SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Aliasy: phytochemicals
Fytochemikálie jsou biologicky aktivní látky obsažené v rostlinách, které jsou vlivem své barevnosti někdy označovány také jako barevné pigmenty rostlin a pro své účinky jako ochranné rostlinné látky. Mnohé z nich jsou schopny nejrůznějšími mechanismy příznivě ovlivňovat zdraví člověka.
Mezi fytochemikálie patří chemicky velmi různé skupiny látek; doposud bylo identifikováno asi 12 000 fytochemikálií. U většiny z nich ještě neznáme přesné působení, pravděpodobně ještě mnohem více fytochemikálií neznáme vůbec. Podle některých odhadů mohou být v jednom kusu ovoce desítky až stovky fytochemikálií. Právě jejich obsah v přirozených potravinách je jedním z důvodů, proč nemohou výživové doplňky nahradit konzumaci celých přirozených potravin.
Fytochemikálie se nacházejí ve všech rostlinných zdrojích potravin, na příklad v ovoci, zelenině, ořeších, zeleném čaji, kakaových bobech, kurkumě a dalších superpotravinách. Živočišné potraviny neobsahují žádné fytochemikálie. Výhradní obsah fytochemikálií v rostlinné stravě je dalším důvodem pro nezbytnost ji pravidelně zařazovat o jídelníčku.
Předpokládá se, že existuje nejméně čtrnáct skupin fytochemikálií, u kterých bylo prokázáno preventivní působení proti rakovině. Jsou to sulfidy, fytáty, flavonoidy, glukaráty, karotenoidy, kumariny, monoterpeny, triterpeny, lignany, fenolové kyseliny, indoly, isothiokyanáty, ftalidy a polyacetyleny.
U mnohých fytochemikálií byl prokázán účinek na snížení výskytu nádorů, aterosklerózy a chronických degenerativních chorob. K těm nejdůležitějším patří flavonoidy, metabolity cysteinsulfoxidů z česneku a česnekovitých rostlin, a fytosteroly omezující absorpci cholesterolu z živočišných produktů. Epidemiologické studie prokazují, že vysoký příjem flavonolových derivátů, zejména derivátů typu quercetinu snižuje výskyt ischemické choroby srdeční.
Farmaceutický průmysl kopíruje přírodu: nejúčinnější cytostatika, antibiotika a mnoho psychoaktivních látek má původ mezi fytochemikáliemi, některé z nich byly později připraveny synteticky nebo jako deriváty původní účinné látky.
Celostní terapie už dávno využívaly ochranných rostlinných látek, ale především v jejich komplexní podobě, tj. celých potravinách a rostlinách anebo extraktech z nich. Fytochemikálie se navzájem podporují a potencují ve svých účincích a zdá se, že jejich komplexní příjem je nejprospěšnější i nejbezpečnější. Nevýhodou terapií přirozenými potravinami a bylinami je, že je nelze patentovat tedy zpeněžit, a proto ani není ze strany průmyslu zájem přirozené možnosti upřednostňovat.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos