SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Jsou semena tropického ledvinovníku. Mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Kešu oříšky jsou zdrojem hořčíku, zinku a železa. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamin E a K.
Podle lidových doporučení oříšky kešu posilují zuby, dásně, kůži, sliznice, oči a nervovou soustavu. Jejich konzumace podporuje myšlení, zmírňuje nervozitu, napětí a únavu i podrážděný žaludek.
Kešu ořechy jsou dnes jedním ze základů vitariánské kuchyně. Pár hodin po namáčení ve vodě je lze rozmixovat na hladký krém, který jde ochutit na sladko i na slano a může být základem dortového krému a dezertů, slaných pomazánek nebo nahrazovat smetanu v omáčkách. Doporučuji vyzkoušet nejen pro alergiky na kravské mléko, ale i každému pro odlehčení stravy od živočišných bílkovin, jež běžně přijímáme nadbytek.
Připravíme si 1 hrnek kešu ořechů, 1/2 hrnku vody (nebo podle potřeby) a hrst medvědího česneku. Ořechy předem namočíme na několik hodin, pak je propláchneme, vložíme do mixéru a společně s vodou rozmixujeme. Nakonec přidáme nakrájený medvědí česnek.
Potřebujeme 1 hrnek strouhaného kokosu, 1/3 hrnku panenského kokosového oleje, 1/4 hrnku kešu ořechů předem namočených (2–4 hodiny), 2–3 lžíce agávového sirupu, špetku himálajské soli a vyloupané mandle.
Kokosový olej rozpustíme a vmícháme do něj agávový sirup. Přidáme kokos a vše dobře promísíme. Poté lžičkou nabereme hmotu a ručně tvoříme kuličky. Do každé vložíme vyloupanou mandli a hotové kuličky na chvíli dáme vychladit do ledničky.
—
Zdroje:
http://zivea.cz/recipe-items/kesu-syr-s-medvedim-cesnekem/
http://www.rawsuperfood.cz/rawsuperfood/5-RAW-recepty/4-Zdrave-dezerty-I
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos