SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Leptin je hormon, který reguluje příjem a výdej energie (včetně chuti k jídlu) a metabolismus. Je nejdůležitějším hormonem, pomocí kterého můžeme vysvětlit, proč se někdy cítíme sytí a jindy hladoví. Vysoká hladina leptinu v organismu signalizuje mozku, že jsme nasycení a máme zastavit příjem potravy. Nízká hladina leptinu vede k hladu a touze po jídle, a to cestou stimulace receptorů hypothalamu. Navázání leptinu na receptory hypothalamu podporuje uvolnění hormonů, jež potlačují chuť k jídlu. Leptin je produkován především tukovými (tukovými) buňkami a pomáhá sdělovat mozku stav energie v těle. Mezi hlavní funkce leptinu patří:
Hladinu leptinu ovlivňují různé faktory, včetně hmotnosti tělesného tuku, stavu výživy a hormonů. Vyšší hladina tělesného tuku obecně vede ke zvýšené produkci leptinu, zatímco nižší hladina tělesného tuku vede ke snížené produkci leptinu.
Leptinová rezistence je stav, kdy tělo přestává reagovat na účinky leptinu. Běžně se spojuje s obezitou a předpokládá se, že přispívá k obtížím při hubnutí a udržení poklesu hmotnosti. Při leptinové rezistenci je sice hladina leptinu zvýšená, ale mozek na signály adekvátně nereaguje, což vede k přetrvávajícímu hladu a zvýšenému příjmu potravy. Udržování zdravého životního stylu, včetně pravidelné fyzické aktivity, dostatečného spánku a vyvážené stravy, může pomoci podpořit správnou funkci leptinu. Ke zlepšení citlivosti na leptin může navíc přispět řešení základních faktorů, které přispívají k leptinové rezistenci, jako je omezení přejídání se, zlepšení citlivosti na inzulín a zvládání stresu.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos