SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Kalorie je jednotka energie. Ve výživě se kalorie vztahují na energii, kterou lidé získávají z jídla a pití, které konzumují, a na energii, kterou spotřebovávají při fyzické aktivitě. Kalorie jsou uvedeny v nutričních informacích na obalech všech potravin. Mnoho programů na hubnutí se zaměřuje na snižování příjmu kalorií i přestože takovéto diety zpravidla dlouhodobě nefungují.
Když se říká „není kalorie jako kalorie“, má se na mysli, že ne všechny kalorie jsou stejné. Například 100 kalorií brokolice bude mít na vaše tělo jiný účinek než 100 kalorií z koblihy. Je to proto, že různé potraviny mají různé složení živin a mohou na vaše tělo působit různými způsoby. Počítání kalorií nezohledňuje různé faktory, které ovlivňují způsob, jakým vaše tělo spaluje a využívá energii a může také vytvořit mentalitu diety, která je stresující, obsedantní a neúčinná. Místo soustředění se na čísla je lepší věnovat pozornost kvalitě a množství jídla, které jíte, a učit se vnímat a respektovat potřeby svého těla.
Na to, jak vaše tělo zpracovává kalorie, mají vliv tři hlavní faktory: váš střevní mikrobiom, váš metabolismus a typ potravin, které jíte. Ve střevech žijí biliony organismů a jejich převládající typy mohou ovlivnit, kolik kalorií vaše tělo z potravy vstřebá.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos