SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Umeboshi jsou nakládané plody ume stromu, japonského druhu švestek (někdy označované i jako meruňky). Plody jsou kulatého tvaru, původně pocházejí z Číny a ty nejkvalitnější se dnes pěstují v Japonsku. Plody nejsou vhodné k přímé konzumaci, ale až po usušení a naložení s mořskou solí a červeně barvícími lístky Shizu rostliny. Takto naložené švestky fermentují ve dřevěných sudech až po dobu několika let. Plody obsahují vysoké množství vitamínu C, vápníku, draslíku a železa. Při fermentaci navíc dochází k tvorbě enzymů.
Umeboshi jsou specialitou používanou v makrobiotice. Doporučují se při trávících potížích, pálení žáhy, nechutenství anebo přejezení. V akutním stavu většinou i kousek jediné švestky po pár minutách zajistí okamžitou úlevu a zlepšení stavu. Z chronických potíží lze vyzkoušet např. při oslabené imunitě, terapii parazitů anebo kvasinkové infekci podávání kousíčku švestky po dobu několika dnů.
Pasta z odpeckovaných umeboshi švestek, která je skvělou možností na ochucení při vaření anebo přípravě salátových zálivek. V Japonsku se tradičně používá k dochucení rýže a z umeboshi se připravuje celá řada výrobků jako např. pastilky, čaje, zubní pasty anebo koření. Pozor pasta má stejně jako i samotné umeboshi velmi silnou kysele – slanou chuť a k dochucení stačí jen trocha.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos