SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Fazole jsou jedním z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin, obsahují také zdravé tuky, mnoho vlákniny a vitamínů – zejména skupiny B, vitamín E a kyselinu listovou. Bohatě jsou zastoupeny také minerální látky – draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Díky svému složení příznivě působí proti civilizačním chorobám – snižují krevní tlak a cholesterol, posilují funkci trávicího traktu a správný chod srdce a cév. Fazole jsou vhodné také pro diabetiky, a to díky nízkému glykemickému indexu a pozitivnímu vlivu na krevní cukry.
Do jídelníčku dětí je zařazujeme zhruba v 1. roce (v malém množství – 1 až 2 lžíce denně, nejlépe jako vložku do polévky), je ale možné postupně přidávat i dříve v závislosti na stravovacích zvyklostech rodiny – pokud s konzumací fazolí neměla problémy matka během těhotenství, obvykle je dobře snáší i dítě. Je nicméně žádoucí začít u dětí s červenou čočkou, kterou můžeme zařazovat i dříve.
Vždy dbáme na správnou kuchyňskou úpravu, abychom z luštěniny odstranili nežádoucí látky jako puriny, lektiny či oligosacharidy (způsobující například nadýmání a nevolnost). Fazole nejprve opláchneme, abychom odstranili viditelné nečistoty, poté je namočíme na několik hodin do vody. Konkrétní doba závisí na použitém druhu, obvykle je to okolo 12 hodin, ale např. fazolky adzuki stačí namočit jen na 3–5 hodin. Tekutinu během máčení můžeme několikrát vyměnit. Nakonec vodu vylijeme a na vaření použijeme novou. Doba varu se opět liší v závislosti na druhu fazolí. Mezi ty neznámější u nás patří následující:
Tato tmavě červenohnědá fazole je u nás používaná nejvíce. Původně pochází ze Střední Ameriky, známá je hlavně z pokrmu chilli con carne. Po uvaření dobře drží tvar a má máslovou, lehce nasládlou chuť. Hodí se jako příloha ke kukuřičným pokrmům nebo třeba k rýži i do salátů.
Pochází z Jižní Ameriky, v čínské medicíně se používá při problémech se zrakem, bolestmi zad nebo snížené činnosti jater. Hodí se do všech pokrmů místo fazole červené.
Nejčastěji se pěstuje na Madagaskaru a dobře se hodí do salátů, polévek nebo k zahuštění omáček. Obsahují navíc hodně železa, čímž podporují krvetvorbu.
Tyto menší strakaté fazole pocházejí z Jižní Ameriky, mají svou velkou úlohu především v mexické kuchyni. Ze všech fazolí obsahují nejvíce vlákniny (až 21 g na 100 g).
Pocházejí z Číny a díky svému atypickému vzhledu (béžový podklad s černou a žlutou skvrnou) jsou spojovány se štěstím. Jsou součástí tradičních pokrmů konzumovaných během svátků. Mají vysoký obsah kyseliny listové a vápníku.
Tyto drobné zelené fazolky pocházejí z Indie, dobře se doplňují s tradičním kořením kari a velmi často jsou využívány v ayurvédské medicíně. Vzhledem k mírným diuretickým (močopudným) účinkům se doporučují k detoxikaci organismu, dále při léčbě cukrovky a otoků, čistí také kardiovaskulární systém. Jsou vhodné do salátů i jako příloha a také pro nakličování (velmi rychle totiž vyklíčí).
Fazolky azuki pocházejí z východní Asie, jedná se o lehce stravitelnou luštěninu, která příliš nenadýmá, zlepšuje činnost ledvin, srdce a cév a chrání před ukládáním cholesterolu. V asijských zemí se konzumují především upravené nasladko. Po uvaření mají velmi měkkou konzistenci a mohou být i lehce rozvařené, dobře se proto hodí jako základ pomazánek, hustých polévek nebo omáček. Azuki jsou podobně jako mungo vhodné ke klíčení.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos