SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Aliasy: carob, svatojánský chléb
Karob (nebo též svatojánský chléb) je jedlým plodem stálezeleného subtropického stromu s názvem rohovník obecný (Ceratonia siliqua). Roste v oblasti Středozemního moře, kde se používá také ke krmení užitkových zvířat a k výrobě místní pálenky. Název svatojánský chléb pochází z legendy o Svatém Janu Křtiteli, který díky plodům karobu prý přežil na poušti.
Lusk je po odkvětu sytě zelený a vypadá téměř jako fazole. Karobové lusky se nechávají sušit přirozeně na slunci až několik měsíců. Čím jsou lusky rohovníku sušší, tím víc získávají čokoládově hnědou barvu. Po uzrání se ručně sklízejí, čistí a rozlouskávají. Odděluje se uschlá dužina, z níž se za studena mele výsledný produkt – jemný karobový prášek, který se používá jako náhražka kakaového prášku.
Pro jedince hůře snášející kakaové boby tak může být vhodnou náhradou kakaa a čokolády ve sladké kuchyni. Prakticky se hodí do pečiva, do studených i tepelně upravovaných dezertů. Karobovou mouku lze používat i při bezlepkové dietě a také v kojenecké výživě. Karob je slušným zdrojem vlákniny.
Ze semen rohovníku obecného se získává karubin, který se používá jako zahušťovadlo a stabilizátor E410 v potravinářském průmyslu. Najdeme jej v pekařských, masných, mléčných a mražených výrobcích, přidává se do polévek, nápojů, cukrovinek a pudinků. Nejsou známy nežádoucí účinky karubinu, považuje se za bezpečnou látku.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos