SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
V oblasti výživy dospělých panuje spousta omylů a mýtů, které roky podporovali i mnozí lékaři a výživoví poradci. Mezi ty nejšílenější řadím doporučení jíst margaríny plné trans tuků, pokud chcete mít zdravé srdce, a slazení fruktózou, pokud máte diabetes. Mnohé další omyly vysvětluji ve svém blogu na Aktuálně.cz. Důvody, proč k omylům došlo a proč trvá mnoha vědcům tak nesmírně dlouho uznat své pochybení, rozebírám v dalším blogu. V obdobném stavu je téma výživy dětí. V uplynulých letech někteří odborníci a výrobci jídla nekriticky…
Tloustneme, protože se přejídáme kaloriemi, nebo proto, že jsme přejídáním se cukry nastavili hormony tak, aby ukládaly tuky? Příčin nadváhy a obezity je mnoho a u každého člověka se může jejich podíl různit. Z těch výživových příčin se aktuálně intenzivně řeší teorie kalorická a teorie hormonální. Proto přináším jejich vysvětlení. Propagátoři kalorické teorie obezity tvrdí, že kalorie je jako kalorie a jíst můžeme i sladkosti, jen je potřeba je vyběhat. Uvedená teorie je samozřejmě také nejoblíbenější teorií potravinářského a fast food…
To je zjednodušené, ale jasné vysvětlení výživového směru, který je kritizován jako nová módní dieta a přitom jde o více jak sto let stará terapeutická doporučení. O výživovém směru založeném na striktním omezení sacharidů panuje spousta nejistoty, mýtů až nesmyslů. Proto jsem se rozhodla předat rozhovor Mariky Sboros s profesorem Timem Noakesem, aktuálně předním propagátorem nízko sacharidové vysoce tukové stravy. Tento typ stravy se nejčastěji označuje zkratkou LCHF, která je ze slov „low carb high fat“. V odpovědích najdete jak se LCHF…
Chronické nemoci nejsou dány ránou osudu, ale především našim chováním. Jejich terapie potlačováním projevů účinnými léky funguje, ale jen částečně a zpravidla je spojena s obrovskými riziky. Jediné, co skutečně léčí, je řešení problémů, které za nemocemi stojí. Už máme dostatečně prokázáno, že rozhodující je, jak žijeme, jak se hýbeme a co jíme. Aktuální zásadní zdravotní problémy přicházejí s přechodem na vysoce průmyslově upravovanou stravu. Zde předávám skvělé zamyšlení amerického lékaře Clayton M. Daltona o nezamýšlených důsledcích a nebezpečí použití redukcionistické logiky ve…
A když vám náhodou na chvíli dovolím otevřít pusu, stejně vám nedovolím dokončit jedinou větu a ještě vaše vyjádření zkreslím. Předevčírem jsem děsivou souhrou náhod byla v pekle a užila si to. Pořad paní Jílkové se mi nikdy nelíbil, vlastně jsem maximálně občas shlédla pár minut, které mi někdo přeposlal a déle nevydržela. Proto byla rozhodnutá případné pozvání odmítnout. Jenže mi naprosto nečekaně zavolala paní produkční z ČT v okamžiku, kdy jsem byla zrovna v dost hlučné hale na tréninku s našim nejmladším. Požádala mě o…
Tereza je nevládní nezisková organizace, která již přes 36 let působí v oblasti environmentální výchovy. Začínali s pasením 3 koz, 17 ovcí a praktickou ochranou jednoho malého kousku přírody. Dnes vzdělávájí přes 94 000 dětí a učí je, jak mohou o naše životní prostředí pečovat samy. Podpora lokálních, kvalitních potravin také patří do ekologické výchovy, a proto zde ráda nabízím prostor pro vyjádření jejich koordinátorky programu Menu pro změnu a její doporučení doplňuji svými praktickými tipy. Od ledna 2017 vstoupila v platnost tak zvaná „pamlsková“ vyhláška, jež upravuje, které potraviny mohou…
Co je skutečnou příčinou obezity? Podle Dr. Jasona Funga to není lenivost obézních, není to přejídání se ani moc kalorií. Přitom je nezbytné znát správnou odpověď. Protože když máte špatnou odpověď, vše, co děláte, je špatně. Dnes běžně předávaný model energetické rovnováhy: „kalorie in a out“ samozřejmě miluje potravinářský průmysl. Podle něj můžete jíst jejich junk food dle libosti a pak jej stačí vyběhat. Stále ale také mnoho zdravotníků jako hlavní příčinu obezity uvádí nadbytek jídla a nedostatek pohybu, a to i když studie opakovaně potvrzují,…
Nerovný souboj příliš malé porce kuliček s mlékem, údajně zdravých, s obří koblihou – větší, tučnější a sladší, než jsou na našem trhu obvyklé. Obě jídla však obsahují spoustu cukru, který škodí zdraví dětí, zejména jejich srdci a cévám. Kuličky vs kobliha? Obě varianty v reklamě firmy Nestlé jsou příkladem toho, co dětem na snídani nedávat. Ani jednu z těchto možností nedoporučuji. MUDr. Hana Krejčí, Ph.D., internistka a diabetoložka Jak se čaruje s čísly? Podle Nestlé jsou cereální kuličky zdravou snídaní. Své tvrzení dokládají…
Existuje poměrně široká celospolečenská shoda na významu kvalitní stravy. Nejen na státní úrovni usilujeme o výchovu dětí ke zdravým stravovacím návykům. Přesto se stále najdou ekonomické zájmy, které mocnou silou bojují za obklopování dětí junk food a soft drinks. Jak problém vznikl Odpovídá MUDr. Hana Krejčí Odpovídá Mgr. et Mgr. Dana Prudíková, Ph.D. (náměstkyně MŠMT) Odpovídá PharmDr. Margit Slimáková Text dopisu pro členy Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PSP ČR 1. Jak problém vznikl Po sametové revoluci se…
Alzheimerova choroba je dnes nejběžnější degenerativní onemocnění mozku, demence vedoucí až k naprosté ztrátě schopností vykonávat i ty nejběžnější činnosti. Nemocní jsou v pokročilých stádiích nemoci odkázáni na péči jiných. Příčiny jsou stále neznámé a terapie spíše udržovací. V posledních letech, se však opakovaně setkávám s profesionály upozorňujícími na souvislost mezi poškozením mozku a cukrovkou, pro kterou je typická inzulinová rezistence. Vysvětlení propojení nadbytku sacharidů ve stravě a demencí je logické, prevence stravou poměrně snadná, a proto jsem se rozhodla předat kompletní text Georgia…
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos