SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
20.2.2025
Hned přiznávám, že jednoznačně prokázat prospěšnost jedení bio mrkve a škodlivost té konvenčně pěstované je velmi obtížné. Lidi nejde pozavírat do klecí a krmit je roky jenom mrkvemi. Proto jsou výživové studie často nedokonalé, jejich závěry omezené a nejednoznačné. Je však jisté, že biopotraviny nejsou ošetřovány syntetickými agrochemikáliemi, a pokud nějaké obsahují, pak jen kvůli okolnímu znečištění, tedy v podstatně menším množství. Víme také, že mnohé agrochemikálie představují zdravotní riziko a že jejich kumulativní ani koktejlový efekt není systematicky sledován. Jasné je i to, že agrochemikálie ničí širokou škálu živých organismů, mikroorganismů a biodiverzity, narušují půdní život a škodí životnímu prostředí.
Proto mi dává smysl podporovat BIO pěstování a BIO produkci. Je ale důležité dodat, že z hlediska zdraví je klíčové především jíst skutečné potraviny. Pokud jsou navíc lokální, sezónní a v bio kvalitě, je to skvělé – i když je jasné, že ne vždy a pro každého je to možné a reálné.
To nejzajímavější ze světa bio potravin se každoročně představuje na veletrhu Biofach v Norimberku. Díky mé pravidelné účasti v porotě soutěže Česká biopotravina roku jsem od společnosti PROveletrhy s.r.o. získala vstupenku a mohla se opět vydat na norimberské výstaviště. Kam biosvět směřuje? S nadhledem by šlo nabídku na veletrhu popsat jako převahu produktů, které jsou napodobeniny. Jogurty a sýry bez mléka, maso bez masa, káva bez kofeinu, víno bez alkoholu… Je ale třeba přiznat, že po letech neatraktivních vysoce průmyslově zpracovaných výrobků napodobujících skutečné potraviny obrovsky vzrostla nabídka chuťově skvělých a výživově zajímavých alternativ. Tedy produktů, z nichž mnohé mezi skutečné jídlo patří.
Jsem ráda, že tyto možnosti existují. Pro některé z nás jsou nebytné ze zdravotních důvodů, jiní je vyhledávají z vlastního rozhodnutí, a to je v pořádku. Co mě ale překvapuje, je ten rozsah náhrad. Logické by bylo, kdyby zůstaly alternativou, kdyby základem výživy, tedy i ze všeho nejvíce na veletrhu, byly skutečné základní potraviny, tak jak to bylo původně na Biofachu běžné.
Trendy, které jsem letos zachytila:
Tentokrát mě velmi příjemně překvapily veganské produkty. Mám pocit, že po letech, kdy byly rostlinné alternativy jen vysoce průmyslově zpracovanými napodobeninami živočišných potravin, se nyní objevily produkty z několika skvělých ingrediencí, šetrně a minimálně zpracované, a přitom skvěle chutnající. Je zde nová generace rostlinných produktů, které se skládají z kešu ořechů nebo mandlí, a dokonce jsem zkoušela i výborně chutnající „plesnivý sýr“ z květáku. Tuky v těchto sýrech dodávají kokosy a chuť se často dolaďuje droždím. Vyrábějí se fermentací, podobně jako tradiční sýry. Je to skutečné a chutné jídlo! K veganským sýrům bych přidala i tradiční sójové tempehy, které se nově také připravují i z dalších luštěnin.
Pořád však platí, že živočišné potraviny jako třeba sýry, neochucené jogurty a maso jsou výživově vysoce přínosné. Vegetariánství a veganství (s omezeními) mohou být skvělým stravovacím stylem, ale nejsou automaticky nejlepší a pro každého.
S rostoucími znalostmi o mikrobiomu a jeho obrovském významu narůstá i výroba a konzumace fermentovaných potravin. Vedle tradičních japonských miso past ze sóji jsou zde nově miso pasty i z dalších luštěnin. Původně tradiční korejské zelné kimchi se připravuje v nových variantách s dalšími zeleninami a ovocem. Běžnější kombuchové limonády doplňují limonády z vodního kefíru. A zrovna český výrobce na veletrhu dokonce představil i fermentovaný pepř.
Na Biofachu jsem potkala staré známé bio přátele a jejich firmy i několik novějších biovýrobců. Z nových produktů moc doporučuji vyzkoušet tempehy od Barlees a TempeHu, miso pasty a polévky od Kojibakers, fermentované zeleninové saláty od Beavia, voňavé a krásně balené bylinkové čaje a instantní čekankové kafé od výherce soutěže Nejlepší ekologická farma 2023 firmy Květomluva.
Zajímavostí pro vyzkoušení je fermentovaný a lyofilizovaný pepř od pepper..field, pro mlsání nejlepší nanuky od Rawito nebo čokoládové bonbony z datlí, které si lze připravit i doma. A téměř jistě zde není třeba představovat voňavý bylinkový ráj Sonnentor s jejich čaji a kořením a Lifefood průkopníka, leadra a inovátora v oblasti RAW FOOD (živé stravy).
Během dvou dnů na veletrhu jsem našlapala kilometry, navštívila stovky stánků a ochutnala desítky produktů. Mnohé chutnalo skvěle, a coby nejen propagátorka, ale i jedlík skutečného jídla jsem úplně nejvíce ocenila skutečné rakouské sýry z nepasterovaného mléka, české i německé tempehy a německý jogurt zrající v krásných keramických dózách. Chutnala mi a do domácí kuchyně přidám obilninovou kávu z cizrny. V létě si své domácí nanuky zpestřím rawito nanukem a přiznávám, že skvěle už chutnaly i mnohé „rostlinné sýry a jogurty“.
2000 - 2025 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
Diskuze