SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Semínka se získávají z máku setého a Česká republika je jeho největším pěstitelem. Mák je výjimečný svým vysokým obsahem hořčíku a vápníku (1 400 mg/100 g). Obsahuje 12× více vápníku než kravské mléko. Semínka mají v sobě 40–60 % oleje a velké množství vlákniny.
Podle lidových doporučení mák pomáhá při stresu, duševní nerovnováze, neuróze, zmírňuje bolesti hlavy a podporuje dobrý spánek. Lze jej doporučit jako prevenci i součást terapie osteoporózy a anémie.
Mák se dá v kuchyni použít na mnoho způsobů – přidáváme jej do kaší, housek, buchet a moučníků, na nudle a do sladkých pomazánek. V živé kuchyni z něj vitariáni připravují třeba makové mléko. Můžeme si jej sami doma umlít na speciálním mlýnku na mák, ale dá se použít i běžný mlýnek na kávu.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos