SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Jsou semena mandloně obecné. Rozlišujeme mandle sladké, určené k běžné konzumaci a výrobě mandlového oleje, a mandle hořké, které se využívají na dochucení pokrmů, ale pouze v malém množství.
Mandle obsahují velké množství tuků a vlákniny a menší množství cukrů a bílkovin. Je v nich také hořčík, draslík, železo a zinek a hodně vlákniny. Mají přibližně dvojnásobek vápníku než syrové mléko – 246 mg/100 g (mléko 124 mg/100 g), ale jeho využitelnost je oproti mléčným výrobkům nižší. Podle lidových doporučení mandle pomáhají při kožních a nervových problémech, zlepšují kvalitu vlasů i nehtů, chrání srdce, cévy a zubní sklovinu.
Neloupané mandle se mohou před použitím spařit horkou vodou a nechávají se chvíli odstát, aby se z nich dobře odstranila slupka.
—
Zdroje:
http://bowencentrum.cz/o-nas/novinky-zajimavosti/zdroje-versus-vyuzitelnost-vapniku-v-potravinach/
http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=34
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos