SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Jsou skvělým zdrojem bílkovin, minerálních látek, vitamínů, vlákniny a pro tělo prospěšných tuků. Podle tradiční čínské medicíny dodávají energii Qi (čchi) a posilují organismus. Přírodní medicína jim často přisuzuje schopnost posilovat játra a ledviny i schopnost čistit krev. Proto by čerstvá a kvalitní semínka určitě neměla chybět v jídelníčku, zejména u vegetariánů.
Kupovaná vyloupaná semínka uchováváme v tmavé skleněné či keramické nádobě, buď v chladné spíži, nebo v ledničce. Nenecháváme je na světle, slunci ani v teple. Nikdy by se neměla jíst žluklá, stará nebo zplesnivělá semínka! V kuchyni se semínka používají v nejrůznějších variantách: pražená, naklíčená, přidaná do müsli, salátů, polévek či pomazánek. Známé jsou také semínkové oleje, másla a mléka.
Z jakýchkoliv ořechů a semínek lze připravit rostlinné mléko, zhruba podle následujícího receptu.
Potřebujeme mixér, sítko a uzavíratelnou nádobu. Semínka necháme předem namočit, ideálně přes noc. Slejeme vodu, surovinu vložíme do mixéru a dolejeme čerstvou vodou. Na 100 g suroviny (v suchém stavu) použijeme 1 l vody. Mixujeme několik minut, dokud nemáme napěněné mléko. To přecedíme a chceme-li mít jemné mléko, přecedíme je vícekrát. Hotové mléko můžeme osladit sirupem (např. agávovým), doporučuje se také přidat špetku soli. Rostlinné mléko uskladňujeme v uzavřené nádobě v lednici, kde vydrží 4–5 dnů.
Nejstravitelnější formou úpravy semínek (hlavně pro děti a osoby s citlivým zažíváním) je jejich několikahodinové namáčení a popřípadě ještě i následné šetrné opražení nasucho či opečení v troubě. Lehce stravitelná jsou také naklíčená semínka, která navíc posilují imunitu.
K nejznámějším druhům semínek patří:
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos