SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Lahůdkové droždí je neaktivní droždí používané hlavně k dochucení pokrmů. Nelze ho tedy použít k přípravě kynutých moučníků jako droždí pekařské. Tvoří ho kvasinky množené na melase nebo v podobném prostředí. Poté se promyjí a vysuší tak, aby se zastavil jejich růst. Následně se rozdrtí a ke spotřebiteli se dostávají ve formě prášku nebo vloček. Protože je droždí inaktivované, nenarušuje střevní mikroflóru a nezpůsobuje například nadýmání.
Lahůdkové droždí má výraznější specifické aroma, díky kterému slouží často jako jedna ze surovin k výrobě veganských sýrů, zejména variací na parmazán. Ten lze snadno připravit rozmixováním 100 g kešu ořechů, 5 lžic lahůdkového droždí a malé lžičky soli. Toto droždí lze ale použít i k dochucení pomazánek či omáček.
Kromě specifické chuti vyniká i obsahem mikronutrientů. Zhruba polovinu obsahu tvoří bílkoviny, má nízký obsah tuku a vysoký obsah vitaminů skupiny B. Ty se podílejí na metabolismu sacharidů, přispívají ke zvýšení kvality vlasů a nehtů a podporují správnou funkci nervové soustavy. Jde také o přirozeně bezlepkovou potravinu s vysokým obsahem chromu, který například napomáhá udržovat příznivou hladinu krevního cukru.
Vše společně rozmixujte a použijte – v podstatě kdekoliv, fantazii se meze nekladou.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos