SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Aliasy: gluten
Lepek je směsí bílkovin gliadinu a gluteinu, které se nacházejí v pšenici, ječmenu a žitu. Hned po kravském mléce je nejbežnějším potravinovým alergenem. Někteří alergici na lepek mohou dokonce reagovat i na oves, který obsahuje avenin (bílkovinu podobnou gluteinu). Jediným řešením alergie na lepek je přísná bezlepková dieta, při které jsou polysacharidy podávány v bezlepkové podobě. Mezi vhodné potraviny pak patří jáhly, rýže, quinoa, brambory, kukuřice amarant, pohanka a další.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos