SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Aliasy: textured vegetable protein
Textured vegetable protein (TVP), izolovaný sójový protein, je polotovar, který se obvykle připravuje z odtučněných sójových bobů (v USA většinou těch geneticky upravených). Je stále hojně doporučován jako zdravá náhrada masa pro vegetariány a prevence srdečně cévních onemocnění.
V obchodech je k dostání s příchutěmi a v nejrůznějších tvarech. Především je však často součástí mnoha průmyslově upravovaných potravin – od tak zvaně zdravých tyčinek a koktejlů až po běžné potraviny.
Ve skutečnosti se jedná o vysoce průmyslově upravovanou potravinu, při jejíž konzumaci přijímáme sójové boby v jejich nejméně zdravé a nefermentované, a tudíž těžko stravitelné podobě. Tento koncentrovaný produkt neúměrně zvyšuje příjem sójových isoflavonoidů.
Pro detailní informace o TVP doporučuji tuto velmi dobře zpracovanou analýzu:
What You Need To Know Before You Eat Textured Vegetable Protein (Evolving Wellness)
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos