SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Mořské řasy se označují také jako mořská zelenina. Obsahují zpravidla mnohem více minerálních látek a některých vitamínů než běžná zelenina rostoucí ze země. Řasy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Z těla odstraňují těžké kovy, a proto se doporučují i pro očistu organismu.
Přestože je moře znečištěné, i tak ale můžeme mít poměrně velkou jistotu, že mořské řasy pocházejí z čistých vod. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy jednoduše nerostou. Mají navíc tu výhodu, že na rozdíl od ryb nevstřebávají z vody škodlivé látky.
Proč je vhodné konzumovat mořské řasy, když je naši předkové nejedli a navíc nepocházejí z naší oblasti? Pravidelný přídavek i menšího množství mořských řas do jídel může být vhodnější než užívat umělé vitamíny.
Mořské řasy je dobré pravidelně zařazovat do přípravy potravy. Jednak ji obohacují, jednak zvýší její stravitelnost a využitelnost. V kuchyni můžeme řasy použít jako koření, přidávají se do polévek, salátů, pomazánek i hlavních chodů.
Podle barev je rozlišujeme na zelené, hnědé a červené. K nejznámějším mořským řasám patří:
Wakame je dlouhá řasa s temně zelenými listy, která roste v okolí ostrova Hokkaidó. Je nepostradatelnou součástí japonské stravy, v japonské lidové medicíně se používá na čištění krve a posílení krevního oběhu. Miso polévku s Wakame používají již po celé generace japonské ženy pro rychlé zotavení po porodu.
Wakame je velmi blízká řase Kombu, v některých receptech ji může nahradit. Stejně jako Kombu podle učení makrobiotiky zabraňuje šedivění vlasů.
Wakame se hodí do polévek, salátů, pomazánek, dá se jíst i syrová.
Kombu roste v chladných vodách severu, nejkvalitnější je z okolí ostrova Hokkaidó. Po usušení má tmavě zelenou barvu. Kombu patří mezi řasy nejbohatší na jód, a proto ji po staletí Číňané používají při poruchách štítné žlázy.
Kombu vaříme s luštěninami a obilovinami do změknutí, protože takto dokáže organismus lépe vstřebat příznivé látky. Vaříme-li polévky, můžeme řasu opakovaně použít. Opláchneme ji pod tekoucí vodou a uložíme do lednice. Hodí se do pomazánek, omáček i k dochucení salátů.
Nori patří k nejrozšířenějším a nejpopulárnějším mořským řasám z Japonska. Zřejmě i díky oblibě sushi. Nori je jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin mezi řasami.
Nejčastěji se prodává ve formě sušených papírově tenkých listů pro výrobu sushi a také jako zelené Nori vločky, které můžete nasypat na jakékoliv jídlo, podobně jako majoránku. Jen pozor, nesmíte přehnat množství. Kromě již zmiňovaného sushi, se tedy Nori používá také jako koření při vaření luštěnin, polévek či zeleninových jídel.
Arame patří k hnědým řasám, které jsou zvlášť bohaté na jód a vápník. Má ze všech mořských řas nejjemnější chuť a aroma. Řasy rostou v japonských mořích hlavně u pobřeží japonského ostrova Izu.
Před přípravou řasu dostatečně opláchneme tekoucí vodou a pak ji 15 minut namáčíme v dostatečném množství vody či vývaru. Poté, co Arame zdvojnásobí svůj objem, ji pak vložíme na 30 minut do vroucí vody. Přidává se do salátů, do polévek i zeleninových jídel.
Agar-agar je přírodní želatinový přípravek získaný z červené řasy. Je výbornou a mimořádně zdravou náhradou želatiny, která je vyráběna ze zvířecích chrupavek a kůží. Pokrmy s Agar-agarem jsou vhodné pro pacienty s nadváhou, protože má nulovou energetickou hodnotu.
Můžeme jej rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. S Agar-agarem můžeme současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny. Používá se jako čistá želatina do krémů, polev, k přípravě pudinků, polévek, aspiků a na zdobení dortů.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos