bobulovité ovoce dodává i polyfenoly, které také podporují střevní mikrobiom, a tak i tvorbu hormonu zasycení. Bobuloviny jsou jejich bohatým zdrojem polyfenolů, ale jsou i ve veškeré barevné zelenině, ovoci, bylinkách, koření, a dokonce i v kávě a čaji.
  • Dalším bezva příkladem prospěšné snídaně je omeleta se sýrem a barevnou zeleninou.
  • Oběd – k jídlu si vždy dopřejte zdroj bílkovin a porci salátu, nejlépe i s nesacharidovými druhy zeleniny, jako jsou salátové listy, okurky, cibule, papriky, rajčata. Zelenina vedle polyfenolů zajišťuje i další dávku vlákniny, která zpomaluje trávení, a tak i snižuje glykemický index jídla, podporuje mikrobiom, a tak i tvorbu hubnoucího hormonu. Z vlákniny bakterie tvoří mastné kyseliny krátkého řetězce (SCFA), které podporují uvolnění hubnoucího hormonu a vláknina také potlačuje hlad aktivací receptorů v žaludku a tenkém střevě.
  • K večeři je ideální opět zelenina a bílkoviny s tuky, jako třeba ryba nebo maso. Kombinace bílkovina, zelenina a tuk znamená jídlo zajišťující dlouhodobé zasycení.
  • Jídlo v podobě salátu je třeba vždy doplnit zdroji bílkovin a tuků, jako například vejci, kousky masa, ryby, semínky, ořechy, sýrem, a vhodným tukem, jako třeba olivovou zálivkou nebo avokádem. Proč? Tuk v tenkém střevě podporuje uvolnění cholecystokininu (CCK), který zpomaluje vyprazdňování žaludku a oznamuje dvanáctníku a slinivce břišní potřebu uvolnit trávící enzymy. Výsledkem je pomalejší a kvalitnější trávení.
  • A kdybyste chtěli podpořit zasycení i nápoji, lze doporučit yerba maté, matcha čaj nebo kávu, jejichž hořká chuť snižuje chuť k jídlu.

Budeme všichni jíst léky, nebo jen zdravě žít?

Podle kardiologické studie časopisu JAMA Cardiology potřebuje 140 milionů Američanů, tedy více než polovina dospělých, léky na hubnutí. Nehrozí nám smíření se s postojem, že léky jsou odpovědí na epidemii obezity, a to do té míry, že zapomeneme, že obezita je nemocí životního stylu a životního prostředí a že musíme změnit, jak žijeme a jíme?

Zajištění zdraví, štíhlosti a ideálně i moudrosti polykáním pilulek může znít atraktivně, ale skoro jistě nemůže fungovat. Obezita vychází z nezdravostí, nevhodného prostředí, žití a jedení. K obezitě vede stravování, které podporuje vysokou hladinu cukru v krvi, vysoký inzulín a zánětlivost. Obezita není o tom jíst méně, jak to zde zjednodušeným myšlením „kalorické rovnováhy“ nebo „energetického přebytku“ někteří experti propagují. Obezita je o tom, jak jíst lépe tak, aby nás strava zasytila a vyživila, aby nám chutnala, ne nás strašila.

Dlouhodobým a kauzálním řešením metabolického nezdraví, obezity a nemocí s ní souvisejících je vytváření prostředí, kde budeme skvěle jíst a žít. Chci svět, kde nebudou v nemocnicích automaty plné nezdravostí, kde učitelé a zdravotníci nebudou odměňovat děti bonbony, kde v jídelnách školek, škol a nemocnic nebudou slazené nápoje, kde sportovci a influenceři nebudou propagovat nezdravosti, kde na děti a jejich rodiče nebudou útočit přeslazené a zbytečné speciální dětské produkty a cereální snídaně.

To neznamená, že léky jako GLP-1 nejsou užitečným nástrojem, mohou být pomocí v rámci některé léčby, ale skoro jistě samy o sobě nezajistí zdravá ani krásná těla, To už je na nás. Dělejme to nejlepší.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

7 komentářů: “Hubnout jídlem jako Ozempicem”

  1. Silvie Lobodassová napsal:

    Muj jídelníček prakticky takto vypadá,ale preze vše mám porad nehoraznou chut na sladkosti a čokoládu což mi hubnutí neustale kazí a jak se motam v zacarovanem kruhu….je to jako závislost na alkoholu nebo cigaretach

  2. V tom případě doporučuji zkusit si před sladkostí zapsat do deníčku proč ji chcete jíst – zkusit hledat skutečné potíže a ty přímo řešit, držím pěsti, Margit

  3. Silne touhy az zavislosti na sladkem pohledem cinske mediciny poukazuji na vyčerpanou slezinu, tedy oslabene traveni. Je potreba vedet, jake potraviny jsou nad vasi travici kapacitu a na chvili je vyradit z jidelnicku, jist lepe stravitelne pokrmy a ty tezke a ochlazujici, coz jsou prave napr syry a jogurt si davat fakt jen minimalne a kdyz uz, tak v ramci tepleho jidla. Ke zlepseni traveni take pomaha koreni a netlaskat nic dalsiho mezi jidly. Tedy jist ciste, pravidelne a ve spravnem dennim rytmu. Pak chute na sladke prestanou.

  4. Kazdydenfit napsal:

    Konečně článek se správným obsahem. Někdy mám dojem, že příspěvky na internetu stále častěji připomínají politickou debatu v Polsku… Naštěstí stále existuje naděje. Čekám na další!

  5. Ilona napsal:

    Též mám závislost na sladkém, ale pokud se strikně držím pravidel Jessie Inchauspé popsané v knížce Pravda o cukru, neovladatelné chutě mizí. Vyzkoušejte, jsem si jistá, že vám to pomůže.

  6. Ilona napsal:

    Já mám Ozempic víc než rok a nezhubla jsem bohužel nic.

  7. Pro všechny ostatní shrnutí té knihy je zde v blogu: https://www.margit.cz/jak-udrzet-cukr/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem