SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Natto je název fermentovaného sýra ze sójových bobů pomocí bakterií Bacillus subtilis. Díky fermentačnímu procesu dochází při jeho přípravě k rozkladu bílkovin sóji, a proto je mnohem snadněji stravitelné než samotné sójové boby. Natto je výborný zdroj bílkovin, obsahuje nattokinasu (enzym omezující srážení krve) a zdraví prospěšná probiotika. Tou nejdůležitější živinou sýru natto je však vitamín K2 (menaquinones), který se v potravinách vyskytuje jen velmi omezeně.
V natttu je ve 100g potraviny až 870 mcg vitamínu K2, který je nezbytný pro správné využití vápníku v kostech, a naopak pro odstraňování vápníku z cév, které by poškozoval. Vitamín K se podle nejnovějších studií ukazuje jako chybějící díl v mozaice stavby kostí. Jeho přítomnost je v praxi důležitá pro tvorbu osteokalcinových bílkovin, které v kostech vytvářejí strukturu nezbytnou pro udržení vápníku a dalších živin. Zjednodušeně můžeme vitamín K popsat jako klíč, který je nezbytný k otevření průchodu vápníku mezi krví a kostní dření.
Natto má poměrně charakteristickou a silnou chuť i vůni, která mnohé konzumenty odrazuje. V asijských zemích se často prodává nakládané s různými ingrediencemi. Používá se k dochucení jídel na talíři. V Japonsku se běžně podává s rýží anebo jako doplněk hlavního jídla i ke snídani. U nás jej můžete koupit v některých prodejnách zdravé výživy.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos