SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Prebiotika jsou nevstřebané složky potravy, které pozitivně ovlivňují stav střev tím, že podporují růst a aktivitu žádoucích bakterií v tlustém střevě. Nejznámější z nich je vláknina, dále k nim patří oligosacharidy (oligofruktóza, inulin), laktulóza a rezistentní škrob.
Prebiotické látky najdeme v přirozené podobě v řadě rostlin a plodů, především ale v syrovém stavu. Patří mezi ně třeba česnek, čekanka nebo chřest. Pro správnou funkci trávicího systému je důležitá kombinace prebiotik a probiotik. Mezi nimi je totiž i přes podobný název rozdíl: probiotika jsou živé mikroorganismy, bakterie mléčného kvašení, které se usídlí ve střevě a mají rovněž řadu pozitivních účinků. Přestože ale blahodárně ovlivňují prostředí v našem zažívacím traktu, nemají totožné vlastnosti jako prebiotika – zjednodušeně řečeno, prebiotika jsou „palivem“ pro žádoucí živé mikroorganismy v našich střevech, jako jsou právě probiotické bakterie.
Mezi účinky kombinace prebiotik a probiotik na lidský organismus patří:
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos