SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Aliasy: extrudované produkty
Metoda přípravy extrudovaných potravin, jako jsou třeba instantní obilné kaše. Extruze je technologický proces zpracování potravin (ale i krmiv a jiných produktů), při kterém se zvlhčené škrobnaté materiály s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny plastifikují a tepelně upravují kombinovaným působením tlaku, tepla a mechanických střihových sil.
Zařízení, v němž tento proces probíhá, se nazývá extrudér. Surovina se stlačuje v extruzním válci pomocí šneku, přičemž dochází k jejímu zahřátí, zmazovatění škrobu a denaturaci bílkovin. Na výstupním konci extrudéru prochází ztekucená hmota tvarovací matricí a v důsledku dekomprese a rychlého odpaření vlhkosti dochází k expanzi výrobku.
Nejpoužívanější surovinou extruzně zpracovávanou pro potravinářské účely je kukuřičná krupice, dále se používá pšeničná mouka, čiroková krupice, rýže, bramborové vločky, některé druhy luštěnin atd.
Co se týče živin – zůstávají. Co se zvyšuje? Glykemický index potraviny, i když ten se zvedne u každého sacharidu, když ho tepelně upravíme.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos