SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

ořechy

Hesla od:

Jsou bohatým zdrojem bílkovin a zdraví prospěšných tuků. Obsahují vitamín B a E, který je skvělým antioxidantem, zabraňuje poškození tkání, má dobrý vliv na krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Ořechy v sobě mají také vápník, železo, fosfor a především hořčík, který zajišťuje správnou činnost svalů a nervů. Dodávají tělu také potřebnou vlákninu. Z bílkovin obsahují dostatek aminokyseliny arginin, která roztahuje cévy, zlepšuje tak průtok krve k srdci, čímž může předcházet infarktu. Dostatečný a pravidelný přísun ořechů může v jídelníčku do určité míry nahradit maso.

Ořechy můžeme pojídat syrové, ale lépe stravitelné jsou po opražení na sucho anebo několikahodinovém namočení ve vodě. Ořechové oleje se zpravidla nabízejí za studena lisované a jsou skvělým doplňkem salátů či dezertů. Známá jsou také ořechová mléka nebo másla. Velmi jednoduše si můžeme připravit mandlové máslo. Mandle lehce opražíme, vložíme do mixéru a s přestávkami mixujeme, dokud nedocílíme krémové konzistence.

Pro vysoký obsah tuků se nemohou příliš dlouho skladovat, protože po delší době žluknou. Vyloupaná jádra můžeme uchovávat zamrazené v malých sáčcích či dózách, vydrží tak i několik měsíců.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem