SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Zdravý imunitní systém hlídá naši bezpečnost. Rozpozná nepřítele a podle potřeby ho likviduje. Pokud ale imunitní systém není v pořádku, napadá z nepochopitelných důvodů buňky a tkáně vlastního těla a ohrožuje zdraví. Přesně k tomu dochází při autoimunitních onemocněních. Moderní medicína umí autoimunitní onemocnění diagnostikovat a pomocí léků potlačovat jejich projevy. Typicky se podávají léky, které tlumí imunitní systém, nebo léky proti zánětu, který bývá v místě napadení běžně přítomen. Další možností je biologická léčba. Vyléčit autoimunitní nemoci ale neumíme. Relativně novým…
Propagaci lepšího jídla ve školách se věnuji už pár let. Opakovaně se mě ptáte, jak výživu ve školkách a školách zlepšit, a co se v posledních letech změnilo. Především díky tlaku rodičů a médií už došlo k určitému zlepšení, ale přesto by šlo ve školkách a školách jíst ještě mnohem lépe. Výživa ve školách se dnes k dětem dostává dvěma způsoby. První z nich je tzv. doplňkový prodej, který je zpravidla nabízen ve školních bufetech a automatech. Druhou cestou jsou obědy…
Časopis Sesterna právě oslovil kolegyni z Globopolu, kamarádku, internistku a diabetoložku MUDr. Hanku Krejčí, Ph.D. s bezva výživovými otázkami a ona přidala ještě lepší odpovědi. Text je publikovaný v atuálním čísle Sesterny, a proto aby byl běžněji dostupný jej po domluvě předávám i zde na svém blogu: Existuje vlastně nějaký celkový pojem „zdravá výživa“, nebo znamená něco jiného pro každého jedince – míněno alespoň relativně zdravého? HK: V odborných kruzích není tento výraz akceptován, zejména pro nejasnou definici. Každá zkratka bez uvedení…
Jasně že člověk je tvor společenský a prospívá mu dobrá nálada, čas s přáteli a dobré rodinné vztahy. Jenomže dnes jsme často doslova přehlceni – přemírou reálných povinností a možnostíi virtuálních přátel a online zábavy. Chybí nám čas být jen sami sebou, vnímat své tělo a myšlenky. Smutná osamělost nebopotřebná samota? Když mluvím o samotě a o tom, jak nám prospívá, tak mám na mysli něco zcela jiného než nevyžádanou osamělost. Opuštěnost je problém, o kterém ráda napíšu něco víc někdy…
Více než sto let byli obézní lidé nuceni počítat kalorie. Terapie obezity byla postavena na jednoduchém doporučení: jezte méně a více se hýbejte. Nastal boom dietních potravin a nějakou dietu držel každý druhý. A spolu s tím došlo k největšímu rozvoji obezity a souvisejících chorob. Studie potvrzují, že více jak u 80 % dietujících se s časem hmotnost znovu zvyšuje. Proč? Dlouhá léta se tento jev vysvětloval jejich lenivostí a hloupostí. Je ale skutečně pravda, že jsou miliony lidí s totožnou zkušeností…
Beelitz Heilstaetten bylo před více než sto lety špičkové sanatorium pro léčbu tuberkulózy. Patřilo k největším a nejpokrokovějším na světě. Léčilo se v něm vzduchem, sluncem, vodou, kvalitní stravou a pohybem. Úspěšnost (měřeno návratem do práce) byla po jednom až šesti měsících asi 50%. Číslo je nutné vnímat možnostmi doby, kdy v některých letech onemocněl tuberkulózou skoro každý druhý Berlíňan – a každý třetí na ni umíral. Průmysl a práce, ale s nimi i katastrofální životní podmínky Sanatorium reagovalo na ničivý výskyt…
Odborně se označují i jako „nonnutritive sweeteners“, protože nemají žádný výživový přínos. K čemu tedy jsou? Proč se přidávají do potravin a proč je jíme? Před několika desítkami let přišly na svět jako řešení pro diabetiky a obézní. V následujících letech narůstalo jejich použití ve vyspělých zemích, stejně jako vzrůstaly počty lidí s obezitou a cukrovkou. Po letech hledání zdravé stravy, kterou jsme většinou stavěli na průmyslově zpracovaných potravinách, se dnes vracíme ke skutečným potravinám. A proto končí móda umělých…
Není pochybnosti, že agrochemikálie jako herbicidy, fungicidy nebo insekticidy zabíjejí škůdce. Problém ale je, že zabíjejí i tvory, které k našemu životu potřebujeme, jako jsou třeba včely a mikrobiom. A tak skoro jistě zabíjejí i nás, jen je to hodně pomalé, a proto je velmi obtížné vnímat souvislosti. Dobrou zprávou je, že jíst kvalitně už chce většina z nás, a také že se zájmem o kvalitní jídlo roste zájem o biopotraviny. Skvělou prezentací obrovského zájmu profesionálů i jedlíků o biopotraviny byl právě…
Obávám se, že většina z nás ano. To ale neznamená, že musíme přestat jíst ovesné kaše anebo těstoviny a jídelníček postavit na mase s máslem. Ani to neznamená, že všem doporučuji přísnou nízkosacharidovou stravu, protože by byla univerzálně nejlepší. I když je dnes tak populární, že by se to tak snadno mohlo jevit. Omezování sacharidů je aktuálně nejpropagovanější výživové doporučení, také o něm často mluvím. Co skutečně doporučuji? Skoro všem z nás prospěje, když omezíme sladkosti a jiné nezdravosti. Koblihy, sušenky, chipsy ani…
Naše babičky smažily na sádle a na chleba si mazaly máslo. Pak nám potravinářský průmysl a mnozí odborníci začali zakazovat živočišné tuky. Jako nejlepší řešení nabízeli margaríny a celou řadu nízkotučných potravin. Margaríny mnoho let obsahovaly trans mastné kyseliny, které jsou pro zdraví těmi nejhoršími tuky. Trans tuky dnes v margarínech téměř nejsou, ale to automaticky neznamená, že je margarín zdravou potravinou. V nízkotučných potravinách jsou místo tuků většinou škroby, cukry a aditiva, tedy složky, které nikdo nepotřebuje. Toto byl úvod a přehledový text k jednotlivým tukům…
2000 - 2025 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos