SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Černá sůl neboli kala namak (z hindštiny) je druh halitu (soli kamenné), který se těží v sopečných oblastech Indie, Pákistánu, Bangladéše a Nepálu. Jak název napovídá, zpravidla má šedočernou barvu.
V některých pokrmech ji sice můžeme použít jako alternativu klasické soli, je ale třeba si uvědomit, že černá sůl má specifickou chuť i vlastnosti: obsahuje železo, hořčík a síru, která jí propůjčuje výraznou „vajíčkovou“ chuť a aroma v pokrmech. Na rozdíl od klasické kuchyňské také obsahuje méně sodíku, takže je vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem. Podporuje trávení a dobře ji snášejí i osoby s citlivým žaludkem.
Vzhledem k jejímu původu je zřejmé, že má široké využití zejména v indických pokrmech (například čatní, zeleninové saláty a jogurtové dipy). Dle ájurvédy je považována za potravinu s „chladivým“ účinkem, takže ji můžeme nalézt i jako přísadu do lassi a jiných letních nápojů. Doposud ale chybí relevantní vědecké výzkumy, které by početné zdravotní benefity černé soli dle ájurvédy potvrdily a podpořily.
Sůl zůstává i nadále kontroverzním tématem, více v tomto článku.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos