SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

semínka

Hesla od:

seedsJsou skvělým zdrojem bílkovin, minerálních látek, vitamínů, vlákniny a pro tělo prospěšných tuků. Podle tradiční čínské medicíny dodávají energii Qi (čchi) a posilují organismus. Přírodní medicína jim často přisuzuje schopnost posilovat játra a ledviny i schopnost čistit krev. Proto by čerstvá a kvalitní semínka určitě neměla chybět v jídelníčku, zejména u vegetariánů.

Kupovaná vyloupaná semínka uchováváme v tmavé skleněné či keramické nádobě, buď v chladné spíži, nebo v ledničce. Nenecháváme je na světle, slunci ani v teple. Nikdy by se neměla jíst žluklá, stará nebo zplesnivělá semínka! V kuchyni se semínka používají v nejrůznějších variantách: pražená, naklíčená, přidaná do müsli, salátů, polévek či pomazánek. Známé jsou také semínkové oleje, másla a mléka.

Z jakýchkoliv ořechů a semínek lze připravit rostlinné mléko, zhruba podle následujícího receptu.

Potřebujeme mixér, sítko a uzavíratelnou nádobu. Semínka necháme předem namočit, ideálně přes noc. Slejeme vodu, surovinu vložíme do mixéru a dolejeme čerstvou vodou. Na 100 g suroviny (v suchém stavu) použijeme 1 l vody. Mixujeme několik minut, dokud nemáme napěněné mléko. To přecedíme a chceme-li mít jemné mléko, přecedíme je vícekrát. Hotové mléko můžeme osladit sirupem (např. agávovým), doporučuje se také přidat špetku soli. Rostlinné mléko uskladňujeme v uzavřené nádobě v lednici, kde vydrží 4–5 dnů.

Nejstravitelnější formou úpravy semínek (hlavně pro děti a osoby s citlivým zažíváním) je jejich několikahodinové namáčení a popřípadě ještě i následné šetrné opražení nasucho či opečení v troubě. Lehce stravitelná jsou také naklíčená semínka, která navíc posilují imunitu.

K nejznámějším druhům semínek patří:

  • Alfalfa
  • Dýňová semínka
  • Chia semínka
  • Konopná semínka
  • Lněná semínka
  • Mák
  • Psyllium
  • Sezamová semínka
  • Slunečnicová semínka

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem