SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Makrobiotika se prezentuje spíše jako komplexní životní styl než dieta, a to navzdory skutečnosti, že jsou makrobiotické stravovací zásady hodně omezující a příprava makrobiotických jídel časově náročná.
Podle makrobiotiky je možné dosáhnout dobrého zdravotního stavu příjmem energeticky vyrovnaných jin a jang potravin. Jídla s převládajícími jang vlastnostmi jsou charakterizována jako kompaktní, těžká a teplá, jin potravinám jsou připisovány chladné, lehké a expansivní vlastnosti. Jako energeticky nejvyrovnanější potravinu hodnotí makrobiotika hnědou rýži a ostatní celozrnné obiloviny. K dalším vyrovnaným a k pravidelnému příjmu doporučovaným potravinám patří zelenina, luštěniny a mořské řasy.
Ořechy, semínka, lokální ovoce a ryby doporučuje makrobiotika pouze omezeně. Toto učení obvykle nedoporučuje konzumaci mléka a mléčných výrobků, vajec, masa, lilkovité zeleniny, klíčků, zeleninových a ovocných džusů, cukru, alkoholu, medu, čokolády, ostrých koření, průmyslově upravovaných jídel a rafinované soli.
Makrobiotické stravování může vést k podobným zdravotním výhodám jako vegetariánská výživa, ale velká část makrobiotických tvrzení o prospěšnosti makrobiotické stravy ještě není prokázána lékařskými studiemi. Správně plánovanou makrobiotickou stravou lze zajistit dostatek všech potřebných živin, ale příjem vápníku, bílkovin, železa, zinku, D vitamínu, vitamínu B12, vitamínu A a omega 3 masných kyselin je vhodné u těch nejrestriktivnějších forem makrobiotiky pečlivěji sledovat.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos