SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

kustovnice čínská

Hesla od:

Aliasy: gojiberry, Lycium chinese, wolfberry

Kustovnice je považována za rostlinu dlouhověkosti. Pochází z Číny a její plody se už po staletí doporučují k posílení organismu. Často bývá řazena mezi tzv. superpotraviny, potraviny doporučované pro jejich mimořádně vysoký obsah živin a příznivé terapeutické účinky.

Vzhledem se plody kustovnice podobají menším šípkům a někdy jsou označovány i jako červené rozinky. Chuť plodů je sladší než šípek, ale kyselejší než rozinky s trochou trpké příchuti. Z hlediska výživy obsahují plody vysoké množství vitamínů, stopových prvků i fytochemikálií.

Plody kustovnice čínské podle tradičních medicín příznivě harmonizují činnost jater a ledvin, zprůchodňují totiž a uvolňují energetické blokády v jaterních a ledvinových meridiánech. Výrazně posilují imunitu organismu. Zlepšují krvetvorbu a  přispívají ke snižování krevního tlaku. Zvlhčují plíce, čímž mohou podpořit terapii astmatu a některých druhů alergií. Posilují zrak, uklidňují podrážděné oči a zlepšují ostrost vidění, proto jsou ideální svačinou pro všechny, kdo pracují s počítačem. Živiny obsažené v plodech kustovnice působí antibakteriálně, mohou snižovat riziko rakoviny, pomáhají při cukrovce a bolestech kloubů.

Plody konzumujeme nejlépe přímo stejně jako ostatní druhy sušeného ovoce. Můžeme je také za studena přidávat do jídel, na příklad do salátů nebo dezertů. V teplé kuchyni je můžeme použít na příklad do rizota, hodí se také k přípravě čaje.

Příprava čaje z plodů kustovnice: plody kustovnice čínské zalijeme horkou vodou a  necháme několik minut louhovat, poté slijeme. Získali jsme chutný čaj a vyluhované plody, které jsou také vhodné k jídlu. Plody můžeme přidávat do bylinkových čajů, kterým dodají živiny a barvu.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem