SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Lassi je osvěžující nápoj vzniklý rozmixováním čerstvého bílého jogurtu s vodou pokojové teploty. Podle Ayurvédy je samotný čerstvě připravený jogurt dobře stravitelnou, výživově bohatou a skvěle chutnající potravinou. Lassi připravované z tohoto jogurtu je ještě prospěšnější, protože podporuje trávení a očistu organismu. Pro svoji chladivou osvěžující chuť je ideálním zpestřením letního jídelníčku.
Čerstvý bílý jogurt a lassi jsou podle Ayurvédy také jedinými fermentovanými sattvickými pokrmy, a proto jsou doporučovány k pravidelné konzumaci jako základní zdroje bakterií prospěšných pro zdraví. Nejvhodnější jsou pro svou kyselou chuť k vyrovnání energie Vatta typů, ale s použitím správného koření a teploty jej mohou všechny ayurvédské typy. Pro uklidnění Pitta typu se na příklad doporučuje přídavek sladkého ovoce nebo růžové vody. Pro Kapha a Vatta typy je lepší přídavek špetky soli a zázvoru.
Ayurvéda doporučuje podávat lassi před jídlem nebo v průběhu konzumace jídla, nejlépe samozřejmě čerstvě připravená. V některých receptech je uvedeno doporučení, že je lassi dobré připravovat z jogurtu a ledové vody nebo podávat s kostkami ledu. Příprava nápojů z ledové vody je poměrně novým a netradičním postupem, který však není příliš vhodný, neboť silně chlazené nápoje oslabují trávení.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos