SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Chia jsou drobná (bílá a hnědá) semínka šalvěje hispánské, přezdívaná také „poklad aztéckých běžců“, protože dokážou poskytnout energii a výdrž pro extrémní fyzické výkony. Mají vysoký obsah omega 3 mastných kyselin, vlákniny a bílkovin.
Podle lidových doporučení mají semínka protirevmatický a protizánětlivý účinek, jsou významnými antioxidanty a podporují správnou funkci ledvin, jater, plic, žlučníku. Doporučují se také při redukční dietě a cukrovce.
Semínka jsou velmi snadno stravitelná. Mohou se konzumovat celá po několikahodinovém namočení, kdy nabobtnají. Díky této vlastnosti jsou skvělá na výrobu pudinků i bez škrobů. Semínka můžeme přidávat do polévek, dezertů, ovesných kaší, salátů, koktejlů, smoothies.
Na 1 lžičku chia semínek potřebujeme 5 lžiček vody. Semínka smícháme s vodou a necháme 10–20 minut ustát. Gel vytvoříme také z ovocné šťávy, mléka, rostlinného mléka apod. Gel můžeme konzumovat i se samotnými chia semínky, v lednici vydrží asi 2 týdny.
Gel z chia semínek je velmi lehce stravitelný a bez chuti, takže nenaruší vlastnosti pokrmu. Dětem jej proto můžeme bez obav podávat v ovoci, jogurtu nebo pomazánce. Gel lze také přidat do dalších sladkých a slaných pokrmů – nápojů, tvarohů, pudinků, ovesných kaší, mletých mas či pečiva z domácí pekárny.
Doporučená denní dávka jsou dvě lžičky chia semínek pro dospělého.
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos