SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Pistácie mají nejvyšší obsah železa – obsahují 3,9 mg/100 g (pro srovnání např. vepřové maso 0,5 mg/100 g, hovězí maso 1,8 mg/100 g, kuřecí maso 2,6 mg/100 g a telecí maso 4,8 mg/100 g), a naopak nejméně kalorií. Jsou vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin a bílkovin. Nacházejí se v nich i vitamíny A, B a E, obsahují draslík a vitamín B1 – thiamin.
Dle lidového léčení prospívají imunitnímu, nervovému i cévnímu systému, podporují intelekt a zlepšují náladu. Podle tradiční čínské medicíny čistí krev.
Nejčastěji se používají jako dekorace na dezerty. Barví se jimi zmrzlina a chalva. Mletými pistáciemi se zahušťují jídla.
—
Zdroj:
http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=35
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos