SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Více než sto let byli obézní lidé nuceni počítat kalorie. Terapie obezity byla postavena na jednoduchém doporučení: jezte méně a více se hýbejte. Nastal boom dietních potravin a nějakou dietu držel každý druhý. A spolu s tím došlo k největšímu rozvoji obezity a souvisejících chorob. Studie potvrzují, že více jak u 80 % dietujících se s časem hmotnost znovu zvyšuje. Proč? Dlouhá léta se tento jev vysvětloval jejich lenivostí a hloupostí. Je ale skutečně pravda, že jsou miliony lidí s totožnou zkušeností…
Beelitz Heilstaetten bylo před více než sto lety špičkové sanatorium pro léčbu tuberkulózy. Patřilo k největším a nejpokrokovějším na světě. Léčilo se v něm vzduchem, sluncem, vodou, kvalitní stravou a pohybem. Úspěšnost (měřeno návratem do práce) byla po jednom až šesti měsících asi 50%. Číslo je nutné vnímat možnostmi doby, kdy v některých letech onemocněl tuberkulózou skoro každý druhý Berlíňan – a každý třetí na ni umíral. Průmysl a práce, ale s nimi i katastrofální životní podmínky Sanatorium reagovalo na ničivý výskyt…
Odborně se označují i jako „nonnutritive sweeteners“, protože nemají žádný výživový přínos. K čemu tedy jsou? Proč se přidávají do potravin a proč je jíme? Před několika desítkami let přišly na svět jako řešení pro diabetiky a obézní. V následujících letech narůstalo jejich použití ve vyspělých zemích, stejně jako vzrůstaly počty lidí s obezitou a cukrovkou. Po letech hledání zdravé stravy, kterou jsme většinou stavěli na průmyslově zpracovaných potravinách, se dnes vracíme ke skutečným potravinám. A proto končí móda umělých…
Není pochybnosti, že agrochemikálie jako herbicidy, fungicidy nebo insekticidy zabíjejí škůdce. Problém ale je, že zabíjejí i tvory, které k našemu životu potřebujeme, jako jsou třeba včely a mikrobiom. A tak skoro jistě zabíjejí i nás, jen je to hodně pomalé, a proto je velmi obtížné vnímat souvislosti. Dobrou zprávou je, že jíst kvalitně už chce většina z nás, a také že se zájmem o kvalitní jídlo roste zájem o biopotraviny. Skvělou prezentací obrovského zájmu profesionálů i jedlíků o biopotraviny byl právě…
Obávám se, že většina z nás ano. To ale neznamená, že musíme přestat jíst ovesné kaše anebo těstoviny a jídelníček postavit na mase s máslem. Ani to neznamená, že všem doporučuji přísnou nízkosacharidovou stravu, protože by byla univerzálně nejlepší. I když je dnes tak populární, že by se to tak snadno mohlo jevit. Omezování sacharidů je aktuálně nejpropagovanější výživové doporučení, také o něm často mluvím. Co skutečně doporučuji? Skoro všem z nás prospěje, když omezíme sladkosti a jiné nezdravosti. Koblihy, sušenky, chipsy ani…
Naše babičky smažily na sádle a na chleba si mazaly máslo. Pak nám potravinářský průmysl a mnozí odborníci začali zakazovat živočišné tuky. Jako nejlepší řešení nabízeli margaríny a celou řadu nízkotučných potravin. Margaríny mnoho let obsahovaly trans mastné kyseliny, které jsou pro zdraví těmi nejhoršími tuky. Trans tuky dnes v margarínech téměř nejsou, ale to automaticky neznamená, že je margarín zdravou potravinou. V nízkotučných potravinách jsou místo tuků většinou škroby, cukry a aditiva, tedy složky, které nikdo nepotřebuje. Toto byl úvod a přehledový text k jednotlivým tukům…
Krátkodobá bezpečnost potravin je vysoká, a to nejen u nás, ale i u našich sousedů. Obecně se bezpečnost potravin v Evropské unii (i díky systému RASFF) těší celosvětovému respektu a je považována za vzorovou. Problém, který si mnozí v souvislosti s bezpečností potravin neuvědomujeme, je však jejich dlouhodobý zdravotní efekt. Přehlížíme slona v místnosti? Bezpečná potravina je definována jako potravina, která „není škodlivá pro zdraví z pohledu účinků okamžitých, krátkodobých, dlouhodobých, na zdraví dalších generací nebo účinků kumulativně toxických.“Najít souvislost mezi akutními trávicími…
Dna je forma artritidy. Projevuje se opakovanými záněty kloubů. Postižený kloub je oteklý, zarudlý, horký a bolestivý. Základní příčinou je dlouhodobě zvýšená hladina kyseliny močové, která se ukládá v kloubech. Mezi příčiny dny se řadí genetická dispozice a nevhodná strava. Nemoc se obvykle vyskytuje u jedinců, kteří jsou obézní, často jedí maso a pijí pivo. Ve vyspělých zemích dna postihuje 1 až 2 % populace a její výskyt v posledních letech stoupá. Důvodem je nárůst rizikových faktorů, jako je metabolický syndrom,…
Nejlepší výživa kojenců a batolat je mateřské mléko a skutečné potraviny. Teorie, že je dobré předčasně doplňovat kojení o příkrmy, se nepotvrdila. Umělá kojenecká mléka nejsou vhodnou náhradou za mateřské mléko a speciální dětské příkrmy jsou zpravidla zbytečné. Níže uvádím nejdůležitější informace k tématu ze skvělé prezentace MUDr. Mydlilové. WHO má v kojení jasno Světová zdravotnická organizace doporučuje zahájit kojení časně – už do jedné hodiny po narození. Ve svých vyjádřeních z roku 2013, 2016 i 2017 doporučuje výhradně kojit…
Dlouhodobě veřejně poukazuji na nezdravost vysoce zpracovaných potravinářských produktů. Na skutečnost, že průmysl pokazí, na co sáhne. Kontinuálně mluvím o tom, že základem zdravé stravy jsou skutečné kvalitní potraviny a jídla z nich. Že speciální, dietní a jinak průmyslem „vylepšené“ potraviny nikdo nepotřebuje. Moje doporučení jsou ještě pořád v rozporu s doporučeními nejrůznějších expertů, kteří místo skutečných potravin doporučují potraviny prohnané průmyslem. Speciality potravinářského průmyslu jsou ochuzeny o složky, které někdo zrovna považuje za rizikové, a ochucené jsou tak…
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos