SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Lucuma (Pouteria lucuma, přezdívaná jako „zlato Inků“) je exotické ovoce z Jižní Ameriky, tvarem podobné avokádu. Používá se rovněž ve formě žlutého prášku jako přírodní sladidlo. Chuť je směsí karamelu, vanilky a oříšků, může připomínat sladké brambory nebo javorový sirup.
Ačkoliv je lucuma zdrojem sacharidů, má nízký glykemický index, je přirozeně bezlepková a působí protizánětlivě. Lucumu můžeme použít na dochucování jogurtů, kaší, zmrzlin, dezertů apod. Je zdrojem antioxidantů, vlákniny, betakarotenu, vitamínů (především skupiny B) a minerálů (hořčík, fosfor, železo, zinek draslík i vápník).
Po staletí byla užívána i coby podpora zdravého oběhového systému – výzkumy potvrzují, že vykazuje účinné ACE inhibiční aktivity in vitro, což pravděpodobně snižuje důsledky hypertenze (vysokého krevního tlaku). Díky obsaženým látkám našla lucuma uplatnění také v kosmetice – podle některých studií napomáhá olej z lucumy k hojení ran a regeneraci.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos