SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Tofu neboli také sójový sýr se vyrábí vysrážením čerstvého sójového mléka. Můžeme se s ním setkat zejména v asijských pokrmech a pro jeho vysoké množství bílkovin je tofu používáno jako náhrada masa. Variant, jak tofu v kuchyni použít, je nepřeberné množství: lze ho přidat do různých zeleninových pokrmů, na výrobu pomazánek nebo i jako součást krému do veganských zákusků. V té souvislosti se můžeme setkat i s pojmem „silken tofu“ – jemnou variantou tohoto sýra, která se hodí právě pro přípravu dezertů nebo třeba jako náhrada mléka do ovocných koktejlů.
Přes různé protichůdné informace o sóje, považuji konzumaci tofu v rozumném množství za přijatelnou (více o sóje a škodlivosti jsem již zmiňovala zde a zde), protože se nejedná o vysoce průmyslově upravený produkt. Ale v každém případě doporučuji konzumaci sóji raději v podobě kvalitních fermentovaných sójových produktů (např. miso pasta, tamari, shoyu, tempeh).
Tofu je zdrojem bílkovin pro řadu vegetariánů a veganů, obsahuje také izoflavony – látky strukturou podobné ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu. Konzumujeme-li tofu a sóju jako takovou v rozumné míře, mohou podle některých odborníků v těle přispívat k ochraně před osteoporózou (zejména u žen během menopauzy) nebo srdečními onemocněními (pomáhají snižovat „špatný“ LDL cholesterol) a některými druhy onkologických onemocnění.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos