SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Označením „éčka“ máme na mysli potravinářské doplňky. Pro usnadnění srozumitelnosti jsou aditivům přidělovány mezinárodně platné kódy, které jsou složené z písmene E a trojmístného čísla. Aditiva se dělí jednak podle funkce (na příklad na náhradní sladidla, konzervanty nebo látky zvýrazňující chuť a vůni), jednak a podle původu na přírodní, přírodně identické a syntetické.
Je pravdou, že všechna potravinářská aditiva byla toxikologicky testována a používají se v dávkách, které jsou považovány za bezpečné. V žádném případě však nikdo netestuje koktejl aditiv, který naprostá většina z nás běžně konzumuje pravidelným příjmem celé řady průmyslově upravovaných potravin.
Při nákupu doporučuji upřednostňovat co nejpřirozenější potraviny, které aditiva neobsahují. Je to zdravější a méně náročné než učit se nazpaměť, které aditivum se skrývá pod kterým číselným kódem a jednotlivá rizika skrytá v kombinacích umělých přísad individuálně vyhodnocovat. Další možností je nakupovat organické potraviny, při jejichž výrobě nejsou riskantní aditiva vůbec povolena, nebo souhrnně nekupovat alespoň potraviny, které obsahují umělá sladidla, trans mastné kyseliny, monosodium glutamát a geneticky modifikované organismy.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos