SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

tahini

Hesla od:

Tahini je pasta vyráběná ze sezamových semínek. Ta patří k nejstarším známým pěstovaným plodinám a mají vysoký obsah fytosterolů (rostlinných ochranných látek), které snižují cholesterol, posilují imunitu a působí jako prevence proti zhoubnému bujení. Podle některých zdrojů pokryjí 2 lžíce tahini 30 % denní potřeby thiaminu nebo téměř čtvrtinu doporučené dávky hořčíku – přispívá tak ke zdravějším kostem, a tedy například i prevenci osteoporózy u žen v období menopauzy. Obsahuje také železo nebo vápník. Sezamová pasta se připravuje obvykle z loupaných semínek, která se krátce opraží a rozmixují s menším množství oleje neutrální chuti.

Tahini má původ již ve starověké Persii, odkud se rozšířila především do východních zemí. Můžeme se s ní setkat hlavně v typicky orientálních pokrmech, jako je hummus či falafel, ale možnosti, jakými s ní lze naložit, je mnohem více. Báječně se hodí například k pečenému lilku, na zálivky do zeleninových salátů, ale i nasladko do různých domácích sušenek či snídaňových kaší. Kromě toho, že skvěle chutná, je vhodná i pro osoby trpící alergií na ořechy, a může jim tak posloužit jako alternativa ořechového másla.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem