SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

kyselina linolová

Hesla od:

Aliasy: CLA

Konjugovaná kyselina linolová je přirozeně se vyskytující mastná kyselina. Po chemické stránce patří do skupiny polynenasycených (omega 6) mastných kyselin. Nejbohatšími zdroji jsou živočišné potraviny, na příklad plnotučné mléčné výrobky, hovězí a skopové maso – ale jen ze zvířat krmených trávou, nikoli z konvenčně chovaných zvířat. Z rostlinných zdrojů CLA jmenujme na příklad lněný a slunečnicový olej.

Kyselina linolová je silným antioxidantem a v organismu se zapojuje do tisíců metabolických procesů. Zajímavé je působení přes hormon senzitivní lipázu, kterou aktivuje, čímž podporuje vyplavování tuků (mastných kyselin) z tukových buněk (adipocytů), přičemž současně tlumí lipoprotein lipázu, která tuk do adipocytů ukládá.

Studie naznačují její prospěšnost v terapii obezity, aterosklerózy a poruch tukového metabolismu. Je prokázáno, že CLA může snižovat hladinu cholesterolu a triacylglycerolů a zvyšovat výdej energie, kterou je však třeba spálit pohybem. Dále může stabilizovat hladinu krevního cukru a posilovat imunitní systém, čímž může pomoci i v terapii alergií.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem