SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Ghrelin je hormon produkovaný enteroendokrinními buňkami gastrointestinálního traktu, zejména žaludku, a často se mu říká „hormon hladu“, protože zvyšuje chuť k jídlu. Hladina ghrelinu v krvi je nejvyšší před jídlem, když je hlad, a po jídle se vrací k nižším hladinám.
Tento hormon se podílí na regulaci energetické homeostázy, který upravuje jak energetický příjem – úpravou signálů hladu -, tak energetický výdej – úpravou podílu energie směřující na tvorbu ATP, ukládání tuků, ukládání glykogenu a krátkodobé ztráty tepla.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos