SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Vitamín C, známý i jako kyselina askorbová, je silným antioxidantem a v organismu se podílí na tvorbě a ochraně tkání, jako jsou kosti, kůže a cévy. Patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. Je bohatě přítomen v ovoci a zelenině.
Proč potřebujeme vitamín C?
Pomáhá opravovat tkáně a hojit rány, ochraňuje před nemocemi srdce, podporuje vstřebávání železa z potravy a snižuje množství riskantního LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi. Podle některých studií může vitamín C díky svému antioxidačnímu působení ochraňovat před určitými druhy nádorových onemocnění. Suplementace vitamínem C může zkracovat délku a projevy nachlazení, zabránit vzniku anebo oddálit katarakt a podporovat obranyschopnost.
Jak se projevuje nedostatek?
Nedostatek se může projevit jako únava, svalová slabost, bolesti kloubů a svalů, krvácející dásně a častější infekční onemocnění.
Extrémní nedostatek (avitaminóza) způsobuje nemoc kurděje, která se projevuje chudokrevností, krvácivostí, vypadáváním zubů, otoky kloubů a dásní, křehkostí kostí, častými infekcemi, oslabováním svalstva a žaludečními vředy.
Kolik ho potřebujeme?
Doporučené denní dávky pro dospělé v EU jsou 60 mg. Mnozí nezávislí odborníci, ke kterým se přidávám, doporučují denně až 250 mg. Vyšší potřebu mají zejména kuřáci, lidé ve stresu a lidé, u nichž probíhá infekčních onemocnění.
Zajištění vitamínu C z potravin
Vitamín C se snadno získává z potravin. Bohatě je obsažen v mnoha druzích ovoce a zeleniny. K dobrým zdrojům patří berries, jablka, citrusové plody, paprika, brokolice, melouny, tmavě zelená listová zelenina a rajčata.
Ztráty vitamínu C
Při tepelném zpracování potravin dochází k úbytku vitamínu C v nich. Vařením se ničí až 60 % tohoto vitamínu. Nejšetrnější k vitamínu C je mražení.
Rizika nadbytku
Vitamín C je považován za bezpečný, a to i při užívání vyšších dávek a cestou suplementace. Nežádoucí účinky jsou jen výjimečné při příjmu mnohem vyšších než doporučených množství. Patří k nim nevolnost až zvracení, bušení srdce, křeče a bolesti hlavy. Jednorázově většina z nás zvládne přijmout pouze 250 mg, vyšší dávkování je třeba rozložit do více denních dávek.
V době onemocnění, při zranění, při kouření a dalších situacích, kdy je zvýšen oxidativní stres, potřebuje organismus běžně vyšší než doporučená množství. Suplementace nad 2 000 mg denně může vést k tvorbě ledvinových kamenů a dráždit žaludek.
Vitamín C a další živiny a léky
Vitamín C může ovlivnit užívání acetaminofenu, antacid obsahujících hliník, kyseliny acetylsalicylové a Warfarinu. Barbituráty, tetracyklinová antibiotika a hormonální antikoncepce mohou snižovat účinnost vitamínu C. Vitamín C může zvyšovat využitelnost železa a ochranného luteinu.
Zajímavosti
Někteří experti doporučují užívat extrémně vysoké dávky vitamínu C. Hlavním propagátorem super dávek byl dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling. Doporučoval vitamín C k terapii nejrůznějších zdravotních potíží od nachlazení až po nádorová onemocnění. Sám denně běžně užíval 12 000 mg vitamínu C.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos