SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Plody kaštanovníku jedlého obsahují škroby, cukry a bílkoviny, vitamíny B, C a E. Svou výživovou hodnotou předčí brambory. Obsahují také biogenní aminy a neurotransmitery (nervové přenašeče), které jsou nutné k nervovému vedení a svalovým vzruchům. Plody neobsahují lepek, a jsou proto vhodnou náhradou obilovin pro jedince s intolerancí nebo alergií na lepek. V plodech, slupkách, listech i v kůře jsou cenné třísloviny (taniny a bioflavonoidy). Listy se v lidovém léčitelství využívají jako prostředek proti kašli.
Jedlé kaštany se nejčastěji jedí pečené a vařené. Lze z nich připravit polévku, omáčku, nádivku, krémy, pudink, zmrzlinu, dokonce i pivo. Výborný je nasládlý chléb s kaštanovou moukou.
Kaštany vložíme do vody a necháme je několik hodin nasáknout vodou, abychom předešli jejich vysušení během pečení. Pak je osušíme a špičkou nože nařízneme slupku do kříže (do X). Opravdu nezapomeňte kaštany naříznout, jinak se z nich stává bomba, která dokáže v troubě udělat velkou spoušť. Rozložíme je na plech a pečeme 20 minut při teplotě 180–210 °C až se slupka otevře a kaštany jsou na povrchu křehké, ale uvnitř měkké. Horké kaštany pokropíme vodou, zabalíme do starší utěrky a silně stlačíme, aby popraskala slupka. Po cca 5 minutách je můžeme servírovat v přikryté nádobě, aby příliš rychle nevychladly.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos