SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Informace o sušeném ovoci jsou velmi rozporuplné. Někteří říkají, že je to výživná a zdravá svačinka, zatímco jiní tvrdí, že to není o nic lepší než sladkosti. Jak sušené ovoce ovlivňuje zdraví?
Sušené ovoce je ovoce, v němž byl různými metodami sušení snížen obsah vody na 15–20 %. Suší se přirozeně na slunci, v pecích na chleba, na velkých sítech v dřevem vytápěných sušárnách nebo pomocí horkého vzduchu v sušičkách. Ovoce se během tohoto procesu smršťuje a výsledkem je malé sušené ovoce s koncentrovanějším množstvím všech prvků, cukru, energie a především sladké chuti. Nejběžnějším sušeným ovocem jsou rozinky, oblíbené jsou jablka, datle, švestky, hrušky a meruňky. K dalším druhům sušeného ovoce, někdy ve formě kandovaného ovoce (obaleného cukrem), patří mango, ananas, brusinky a banány. Na trhu se objevuje také další exotické sušené ovoce, jako jsou třeba goldenberries a sušené plody kustovnice čínské – gojiberries. Sušené ovoce má mnohem delší trvanlivost než čerstvé ovoce a může být šikovnou svačinkou, zejména na dlouhých cestách, kde nemáme k dispozici chlazení.
Jeden kus sušeného ovoce obsahuje přibližně stejné množství živin jako čerstvé ovoce, ale v mnohem menším balení. Obsahuje až 3,5násobek vlákniny, vitamínů a minerálních látek oproti čerstvému ovoci. Jedna porce sušeného ovoce tak může poskytnout velké procento denní doporučené dávky mnoha vitaminů a minerálních látek, jako například kyseliny listové. Výjimkou je ale vitamín C, jehož obsah je sušením výrazně snížen. Sušené ovoce obvykle obsahuje velké množství vlákniny a je skvělým zdrojem antioxidantů, hlavně polyfenolů. Polyfenolové antioxidanty pomáhají zlepšit průtok krve, přispívají k lepšímu trávení, snižují poškození způsobené volnými radikály a riziko mnoha chorob. Studie prokazují, že lidé, kteří jedí sušené ovoce, mají tendenci vážit méně a přijímat více živin, ve srovnání s jedinci, kteří sušené ovoce nekonzumují. V sušeném ovoci je zachována většina živin čerstvých plodů, díky sníženému obsahu vody jsou ale koncentrovanější.
Shrnutí: Sušené ovoce je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje také velké množství zdraví prospěšných polyfenolových antioxidantů. Konzumace sušeného ovoce zvyšuje příjem živin a snižuje riziko obezity.
Rozinky obsahují vlákninu, draslík a různé rostlinné sloučeniny podporující zdraví. Mají nízký až střední glykemický index a nízkým index inzulinu. To znamená, že rozinky by neměly způsobit zvýšení hodnoty hladiny cukru v krvi nebo inzulinu po jídle.
Studie ukazují, že konzumace rozinek přináší:
Všechny tyto faktory by měly přispět ke snížení rizika vzniku diabetu 2. typu a srdečních chorob. Příznivé léčivé účinky mají také goldenberries neboli sušené plody peruánského physalisu, někdy u nás označované jako exotické rozinky. Mají vysoký obsah vitamínu C, díky němuž stačí 50 g těchto sušených plodů k zajištění jeho denní spotřeby. Dále obsahují některé vitamíny skupiny B, vitamín P (rutin), beta-karoten, fosfor a železo. Mají nízký glykemický index, posilují imunitu a cévy, zpomalují stárnutí buněk. Podobně jako brusinky podporují močení.
Shrnutí: Rozinky mají vysoký obsah vlákniny, draslíku a dalších rostlinných látek. Konzumace rozinek může zlepšit hladinu cukru v krvi, pomáhá ke snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi stejně jako snížení zánětu. Goldenberries jsou zajímavým sušeným ovocem s významnými léčivými účinky.
Sušené švestky jsou vysoce výživné, bohaté na vlákninu, draslík, beta-karoten a vitamín K. Jsou známé pro své přírodní projímavé účinky, které jsou dány vysokým obsahem vlákniny a alkoholického cukru s názvem sorbitol, který se přirozeně vyskytuje v některém ovoci. Bylo prokázáno, že konzumace švestek napomáhá zlepšit frekvenci vyprazdňování a výslednou konzistenci. Sušené švestky jsou při úlevě od zácpy ještě účinnější než psyllium, což je další projímavý prostředek. Švestky jako velký zdroj antioxidantů snižují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a pomáhají předcházet onemocnění srdce a rakoviny. Jsou také bohaté na bor, který může pomoci v boji proti osteoporóze. Švestky jsou velmi syté a nezpůsobují rychlé zvednutí hladiny cukru v krvi.
Shrnutí: Sušené švestky mají přirozený projímavý účinek, protože obsahují vlákninu a sorbitol. Obsahují i mnoha antioxidantů a mohou pomoci bojovat proti oxidačnímu poškození v těle.
Datle jsou neuvěřitelně sladké. Jsou výborným zdrojem vlákniny, draslíku, železa a několika rostlinných látek. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů, což přispívá ke snížení počtu volných radikálů v těle. Datle mají nízký glykemický index, což znamená, že jejich konzumace by neměla způsobit velké výkyvy hladiny cukru v krvi. Pro zajímavost datle také ukázaly slibné výsledky ve studiích na zvířatech při výzkumu léku na neplodnosti, ale data nejsou ověřena na lidské studii.
Shrnutí: Datle jsou bohaté na antioxidanty, draslík, železo a vlákninu. Konzumace datlí pomáhá snížit oxidační poškození a udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
Ovoce obsahuje významné množství přírodních cukrů. Vzhledem k tomu, že ze sušeného ovoce byla odstraněna voda, cukr a kalorie se koncentrují do mnohem menšího balení.
Z tohoto důvodu obsahuje sušené ovoce vysoký podíl kalorií a cukru včetně glukózy a fruktózy. Obsah přírodního cukru ve vybraných druzích sušeného ovoce:
Asi 22–51 % z tohoto obsahu cukru tvoří fruktóza. Konzumace velkého množství fruktózy může mít negativní účinky na zdraví. To zahrnuje zvýšené riziko přibývání na váze, diabetu 2. typu a srdečních onemocnění . Vzhledem k tomu, že sušené ovoce je ideálním zdroje energie a uspokojuje chuť na sladké, je snadné sníst ho velké množství najednou, což může mít za následek nadměrné příjem cukru a kalorií.
Shrnutí: Sušené ovoce má poměrně vysoký obsah kalorií a cukru. Běžné sušené plody obsahují 38–66 % cukru, a jejich nadměrná konzumace může přispět k přibývání na váze a různým zdravotním problémům.
Aby bylo sušené ovoce ještě sladší a přitažlivější, namáčí se několik dní před sušením v cukernatém nebo sirupovém roztoku. Sušené ovoce s vysokým podílem přidaného cukru se označuje jako kandované ovoce. Bylo opakovaně prokázáno, že přidaný cukr má škodlivé účinky na zdraví, čímž se zvyšuje riziko obezity, srdečních chorob a dokonce i rakoviny.
Abyste se vyhnuli konzumaci sušeného ovoce s přidaným cukrem, čtěte pozorně informace o přísadách a nutričních hodnotách uvedené na obalu.
Shrnutí: Některé ovoce je před sušením potaženo cukrem nebo sirupem. Při nákupu sušeného ovoce si vždy přečtěte informace na etiketě a vyhněte se výrobkům, které obsahují přidaný cukr.
Někteří výrobci přidávají do sušeného ovoce konzervační látky zvané siřičitany. Oxid siřičitý (E 220) se používá také jako látka, která vylepšuje vzhled sušených plodů, protože zabraňuje jejich oxidaci a tak i ztrátě barvy. To platí zejména pro zářivě barevné ovoce, jako jsou rozinky a meruňky. Proto mají bio sušené meruňky hnědou barvu, zatímco ty sířené jsou oranžové. Někteří jedinci mohou být citliví na siřičitany a může u nich dojít k žaludečním křečím, kožním vyrážkám a astmatickým záchvatům po jejich požití. Pokud se sušené ovoce nesprávně skladuje a je s ním chybně manipulováno, může být rovněž znečištěno houbami, mykotoxiny a jinými toxickými látkami.
Shrnutí: Siřičitany se přidávají do sušeného ovoce, aby se zachovala jeho barva, což může způsobit nežádoucí účinky u citlivých jedinců. Sušené ovoce, které je nesprávně skladováno a manipulováno, může být také kontaminováno houbami a toxiny.
Stejně jako mnoho jiných potravin má sušené ovoce své dobré i špatné stránky. Díky sušenému ovoci můžete zvýšit příjem vlákniny i živin a svému tělu dodat velké množství antioxidantů. Na druhou stranu vám může vysoký obsah cukru a kalorií způsobit problémy v případě, že konzumujete nadbytečné množství sušeného ovoce. Z tohoto důvodu by se sušené ovoce mělo jíst v malém množství, nejlépe společně s dalšími výživnými potravinami. Je to také potravina s vysokým obsahem sacharidů, a proto není sušené ovoce vhodné pro nízkosacharidovou dietu. Jíst sušené ovoce ve večerních hodinách také není zrovna ideální, ale je to určitě mnohem zdravější a výživnější varianta než chipsy nebo jiné nezdravé potraviny.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos